Na temat

  • Domowe smakiDomowe smaki
    W każdym domu panuje inna tradycja kulinarna. Trzeba bowiem przyznać, że zazwyczaj dzieci w dorosłym okresie lubią te smaki, które najczęściej pojawiały się w ich rodzinnym domu. Ale – jak …
  • Smaki wśród kulturystówSmaki wśród kulturystów
    Sportowa, zdrowa sylwetka zawsze będzie w modzie. Wielu mężczyzn i kobiet obecnie nie wyobraża sobie życia bez siłowni. Trening trzy razy w tygodniu wystarczy, aby zbudować ciało, które będzie wzbudzać …
  • Domowe przetwory sposobem na długą zimęDomowe przetwory sposobem na długą zimę
    Zimowe miesiące kojarzą się nam najczęściej z szarością i monotonią na naszych talerzach, ponieważ wszystko dookoła przysypane jest białym puchem. W sklepach znajdziemy bez problemu warzywa i owoce, ale dobrze …

Strony

Smaczna wieprzowina. Wieprzowina zaliczana jest do mięs najchętniej kupowanych nie tylko w Polsce, ale i w Europie, a jeżeli chodzi o państwa świata, prym pod tym względem wiodą Chiny.Dla wielu smakoszy wystarczy tylko spojrzeć na talerz z pyszną karkóweczką, gulaszem wieprzowym albo zrazikami, by pociekła im ślinka. Nie ma się co dziwić, bo przecież wieprzowina poza walorami smakowymi, posiada wiele innych zalet, np. jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy B1 i E oraz żelaza, cynku, potasu i fosforu. Jednak nie zapominajmy o dużej zawartości kalorii i tłuszczu w tym mięsie. Warto więc zainteresować się chudymi odmianami wieprzowiny.Aby zaspokoić rosnące wciąż potrzeby rynku, hodowcy świń muszą zadbać o odpowiednią jakość mięsa. A w związku z tym powinni też położyć nacisk na dobór zwierząt do hodowli i prawidłowy system ich utrzymania. Niezmiernie ważną sprawą jest zakup świń połączony z rejestracją nabytych zwierząt, co da pewność, że nabyte zwierzęta są zdrowe.Jeżeli zaś chodzi o ceny żywca wieprzowego, okazuje się, że ciągle rosną (w ciągu roku poszły w górę o 31%).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *