Na temat

  • Szybko i niezdrowo jesz tak też umieraszSzybko i niezdrowo jesz tak też umierasz
    Czas spojrzeć prawdzie w oczy, ludzie masowo zaczynają stołować się w barach szybkiej obsługi, to po prostu przerażające! Kfc, mcdonald to najczęściej odwiedzane lokale. Szczególnie aktualne pokolenie wybrało sobie taką …
  • Podroby na światowych stołachPodroby na światowych stołach
    Na świecie istniej mnóstwo dań, które na pierwszy rzut oka wydają nam się zupełnie niejadalne. Warto jednak czasami podjąć ryzyko spróbowania, bo może się okazać, że trafimy na prawdziwy specjał. …
  • Oszczędzanie energii elektrycznejOszczędzanie energii elektrycznej
    Sposoby na oszczędność energii elektrycznej. Rachunki za prąd systematycznie rosną. Rośnie bowiem cena energii elektrycznej, a na dodatkowe w każdym domu stale przybywa urządzeń działających na prąd. A dodatkowo, niektóre …

Strony

Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie jednak za „curry” uważa się mieszaninę odpowiednich przypraw czasami zmieszanych z olejem lub gui (tłuszcz zwierzęcy, powstający przez długotrwałe gotowanie) w wyniku czego uzyskuje się pastę curry. Wyróżnia się wiele odmian curry, spowodowane jest to różnicą w smaku z powodu różnego doboru składników. Składniki curry są zmienne, zależą bowiem od rejonu i od osobistych upodobań kucharza. Do najczęściej używanych należą: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili oraz w zależności od upodobań: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól. Nie istnieje określony przepis, składniki dodawane są według zamiłowań. Proszek curry jest bardzo wrażliwy na światło i wilgoć, dlatego należy przechowywać go szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym miejscu. Kolor zależy od przygotowania składników np. prażenie i palenie powoduje, że odmiana Sri Lanki ma ciemnobrązową barwę.

Comments are closed.