Na temat

  • Karp na stole wigilijnymKarp na stole wigilijnym
    Karp świąteczny to najsmaczniejsza ryba w całym roku. Z takim stwierdzeniem zgodzi się bardzo wielu z nas. Oczywiście, by karp był smaczny trzeba go odpowiednio przygotować. Najbardziej popularnym sposobem na …
  • Ręczniki papierowe krakówRęczniki papierowe kraków
    Pobliska hurtownia. Prowadzę niewielką restaurację. Mimo że jest ona mała, to może poszczycić się zawsze pełną salą. Ludzie chwalą sobie naszą kuchnię i miłą obsługę. Taka restauracja to jednak dość …
  • Dawniej było życie o wiele zdrowszeDawniej było życie o wiele zdrowsze
    Kiedyś stawiało się na pierwszym miejscu jedzenie w domu, to była podstawa. Ludzie nawet w przerwie w pracy wracali do swojego zacisza by móc skosztować coś pysznego. Świat z każdym …

Strony

Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie jednak za „curry” uważa się mieszaninę odpowiednich przypraw czasami zmieszanych z olejem lub gui (tłuszcz zwierzęcy, powstający przez długotrwałe gotowanie) w wyniku czego uzyskuje się pastę curry. Wyróżnia się wiele odmian curry, spowodowane jest to różnicą w smaku z powodu różnego doboru składników. Składniki curry są zmienne, zależą bowiem od rejonu i od osobistych upodobań kucharza. Do najczęściej używanych należą: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili oraz w zależności od upodobań: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól. Nie istnieje określony przepis, składniki dodawane są według zamiłowań. Proszek curry jest bardzo wrażliwy na światło i wilgoć, dlatego należy przechowywać go szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym miejscu. Kolor zależy od przygotowania składników np. prażenie i palenie powoduje, że odmiana Sri Lanki ma ciemnobrązową barwę.

Comments are closed.