Na temat

  • Tworzenie nowoczesnej kuchniTworzenie nowoczesnej kuchni
    Dzisiaj kuchnia odgrywa coraz większą rolę w życiu każdej rodziny oraz społeczności a na całym świecie błyskawicznie wzrasta wiedza na temat gotowania, przeróżnych technik wykonania różnych dań, świadomość składników i …
  • Czajnik nierdzewny z gwizdkiemCzajnik nierdzewny z gwizdkiem
    Czajnik nierdzewny z gwizdkiem. Urządzając mieszkanie, często wybieramy gadżety czy przedmioty należące do nowinek technicznych. Najczęściej pobierają one mało prądu albo wyglądają bardzo efektownie. Niektórzy kupują czajniki elektryczne które świecą …
  • Maszynka do makaronu elektrycznaMaszynka do makaronu elektryczna
    Makaron. Mąż często do mnie dzwoni z pytaniem co na obiad. Jest bardzo niecierpliwy, bo uwielbia moją kuchnię. Często robię różne przysmaki. Lubię makaron domowej roboty, wtedy wiem co jem, …

Strony

Polska kuchnia od wieków nie może się obejść bez tej najzwyklejszej przyprawy. Czosnek od wieków uprawiany był w przydomowych ogródkach, jako roślina mająca duże znaczenie w medycynie ludowej, oraz codziennej kuchni. Pieczony czosnek wykorzystywany był i jest do smarowania chleba, wieprzowina, dziczyzna, wołowina nabierają znakomitego smaku i kruchości, a medycynie ludowej, domowej, ma ogromne znaczenie jako roślina uodparniająca, przeciwdziałająca grzybicom, zwalczająca bakterie. Dla tych, którym zapach czosnku przeszkadza, farmaceuci opracowali ekstrakt z czosnku zamknięty w żelowych kapsułkach, równie skuteczny, jak zjedzone na surowo świeże ząbki czosnku, ale nie pozostawiające w ustach charakterystycznego zapachu. Niestety, w naszych sklepach pojawiły się duże ilości czosnku sprowadzanego z Chin – niestety, zdecydowanie różni się od naszego, który może nie jest tak okazały, ale ma o wiele więcej dobrych właściwości niż ten sprowadzany z Azji. Chiński czosnek może zawierać pleśń, grzyby oraz substancje chemiczne groźne dla człowieka.

Comments are closed.