Na temat

  • Swojskie mięsaSwojskie mięsa
    Współczesne jedzenie jest na chwilę obecną o dziwo najtańszym w dziejach historii człowieka. We wcześniejszych czasach ludzie nie tylko nie mieli dostępu do tak ogromnej różnorodności produktów, ale także o …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas …
  • Łosoś królem wśród rybŁosoś królem wśród ryb
    Nie od dziś wiadomo, że jedzenie ryb jest zbawienne dla organizmu każdego człowieka. Posiadają one wiele bezcennych witamin oraz tak ważny dla nas kwas Omega 3. Najnowsze dane pokazują, że …

Strony

Polska kuchnia od wieków nie może się obejść bez tej najzwyklejszej przyprawy. Czosnek od wieków uprawiany był w przydomowych ogródkach, jako roślina mająca duże znaczenie w medycynie ludowej, oraz codziennej kuchni. Pieczony czosnek wykorzystywany był i jest do smarowania chleba, wieprzowina, dziczyzna, wołowina nabierają znakomitego smaku i kruchości, a medycynie ludowej, domowej, ma ogromne znaczenie jako roślina uodparniająca, przeciwdziałająca grzybicom, zwalczająca bakterie. Dla tych, którym zapach czosnku przeszkadza, farmaceuci opracowali ekstrakt z czosnku zamknięty w żelowych kapsułkach, równie skuteczny, jak zjedzone na surowo świeże ząbki czosnku, ale nie pozostawiające w ustach charakterystycznego zapachu. Niestety, w naszych sklepach pojawiły się duże ilości czosnku sprowadzanego z Chin – niestety, zdecydowanie różni się od naszego, który może nie jest tak okazały, ale ma o wiele więcej dobrych właściwości niż ten sprowadzany z Azji. Chiński czosnek może zawierać pleśń, grzyby oraz substancje chemiczne groźne dla człowieka.

Comments are closed.