Na temat

  • Przyprawy i smakiPrzyprawy i smaki
    Bardzo często w różnych potrawach decydujemy się na łączenie smaków, czy różnych warzyw oraz składników. Stosowanie słodko, kwaśnych smaków jest bardzo popularne w kuchni orientalnej. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, …
  • Operowanie światłem w kuchniOperowanie światłem w kuchni
    W ciągu dnia w kuchni każdy z nas znajduje się dosyć regularnie załatwiając swoje codzienne potrzeby takie jak potrzeba zjedzenia czegoś czy też napicia się wspaniałej pod względem zapachu i …
  • Rosół na obiadRosół na obiad
    Rosół w naszej tradycji jest bardzo starym daniem, któremu przepisuje się właściwości lecznicze. Nasze babki, gdy tylko dopadał kogoś najmniejszy katar lub osłabienie organizmu zaraz zabierały się za sporządzanie tej …

Strony

Kiedy mija Sylwester ludzie zaczynają bardzo powoli popadać w stan zimowej depresji poprzez jako taki brak szczególnych okazji, na których można by było się jakoś zabawić, a także sam brak świąt, których mieliśmy jeszcze miesiąc czy też dwa temu pod dostatkiem w połączeniu z szarą i deszczową pogodą robi ludziom wielką sieczkę z głowy. Na szczęście nie trzeba długo wcale czekać, aby przyszła do nas upragniona wiosna, a z nią kolejne święta w postaci Wielkanocy. Jest to kolejny okres w trakcie, którego będziemy mogli doskonale odpocząć i zapomnieć o swoich dotychczasowych problemach lub przemęczeniu. Jest to dla nas samych idealny czas na to, aby spotkać się z rodziną czy też z przyjaciółmi. Nie wolno zapomnieć jednak o samych potrawach przygotowanych na ten okres. Jeśli tylko sprawdzimy jak wiele wymienia ich nasza tradycja to z pewnością będziemy mogli się wcześniej czy też później chwycić za głowę. Większość z nich na całe szczęście nie jest wcale tak bardzo droga w przygotowaniu, samo robienie czegoś na parę dni mija się w tym wypadku z celem gdyż dania robione w sposób tradycyjny zaczną tracić swój nie powtarzalny smak jeżeli zostaną zamrażane lub też ciągle odgrzewane. Podstawą jest jak zwykle sałatka jajeczna z chrzanem jak i jajka nadziewane, które wykonać umie praktycznie każdy z nas, nawet nie mając wcześniej wiele do czynienie z kuchnią.

Comments are closed.