Na temat

  • Jak nauczyć się gotować?Jak nauczyć się gotować?
    Nauka gotowania nie jest trudna, wystarczy odpowiednie podejście do tej nauki a wszystkiego można spróbować. Niewątpliwe w kwestii gotowania przy nauce warto nieco postawić na odwagę. Bycie odważnym w kuchni …
  • Naboje do syfonu do bitej śmietanyNaboje do syfonu do bitej śmietany
    Bita śmietana? Pycha!. Każda pani domu lubi od czasu do czasu upiec coś pysznego dla swoich bliskich albo na spotkanie ze znajomymi. Przepisów na smakowite ciasta i desery jest mnóstwo, …
  • Jak zorganizować przyjęcie dla dzieckaJak zorganizować przyjęcie dla dziecka
    Większość z naszych dzieci to małe niejadki. Czasem jednak trzeba je zachęcić do tego, aby miały przyjemność ze spożywania posiłków i żeby nie były one dla nich karą. Jeśli mamy …

Strony

Domowe bezy dla wielu z nas są deserem idealnym, szczególnie jeżeli są przyrządzone w taki sposób, że pod chrupiącą wierzchnią warstwą znajdziemy delikatnie ciągnące się wnętrze. Podpowiemy jak zrobić w domu bezy idealne, które udadzą się nawet początkującym w tej dziedzinie, dzięki czemu będziemy mogli zaskoczyć rodzinę i przyjaciół deserem idealnym. Cztery białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, jednak pamiętajmy, że musza być zimne, inaczej nie uda nam się sztuka ubijania. Następnie, po ubiciu sztywnej piany dodajemy powoli cukier puder 150-250 g, w zależności od tego czy lubimy bezy bardziej czy też mniej słodkie, najlepiej jest dosypywać cukier puder łyżeczka po łyżeczce i dopiero w momencie kiedy poprzednia porcja już się ubije. Kiedy już połączymy białko z cukrem pudrem dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i kontynuujemy miksowanie przez około 5 minut, po czym w pacach rozcieramy masę i jeżeli wyczuwany jakiekolwiek drobinki miksujemy aż do czasu uzyskania jednolitej masy. Rękawem cukierniczym wyrabiamy kształtne bezy, następnie pieczemy je w piekarniku w temperaturze 120 stopni C przez około 40 minut.

Comments are closed.