Na temat

  • Po co blanszujemy produktyPo co blanszujemy produkty
    Większość z nas słyszała o blanszowaniu, jednak nie każdy wie co to jest takiego blanszowanie. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która ma za zadanie eliminację bakterii, które znajdują się na produkcie. …
  • Kawior astrachański – rosyjskie złotoKawior astrachański – rosyjskie złoto
    Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku …
  • Drodzy rodzice zacznijcie dbać o swoje dzieciDrodzy rodzice zacznijcie dbać o swoje dzieci
    Dzieci nawyki żywieniowe wyciągają z domu, dlatego tak ważna jest rola rodziców. Pociechy bardzo lubią słodycze od których psuja się ze zęby i źle pracuję organizm, należy umieć podejść tak …

Strony

Domowe bezy dla wielu z nas są deserem idealnym, szczególnie jeżeli są przyrządzone w taki sposób, że pod chrupiącą wierzchnią warstwą znajdziemy delikatnie ciągnące się wnętrze. Podpowiemy jak zrobić w domu bezy idealne, które udadzą się nawet początkującym w tej dziedzinie, dzięki czemu będziemy mogli zaskoczyć rodzinę i przyjaciół deserem idealnym. Cztery białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, jednak pamiętajmy, że musza być zimne, inaczej nie uda nam się sztuka ubijania. Następnie, po ubiciu sztywnej piany dodajemy powoli cukier puder 150-250 g, w zależności od tego czy lubimy bezy bardziej czy też mniej słodkie, najlepiej jest dosypywać cukier puder łyżeczka po łyżeczce i dopiero w momencie kiedy poprzednia porcja już się ubije. Kiedy już połączymy białko z cukrem pudrem dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i kontynuujemy miksowanie przez około 5 minut, po czym w pacach rozcieramy masę i jeżeli wyczuwany jakiekolwiek drobinki miksujemy aż do czasu uzyskania jednolitej masy. Rękawem cukierniczym wyrabiamy kształtne bezy, następnie pieczemy je w piekarniku w temperaturze 120 stopni C przez około 40 minut.

Comments are closed.