Na temat

  • Kuchnia Podlasia – potrawy dla każdegoKuchnia Podlasia – potrawy dla każdego
    Każdy region naszego kraju ma swoją bardzo charakterystyczną kuchnię, którą wyróżnia się na terenie naszego kraju. Znaczy to, że odwiedzając różne regiony możemy poznać różnice kulturowe, ale również regionalne smaki. …
  • Prezent dla mamyPrezent dla mamy
    Dla mamy… Mama jest bardzo ważną osobą w życiu każdego z nas i naturalnie zależy nam, by móc ją uszczęśliwić. To dlatego zawsze w okresie świąt, imienin, urodzin czy jej …
  • Łosoś królem wśród rybŁosoś królem wśród ryb
    Nie od dziś wiadomo, że jedzenie ryb jest zbawienne dla organizmu każdego człowieka. Posiadają one wiele bezcennych witamin oraz tak ważny dla nas kwas Omega 3. Najnowsze dane pokazują, że …

Strony

Zimowe miesiące kojarzą się nam najczęściej z szarością i monotonią na naszych talerzach, ponieważ wszystko dookoła przysypane jest białym puchem. W sklepach znajdziemy bez problemu warzywa i owoce, ale dobrze wiemy, że wszystko to produkowane jest z bardzo dużą ilością sztucznych nawozów i oprysków. Na polskich talerzach, w zimowej porze roku, królują najczęściej szare surówki z kupowanych marchewek. Bez problemu możemy ożywić tę smutną porę roku, jeśli tylko w czasie wakacji poświęcimy trochę swojego wolnego czasu. Mowa tu o domowych przetworach, które przyrządzone w wakacje będą świetnym sposobem na pobicie zimowej nudy kulinarnej. Gdy za oknem biało i zimno, nic nie smakuje lepiej jak domowe buraczki, pachnące jeszcze latem i słońcem. Domowe przetwory nie muszą być wcale domeną tylko naszych babć. Wystarczy jeden letni dzień, by zgromadzić zapasy na całą zimę. Do najczęściej robionych przetworów w Polsce należą oczywiście kiszone ogórki, które pasują do większości dań, a szczególnie do potraw mięsnych. Wzorowe polskie gospodynie potrafią przyrządzać je na tysiąc sposobów. Wraz z ogórkami królują także buraczki, cukinia oraz ogórkowe sałatki, przypominające wiosenną mizerię. Domowe przetwory pozwolą nam nie tylko zażyć lata zimą, ale także zaoszczędzić sporą kwotę pieniędzy.

Comments are closed.