Na temat

  • Polacy wydają coraz więcej na jedzeniePolacy wydają coraz więcej na jedzenie
    Najnowsze statystyki pokazują, że podniebienia Polaków stają się coraz bardziej wymagające. Chcąc jeść coraz to oryginalniejsze dania, wydajemy na nie coraz więcej pieniędzy. Ku zdziwieniu większości, przeciętny Polak wydaje na …
  • Miłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzuMiłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzu
    W dzisiejszym świecie wielu z nas może poszczycić się umiejętnościami z dziedziny kulinarnej, jedni uczą się w tym kierunku inni z biegiem lat nabierają pewnego rodzaju wprawy i umiejętności, jakie …
  • Potrawa mięsnaPotrawa mięsna
    Potrawa mięsna to przede wszystkim doskonały pomysł na obiad, czy nawet kolację. Do tej klasyfikacji można zaliczyć wszelkiego rodzaju potrawy z kurczaka, mięsa wieprzowego, wołowinę czy też dziczyznę. Na pewno …

Strony

Zimowe miesiące kojarzą się nam najczęściej z szarością i monotonią na naszych talerzach, ponieważ wszystko dookoła przysypane jest białym puchem. W sklepach znajdziemy bez problemu warzywa i owoce, ale dobrze wiemy, że wszystko to produkowane jest z bardzo dużą ilością sztucznych nawozów i oprysków. Na polskich talerzach, w zimowej porze roku, królują najczęściej szare surówki z kupowanych marchewek. Bez problemu możemy ożywić tę smutną porę roku, jeśli tylko w czasie wakacji poświęcimy trochę swojego wolnego czasu. Mowa tu o domowych przetworach, które przyrządzone w wakacje będą świetnym sposobem na pobicie zimowej nudy kulinarnej. Gdy za oknem biało i zimno, nic nie smakuje lepiej jak domowe buraczki, pachnące jeszcze latem i słońcem. Domowe przetwory nie muszą być wcale domeną tylko naszych babć. Wystarczy jeden letni dzień, by zgromadzić zapasy na całą zimę. Do najczęściej robionych przetworów w Polsce należą oczywiście kiszone ogórki, które pasują do większości dań, a szczególnie do potraw mięsnych. Wzorowe polskie gospodynie potrafią przyrządzać je na tysiąc sposobów. Wraz z ogórkami królują także buraczki, cukinia oraz ogórkowe sałatki, przypominające wiosenną mizerię. Domowe przetwory pozwolą nam nie tylko zażyć lata zimą, ale także zaoszczędzić sporą kwotę pieniędzy.

Comments are closed.