Na temat

  • Smaki polskieSmaki polskie
    Jeśli chodzi o smaki polskie to przede wszystkim nie może w nich zabraknąć smaku mięs, smaku kapusty, czy owoców wykorzystywanych do przyrządzania deserów, i dodawanych również do tradycyjnych potraw. Urozmaicenie …
  • Najlepsza kuchnia świataNajlepsza kuchnia świata
    Polacy uwielbiają jeść. Chociaż trzeba przyznać, że lubią też gotować. Na szczęście w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku jest mnóstwo sposobów na to, by zwiększać swoje kompetencje w tej …
  • Zupa wraca do łaskZupa wraca do łask
    Ta zapomniana ostatnimi czasy, goszcząca niegdyś na każdym polskim stole potrawa, wraca znowu do łask. Nie jedząc jej często, wiele naszych rodaków zatęskniło za jej smakiem, który jest nie do …

Strony

Wśród licznych ziół o dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy jednym z najsilniej działających jest dziurawiec – ziele o charakterystycznych żółtych kwiatkach. Można je zbierać i suszyć przez całe lato lub kupić gotowy susz w aptece, a wartościowe są zarówno liście, jak i kwiaty oraz nierozwinięte jeszcze pąki. Zwykle sporządza się z nich napary lub nalewki na bazie spirytusu. Dziurawiec działa ogólnie przeciwzapalnie i rozkurczowo na jelita. Do najważniejszych pozytywnych skutków jego stosowania zalicza się oddziaływanie na pęcherzyk i drogi żółciowe. Pobudza produkcję żółci w pęcherzyku oraz jej wydzielanie poprzez skurcze pęcherzyka; udrażnia drogi żółciowe i zapobiega tworzeniu się piasku czy kamieni żółciowych. Warto nim więc uzupełniać dietę szczególnie obfitą w tłuszcze. Należy przy tym zachować pewną ostrożność – kuracja nie może być ciągła, koniecznie muszą być w niej przerwy, a ponadto bywa niewskazana latem. Ekspozycja na słońce przy jednoczesnym spożywaniu preparatów z dziurawca może bowiem prowadzić do przebarwień skóry.

Comments are closed.