Na temat

  • Mięso pieczoneMięso pieczone
    Mięso pieczone jest bardzo dobrym pomysłem na obiad. Nie trzeba przecież podawać go każdego dnia, jednak można w jakimś stopniu rozgraniczyć jego czas. Bardzo smaczne są potrawy pieczone, które przygotowuje …
  • Którą mąkę wybrać do domowych wypiekówKtórą mąkę wybrać do domowych wypieków
    Mając w planie zrobienie domowego ciasta, sięgamy bez zastanowienia najczęściej po mąkę pszenną, z której wypieki ładnie i dobrze rosną, są pulchne. Dzięki dużej zawartości glutenu, mąka pszenna zawiera duże …
  • Domowe bezy, deser mistrzówDomowe bezy, deser mistrzów
    Domowe bezy dla wielu z nas są deserem idealnym, szczególnie jeżeli są przyrządzone w taki sposób, że pod chrupiącą wierzchnią warstwą znajdziemy delikatnie ciągnące się wnętrze. Podpowiemy jak zrobić w …

Strony

Wśród licznych ziół o dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy jednym z najsilniej działających jest dziurawiec – ziele o charakterystycznych żółtych kwiatkach. Można je zbierać i suszyć przez całe lato lub kupić gotowy susz w aptece, a wartościowe są zarówno liście, jak i kwiaty oraz nierozwinięte jeszcze pąki. Zwykle sporządza się z nich napary lub nalewki na bazie spirytusu. Dziurawiec działa ogólnie przeciwzapalnie i rozkurczowo na jelita. Do najważniejszych pozytywnych skutków jego stosowania zalicza się oddziaływanie na pęcherzyk i drogi żółciowe. Pobudza produkcję żółci w pęcherzyku oraz jej wydzielanie poprzez skurcze pęcherzyka; udrażnia drogi żółciowe i zapobiega tworzeniu się piasku czy kamieni żółciowych. Warto nim więc uzupełniać dietę szczególnie obfitą w tłuszcze. Należy przy tym zachować pewną ostrożność – kuracja nie może być ciągła, koniecznie muszą być w niej przerwy, a ponadto bywa niewskazana latem. Ekspozycja na słońce przy jednoczesnym spożywaniu preparatów z dziurawca może bowiem prowadzić do przebarwień skóry.

Comments are closed.