Na temat

  • Kafelki w kuchniKafelki w kuchni
    Wiele osób, które budują swoje domy lub też kupują nowe mieszkania starają się je tak zaprojektować, aby wszystkie najważniejsze dla nich miejsca, w których spędzają większą ilość swojego wolnego czasu …
  • Domowe zaplecze ziół a polskie kulinariaDomowe zaplecze ziół a polskie kulinaria
    Każdy z nas wie, że najlepszy smak dają nam świeże rośliny. Mowa tutaj o przyprawach oraz warzywach i owocach, gdzie każdy z nas marzy o tym, aby posiadać własny ogródek …
  • Podawaj ładnie jedzeniePodawaj ładnie jedzenie
    Sztuka podawania jedzenia jest jedną z tych najbardziej zaniedbanych we współczesnych czasach. Nie ma sensu się oszukiwać, ale tak w istocie jest. Po prostu zazwyczaj nie zwracamy w ogóle uwagi …

Strony

Wśród licznych ziół o dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy jednym z najsilniej działających jest dziurawiec – ziele o charakterystycznych żółtych kwiatkach. Można je zbierać i suszyć przez całe lato lub kupić gotowy susz w aptece, a wartościowe są zarówno liście, jak i kwiaty oraz nierozwinięte jeszcze pąki. Zwykle sporządza się z nich napary lub nalewki na bazie spirytusu. Dziurawiec działa ogólnie przeciwzapalnie i rozkurczowo na jelita. Do najważniejszych pozytywnych skutków jego stosowania zalicza się oddziaływanie na pęcherzyk i drogi żółciowe. Pobudza produkcję żółci w pęcherzyku oraz jej wydzielanie poprzez skurcze pęcherzyka; udrażnia drogi żółciowe i zapobiega tworzeniu się piasku czy kamieni żółciowych. Warto nim więc uzupełniać dietę szczególnie obfitą w tłuszcze. Należy przy tym zachować pewną ostrożność – kuracja nie może być ciągła, koniecznie muszą być w niej przerwy, a ponadto bywa niewskazana latem. Ekspozycja na słońce przy jednoczesnym spożywaniu preparatów z dziurawca może bowiem prowadzić do przebarwień skóry.

Comments are closed.