Na temat

  • DziurawiecDziurawiec
    Wśród licznych ziół o dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy jednym z najsilniej działających jest dziurawiec – ziele o charakterystycznych żółtych kwiatkach. Można je zbierać i suszyć przez całe lato lub …
  • Łosoś królem wśród rybŁosoś królem wśród ryb
    Nie od dziś wiadomo, że jedzenie ryb jest zbawienne dla organizmu każdego człowieka. Posiadają one wiele bezcennych witamin oraz tak ważny dla nas kwas Omega 3. Najnowsze dane pokazują, że …
  • Wyposażenie kuchniWyposażenie kuchni
    Ośrodkiem gospodarczym każdego mieszkania czy domu jednorodzinnego jest z pewnością kuchnia. Odpowiednie usytuowanie takiej kuchni w palnie mieszkania ma bardzo istotny wpływ na higienę i właściwą organizację co jest bardzo …

Strony

Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas wojen krzyżowych. Obecnie jest to bardzo popularna i ceniona przyprawa w wielu kuchniach świata. Do przyprawiania dań używa się zarówno gałki, jak i kwiatu, przy czym kwiat ma zdecydowanie bardziej delikatny smak, który wydaje się być lekko gorzkawy. Natomiast jeśli chodzi o gałkę muszkatołową, to jej smak jest nieco bardziej słodkawy i intensywny. Przyprawę te stosuje się w wielu krajach świata, jednak najchętniej spożywają ją Europejczycy. Arabowie od dawna dodawali gałkę do przeróżnych mięs, takich jak baranina, Hindusi natomiast znajdowali dla niej zastosowanie w potrawach typu Moghul. Wśród Europejczyków najchętniej gałkę stosują Holendrzy, którzy dodają ją do wielu słodkich i pikantnych dań. Jest ona częstym dodatkiem do puree ziemniaczanego oraz potraw z kapusty.

Comments are closed.