Na temat

  • Swojskie mięsaSwojskie mięsa
    Współczesne jedzenie jest na chwilę obecną o dziwo najtańszym w dziejach historii człowieka. We wcześniejszych czasach ludzie nie tylko nie mieli dostępu do tak ogromnej różnorodności produktów, ale także o …
  • Jak przechowywać żywnośćJak przechowywać żywność
    Z żywnością zawsze jest tak, że należy ja odpowiednio przechowywać. Wielu Polaków stosuje jednak inną metodę. Wyrzucamy jedzenie, a nie jest to pozytywna tendencja, jeżeli wziąć pod uwagę kwestie czysto …
  • Zestaw garnków ze stali nierdzewnejZestaw garnków ze stali nierdzewnej
    Wyposażenie kuchni. Dobrze wyposażona kuchnia to coś, bez czego nie poradzi sobie żaden miłośnik gotowania. Producenci sprzętu kuchennego oferują nam obecnie tysiące produktów, które mogą uczynić nasze kuchenne życia łatwiejszym, …

Strony

Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas wojen krzyżowych. Obecnie jest to bardzo popularna i ceniona przyprawa w wielu kuchniach świata. Do przyprawiania dań używa się zarówno gałki, jak i kwiatu, przy czym kwiat ma zdecydowanie bardziej delikatny smak, który wydaje się być lekko gorzkawy. Natomiast jeśli chodzi o gałkę muszkatołową, to jej smak jest nieco bardziej słodkawy i intensywny. Przyprawę te stosuje się w wielu krajach świata, jednak najchętniej spożywają ją Europejczycy. Arabowie od dawna dodawali gałkę do przeróżnych mięs, takich jak baranina, Hindusi natomiast znajdowali dla niej zastosowanie w potrawach typu Moghul. Wśród Europejczyków najchętniej gałkę stosują Holendrzy, którzy dodają ją do wielu słodkich i pikantnych dań. Jest ona częstym dodatkiem do puree ziemniaczanego oraz potraw z kapusty.

Comments are closed.