Na temat

  • Drink bar na weseleDrink bar na wesele
    Wesele jak z marzeń. Nie ma co ukrywać, dzień ślubu jest jednym z najważniejszych dni w całym naszym życiu. Potrafimy planować go przez wiele miesięcy, w najdrobniejszych szczegółach, tak by …
  • Kulinaria na Boże NarodzenieKulinaria na Boże Narodzenie
    Święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez całe społeczeństwo, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Dla gospodyń okres przedświąteczny nie zawsze jest przyjemny, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed …
  • Wszystko o kuchni włoskiejWszystko o kuchni włoskiej
    Nie tylko kuchnia polska cieszy się w nowoczesnych czasach dużym zainteresowaniem obywateli. W Polsce coraz więcej mieszkańców zaczyna rozszerzać swoje smaki i poznawać inne kuchnie, w tym nawet i kuchnie …

Strony

Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas wojen krzyżowych. Obecnie jest to bardzo popularna i ceniona przyprawa w wielu kuchniach świata. Do przyprawiania dań używa się zarówno gałki, jak i kwiatu, przy czym kwiat ma zdecydowanie bardziej delikatny smak, który wydaje się być lekko gorzkawy. Natomiast jeśli chodzi o gałkę muszkatołową, to jej smak jest nieco bardziej słodkawy i intensywny. Przyprawę te stosuje się w wielu krajach świata, jednak najchętniej spożywają ją Europejczycy. Arabowie od dawna dodawali gałkę do przeróżnych mięs, takich jak baranina, Hindusi natomiast znajdowali dla niej zastosowanie w potrawach typu Moghul. Wśród Europejczyków najchętniej gałkę stosują Holendrzy, którzy dodają ją do wielu słodkich i pikantnych dań. Jest ona częstym dodatkiem do puree ziemniaczanego oraz potraw z kapusty.

Comments are closed.