Na temat

  • Rodzaj mąki ma znaczenieRodzaj mąki ma znaczenie
    Przygotowując różnego rodzaju produkty mączne, powinniśmy się dobrze zastanowić nad wyborem mąki. Choć bowiem na pierwszy rzut oka to, jaka mąka zostanie przez nas wybrana do ciasta nie ma większego …
  • Podawaj ładnie jedzeniePodawaj ładnie jedzenie
    Sztuka podawania jedzenia jest jedną z tych najbardziej zaniedbanych we współczesnych czasach. Nie ma sensu się oszukiwać, ale tak w istocie jest. Po prostu zazwyczaj nie zwracamy w ogóle uwagi …
  • Mięso pieczoneMięso pieczone
    Mięso pieczone jest bardzo dobrym pomysłem na obiad. Nie trzeba przecież podawać go każdego dnia, jednak można w jakimś stopniu rozgraniczyć jego czas. Bardzo smaczne są potrawy pieczone, które przygotowuje …

Strony

Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas wojen krzyżowych. Obecnie jest to bardzo popularna i ceniona przyprawa w wielu kuchniach świata. Do przyprawiania dań używa się zarówno gałki, jak i kwiatu, przy czym kwiat ma zdecydowanie bardziej delikatny smak, który wydaje się być lekko gorzkawy. Natomiast jeśli chodzi o gałkę muszkatołową, to jej smak jest nieco bardziej słodkawy i intensywny. Przyprawę te stosuje się w wielu krajach świata, jednak najchętniej spożywają ją Europejczycy. Arabowie od dawna dodawali gałkę do przeróżnych mięs, takich jak baranina, Hindusi natomiast znajdowali dla niej zastosowanie w potrawach typu Moghul. Wśród Europejczyków najchętniej gałkę stosują Holendrzy, którzy dodają ją do wielu słodkich i pikantnych dań. Jest ona częstym dodatkiem do puree ziemniaczanego oraz potraw z kapusty.

Comments are closed.