Na temat

  • Lenistwo główny problem aktualnego społeczeństwaLenistwo główny problem aktualnego społeczeństwa
    Czas spojrzeć prawdzie w oczy, sztuka kulinarna zanika z każdym dniem. Dzieję się tak ponieważ człowiek stał się leniwy, nie chce mu się upichcić coś na własną rękę tylko woli …
  • Smaki polskieSmaki polskie
    Jeśli chodzi o smaki polskie to przede wszystkim nie może w nich zabraknąć smaku mięs, smaku kapusty, czy owoców wykorzystywanych do przyrządzania deserów, i dodawanych również do tradycyjnych potraw. Urozmaicenie …
  • Przepis na sukcesPrzepis na sukces
    Nierzadko doskonałą formą przepisu na sukces jest przede wszystkim umiar. Biorąc pod uwagę najlepiej przystosowane przepisy można jak najbardziej uwzględnić odpowiednie proporcje. Składniki wymagają odpowiedniej obróbki termicznej, chociaż niekiedy te …

Strony

Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas wojen krzyżowych. Obecnie jest to bardzo popularna i ceniona przyprawa w wielu kuchniach świata. Do przyprawiania dań używa się zarówno gałki, jak i kwiatu, przy czym kwiat ma zdecydowanie bardziej delikatny smak, który wydaje się być lekko gorzkawy. Natomiast jeśli chodzi o gałkę muszkatołową, to jej smak jest nieco bardziej słodkawy i intensywny. Przyprawę te stosuje się w wielu krajach świata, jednak najchętniej spożywają ją Europejczycy. Arabowie od dawna dodawali gałkę do przeróżnych mięs, takich jak baranina, Hindusi natomiast znajdowali dla niej zastosowanie w potrawach typu Moghul. Wśród Europejczyków najchętniej gałkę stosują Holendrzy, którzy dodają ją do wielu słodkich i pikantnych dań. Jest ona częstym dodatkiem do puree ziemniaczanego oraz potraw z kapusty.

Comments are closed.