Na temat

  • Czekolada faworytem wśród słodyczyCzekolada faworytem wśród słodyczy
    Każdy z nas przepada za słodyczami, nawet jeśli próbuje się ograniczać i spożywa je w małych ilościach. Jak się okazuje, do ulubionych słodyczy mieszkańców naszego kraju należy bezkonkurencyjnie czekolada. Mowa …
  • Smaczne i zdrowe jedzenieSmaczne i zdrowe jedzenie
    W dzisiejszych czasach ludzie w coraz większym stopniu zaczynają narzekać na swoją otyłość spowodowaną głównie brakiem ruchu oraz niewłaściwą dietą. Z tego też powodu warto jest się nader zainteresować kwestiami …
  • Smaki Bliskiego WschoduSmaki Bliskiego Wschodu
    Jadąc do Maroka, Tunezji, czy też Egiptu i kosztując tamtejszych specjałów, bardzo szybko zorientujemy się, że ich smak jest zupełnie inny od tych, których doświadczać możemy w Europie. Wynika to, …

Strony

Znana ze związanych z nią przesądów, jemioła, pospolity półpasożyt rosnący na drzewach, może nie tylko, zgodnie z bożonarodzeniowym zwyczajem, dać okazję do pocałunku zakochanym, ale wpływa korzystnie na sprawy serca także w jak najbardziej dosłownym sensie. Skutecznie obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm serca, siłę jego skurczów, a także usprawnia przepływ krwi w naczyniach, na przykład przy zmianach miażdżycowych. Z zebranych zimą niezdrewniałych, zielonych fragmentów pędów sporządza się wino jemiołowe. Oczywiście przy zbiorze należy zachować niezbędną ostrożność, unikając pozyskiwania jemioły z wysokich drzew. Liście można po prostu zalać winem i pozostawić na kilkanaście dni, by lecznicze substancje swobodnie rozpuściły się w alkoholu. Ze względu na silne działanie i groźbę uzależnienia, kuracji winem jemiołowym nie należy stosować dłużej niż dwa tygodnie bez przerwy, a osoby z groźniejszymi chorobami serca powinny przed rozpoczęciem terapii zasięgnąć porady lekarza rodzinnego lub kardiologa.

Comments are closed.