Na temat

  • Jakiego jedzenia się wystrzegać?Jakiego jedzenia się wystrzegać?
    Wszyscy wiemy o tym, że jedzenie możemy z grubsza podzielić na zdrowe i niezdrowe, podczas gdy na przekór dla naszego zdrowia ta niezdrowa żywność bardzo często okazuje się znacznie smaczniejsza …
  • Niezbędne zioła do potrawNiezbędne zioła do potraw
    Każdy z nas pewnie lubi spędzać naprawdę bardzo długie godziny w miejscu takim jak kuchnia gdzie będzie mógł nie tylko odkrywać swoje zdolności kulinarne, ale przede wszystkim móc odpoczywać przy …
  • Smaki dzieciństwa – wielka retrospekcjaSmaki dzieciństwa – wielka retrospekcja
    Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, które kojarzą się właśnie z dzieciństwem. Są to przeważnie smaki ciasta, które przyrządzała babcia, smaki potraw naszych rodziców. Niejednokrotnie słyszy się o potrawach, …

Strony

Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku rosyjski państwowy monopol objął swoimi działaniami połowy jesiotra w Morzu Kaspijskim i produkcję kawioru. Najdroższy rodzaj kawioru – czarny lub astrachański, pozyskiwany jest z ryb jesiotrowatych. Kawior czerwony – z łososiowatych, a norweski – z dorszowatych. Dla koneserów najznakomitszy jest czarny, którego cena osiąga cenę złotego kruszczu. Lata niekontrolowanych połowów doprowadziły niemal do wyginięcia jesiotrów w rosyjskich wodach. Od kilku lat rozwijana jest hodowla tych ryb, a pozostałe żyjące na wolności objęte są ścisłą ochroną. Kawior ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów wykorzystywany jest oprócz gastronomii w kosmetyce,. Szefowie kuchni serwują go na pieczywie, tostach, podawany jest z jajkiem na twardo lub na smażonych blinach. Ze względu na określone gatunki ryb, z których jest pozyskiwany, jego cena jest tak wysoka.

Comments are closed.