Na temat

  • Miłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzuMiłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzu
    W dzisiejszym świecie wielu z nas może poszczycić się umiejętnościami z dziedziny kulinarnej, jedni uczą się w tym kierunku inni z biegiem lat nabierają pewnego rodzaju wprawy i umiejętności, jakie …
  • Kulinarne zwyczaje Dalekiego WschoduKulinarne zwyczaje Dalekiego Wschodu
    Coraz większą popularność zdobywają ostatnio potrawy, które swoim rodowodem sięgają krajów Dalekiego wschodu, takich jak Indie, Chiny, czy Japonia. Nie tylko są one przygotowywane (w bardzo jednak zmienionych wersjach) w …
  • Karp na stole wigilijnymKarp na stole wigilijnym
    Karp świąteczny to najsmaczniejsza ryba w całym roku. Z takim stwierdzeniem zgodzi się bardzo wielu z nas. Oczywiście, by karp był smaczny trzeba go odpowiednio przygotować. Najbardziej popularnym sposobem na …

Strony

Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku rosyjski państwowy monopol objął swoimi działaniami połowy jesiotra w Morzu Kaspijskim i produkcję kawioru. Najdroższy rodzaj kawioru – czarny lub astrachański, pozyskiwany jest z ryb jesiotrowatych. Kawior czerwony – z łososiowatych, a norweski – z dorszowatych. Dla koneserów najznakomitszy jest czarny, którego cena osiąga cenę złotego kruszczu. Lata niekontrolowanych połowów doprowadziły niemal do wyginięcia jesiotrów w rosyjskich wodach. Od kilku lat rozwijana jest hodowla tych ryb, a pozostałe żyjące na wolności objęte są ścisłą ochroną. Kawior ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów wykorzystywany jest oprócz gastronomii w kosmetyce,. Szefowie kuchni serwują go na pieczywie, tostach, podawany jest z jajkiem na twardo lub na smażonych blinach. Ze względu na określone gatunki ryb, z których jest pozyskiwany, jego cena jest tak wysoka.

Comments are closed.