Na temat

  • Meksykańskie potrawyMeksykańskie potrawy
    Kulinarna podróż do Meksyku może stanowić zwrot całej akcji smakowej. Wszystko w Meksyku jest bardzo dobrze doprawione wręcz pikantne. Na pewno charakterystycznym daniem meksykańskim jest tortilla oraz jej odmiany. Burito …
  • Rodzaj mąki ma znaczenieRodzaj mąki ma znaczenie
    Przygotowując różnego rodzaju produkty mączne, powinniśmy się dobrze zastanowić nad wyborem mąki. Choć bowiem na pierwszy rzut oka to, jaka mąka zostanie przez nas wybrana do ciasta nie ma większego …
  • Naboje do syfonu do bitej śmietanyNaboje do syfonu do bitej śmietany
    Bita śmietana? Pycha!. Każda pani domu lubi od czasu do czasu upiec coś pysznego dla swoich bliskich albo na spotkanie ze znajomymi. Przepisów na smakowite ciasta i desery jest mnóstwo, …

Strony

Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku rosyjski państwowy monopol objął swoimi działaniami połowy jesiotra w Morzu Kaspijskim i produkcję kawioru. Najdroższy rodzaj kawioru – czarny lub astrachański, pozyskiwany jest z ryb jesiotrowatych. Kawior czerwony – z łososiowatych, a norweski – z dorszowatych. Dla koneserów najznakomitszy jest czarny, którego cena osiąga cenę złotego kruszczu. Lata niekontrolowanych połowów doprowadziły niemal do wyginięcia jesiotrów w rosyjskich wodach. Od kilku lat rozwijana jest hodowla tych ryb, a pozostałe żyjące na wolności objęte są ścisłą ochroną. Kawior ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów wykorzystywany jest oprócz gastronomii w kosmetyce,. Szefowie kuchni serwują go na pieczywie, tostach, podawany jest z jajkiem na twardo lub na smażonych blinach. Ze względu na określone gatunki ryb, z których jest pozyskiwany, jego cena jest tak wysoka.

Comments are closed.