Na temat

  • Najlepsza kuchnia świataNajlepsza kuchnia świata
    Polacy uwielbiają jeść. Chociaż trzeba przyznać, że lubią też gotować. Na szczęście w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku jest mnóstwo sposobów na to, by zwiększać swoje kompetencje w tej …
  • Smaczne posiłkiSmaczne posiłki
    Dla każdego smaczny posiłek oznacza zupełnie, co innego. Bardzo dobrze, że gusta i smaki są tak zróżnicowane przynajmniej świat nie jest nudny. Gdyby każdy lubił jedną i tę samą potrawę, …
  • Piękna kuchnia w każdym domuPiękna kuchnia w każdym domu
    Kuchnia nawet w małym mieszkaniu czy też domu musi być przede wszystkim funkcjonalna. Dlatego też jeśli decydujemy się na odpowiednie urządzanie kuchni, to przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że …

Strony

Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku rosyjski państwowy monopol objął swoimi działaniami połowy jesiotra w Morzu Kaspijskim i produkcję kawioru. Najdroższy rodzaj kawioru – czarny lub astrachański, pozyskiwany jest z ryb jesiotrowatych. Kawior czerwony – z łososiowatych, a norweski – z dorszowatych. Dla koneserów najznakomitszy jest czarny, którego cena osiąga cenę złotego kruszczu. Lata niekontrolowanych połowów doprowadziły niemal do wyginięcia jesiotrów w rosyjskich wodach. Od kilku lat rozwijana jest hodowla tych ryb, a pozostałe żyjące na wolności objęte są ścisłą ochroną. Kawior ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów wykorzystywany jest oprócz gastronomii w kosmetyce,. Szefowie kuchni serwują go na pieczywie, tostach, podawany jest z jajkiem na twardo lub na smażonych blinach. Ze względu na określone gatunki ryb, z których jest pozyskiwany, jego cena jest tak wysoka.

Comments are closed.