Na temat

  • Po co blanszujemy produktyPo co blanszujemy produkty
    Większość z nas słyszała o blanszowaniu, jednak nie każdy wie co to jest takiego blanszowanie. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która ma za zadanie eliminację bakterii, które znajdują się na produkcie. …
  • Domowe zaplecze ziół a polskie kulinariaDomowe zaplecze ziół a polskie kulinaria
    Każdy z nas wie, że najlepszy smak dają nam świeże rośliny. Mowa tutaj o przyprawach oraz warzywach i owocach, gdzie każdy z nas marzy o tym, aby posiadać własny ogródek …
  • Niezbędne zioła do potrawNiezbędne zioła do potraw
    Każdy z nas pewnie lubi spędzać naprawdę bardzo długie godziny w miejscu takim jak kuchnia gdzie będzie mógł nie tylko odkrywać swoje zdolności kulinarne, ale przede wszystkim móc odpoczywać przy …

Strony

W każdej kuchni świata obecne są zupy. Czasem pełnią one rolę dania głównego, szczególnie jeśli są one gęste i posiadają wiele składników, innym razem serwowane są jako pierwsze danie, przygotowujące osoby uczestniczące w posiłku do punktu głównego. Zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego, a wybór ich składników jest naprawdę bardzo szeroki. Najczęściej spotyka się zupy gotowane na częściach zwierzęcych, taki jak kości, chociaż można przygotować je na bazie warzywnego wywaru. Najpopularniejszą chyba zupą na świecie jest zupa pomidorowa, znana bardzo dobrze też w Polsce. Zupy można spożywać z makaronem, ryżem, grzankami, kaszą lub gotowanymi ziemniakami. Innymi, niż pomidorowa, przykładami zup są: ogórkowa, fasolowa i grochowa, jarzynowa, szczawiowa lub mączna, znana w różnych miejscach jako żurek lub biały barszcz. Spotykane są też zupy przygotowane tylko na podstawie mięsa lub ryb, a także owocowe, często zagęszczane za pomocą kisielu, zwykle jadane na zimno z dodatkiem makaronu lub plackami.

Comments are closed.