Na temat

  • Smaki Bliskiego WschoduSmaki Bliskiego Wschodu
    Jadąc do Maroka, Tunezji, czy też Egiptu i kosztując tamtejszych specjałów, bardzo szybko zorientujemy się, że ich smak jest zupełnie inny od tych, których doświadczać możemy w Europie. Wynika to, …
  • Życie bez cukruŻycie bez cukru
    Coraz częściej możemy z ust lekarzy specjalistów usłyszeć, że cukier jest dla nas białą śmiercią co de facto okazuje się prawą jeżeli chodzi o zbyt duże jego ilości. Ludzie bardzo …
  • Nadziewarki do kiełbasyNadziewarki do kiełbasy
    Własny wyrób wędlin. Mój ojciec ma nową pasję. Mianowicie robi i wędzi różne wędliny. Cała rodzina kupuje mu więc książki i przynosi nowe przepisy. Dzięki tej pasji często w domu …

Strony

W każdej kuchni świata obecne są zupy. Czasem pełnią one rolę dania głównego, szczególnie jeśli są one gęste i posiadają wiele składników, innym razem serwowane są jako pierwsze danie, przygotowujące osoby uczestniczące w posiłku do punktu głównego. Zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego, a wybór ich składników jest naprawdę bardzo szeroki. Najczęściej spotyka się zupy gotowane na częściach zwierzęcych, taki jak kości, chociaż można przygotować je na bazie warzywnego wywaru. Najpopularniejszą chyba zupą na świecie jest zupa pomidorowa, znana bardzo dobrze też w Polsce. Zupy można spożywać z makaronem, ryżem, grzankami, kaszą lub gotowanymi ziemniakami. Innymi, niż pomidorowa, przykładami zup są: ogórkowa, fasolowa i grochowa, jarzynowa, szczawiowa lub mączna, znana w różnych miejscach jako żurek lub biały barszcz. Spotykane są też zupy przygotowane tylko na podstawie mięsa lub ryb, a także owocowe, często zagęszczane za pomocą kisielu, zwykle jadane na zimno z dodatkiem makaronu lub plackami.

Comments are closed.