Na temat

  • Zupa wraca do łaskZupa wraca do łask
    Ta zapomniana ostatnimi czasy, goszcząca niegdyś na każdym polskim stole potrawa, wraca znowu do łask. Nie jedząc jej często, wiele naszych rodaków zatęskniło za jej smakiem, który jest nie do …
  • Kuchnia wegetariańskaKuchnia wegetariańska
    Nieraz słyszy się o tym, że ktoś jest wegetarianinem. Oznacza to, że taka osoba nie je mięsa. Dla wielu jest to szokujące, ponieważ jedzenie głównie opiera się na mięsie. Jak …
  • Czajnik nierdzewny z gwizdkiemCzajnik nierdzewny z gwizdkiem
    Czajnik nierdzewny z gwizdkiem. Urządzając mieszkanie, często wybieramy gadżety czy przedmioty należące do nowinek technicznych. Najczęściej pobierają one mało prądu albo wyglądają bardzo efektownie. Niektórzy kupują czajniki elektryczne które świecą …

Strony

W każdej kuchni świata obecne są zupy. Czasem pełnią one rolę dania głównego, szczególnie jeśli są one gęste i posiadają wiele składników, innym razem serwowane są jako pierwsze danie, przygotowujące osoby uczestniczące w posiłku do punktu głównego. Zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego, a wybór ich składników jest naprawdę bardzo szeroki. Najczęściej spotyka się zupy gotowane na częściach zwierzęcych, taki jak kości, chociaż można przygotować je na bazie warzywnego wywaru. Najpopularniejszą chyba zupą na świecie jest zupa pomidorowa, znana bardzo dobrze też w Polsce. Zupy można spożywać z makaronem, ryżem, grzankami, kaszą lub gotowanymi ziemniakami. Innymi, niż pomidorowa, przykładami zup są: ogórkowa, fasolowa i grochowa, jarzynowa, szczawiowa lub mączna, znana w różnych miejscach jako żurek lub biały barszcz. Spotykane są też zupy przygotowane tylko na podstawie mięsa lub ryb, a także owocowe, często zagęszczane za pomocą kisielu, zwykle jadane na zimno z dodatkiem makaronu lub plackami.

Comments are closed.