Na temat

  • Temperówka do warzywTemperówka do warzyw
    Dobrze wyposażona kuchnia. Prawdziwy miłośnik gotowania nie wyobraża sobie przyrządzania potraw w ubogo wyposażonej kuchni. Okazuje się, że producenci sprzętu kuchennego doskonale zdają sobie z tego sprawę i dlatego zalewają …
  • Polski miód sklepPolski miód sklep
    Pyszne i naturalne polskie miody!. Zima to okres chorób i przeziębień. Zamiast chorować i faszerować się lekarstwami i antybiotykami, nie da się, działaj profilaktycznie. Jednym z najlepszych naturalnych probiotyków jest …
  • Nieracjonalna polityka dietetyczneNieracjonalna polityka dietetyczne
    Wszelkiego rodzaju diety stosowane są przez społeczeństwo celem ograniczenia posiadanej masy ciała. Maja one za zadanie zapewnić niezbędne do życia oraz funkcjonowania składniki, ale nie powodować tycia, a wręcz przyczynić …

Strony

Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w stanie dzikim – spotkać go można jedynie w uprawach. W Polsce roślina ta nie jest powszechnie uprawiana, ponieważ jej odporność na mróz jest niewielka. Największe uprawy kuminu wystepują w Afryce Północnej, Ameryce Południowej oraz Europie Południowej. Kmin rzymski znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, jak na przykład ziołolecznictwo. Stanowi również podstawowy składnik wielu potraw, stąd tak duża popularność tej rośliny w wielu kuchniach świata. Stosowany jest on głównie w takich krajach jak: Chiny, Chile, Indie, Bałkany oraz Afryka Północna. Wśród smakoszy przyprawa ta ceniona jest przede wszystkim za ostry, korzenny smak o gorzkawej nucie. Smak ten jest bardziej wyrazisty niż zwykłego kminku. W Polsce kumin stosuje się głównie do mięs, pikli oraz różnego rodzaju sałatek.

Comments are closed.