Na temat

  • Sala weselna poznańSala weselna poznań
    Wesele po poznańsku. Poznań to piękne, wielkopolskie miasto. Mówi się, że Poznań to miasto w którym warto żyć. Chyba nawet jestem skłonny się z tym zgodzić. Jest to miasto, które …
  • Randka przy jedzeniuRandka przy jedzeniu
    Czas miłości to czas, w którym dwie osoby powinny się jak najszybciej poznać. Cały ten proces bardzo ułatwia spędzanie chwil przy wspólnych posiłkach, które najlepiej jak będą tworzone przez obu …
  • Zestaw garnków ze stali nierdzewnejZestaw garnków ze stali nierdzewnej
    Wyposażenie kuchni. Dobrze wyposażona kuchnia to coś, bez czego nie poradzi sobie żaden miłośnik gotowania. Producenci sprzętu kuchennego oferują nam obecnie tysiące produktów, które mogą uczynić nasze kuchenne życia łatwiejszym, …

Strony

Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w stanie dzikim – spotkać go można jedynie w uprawach. W Polsce roślina ta nie jest powszechnie uprawiana, ponieważ jej odporność na mróz jest niewielka. Największe uprawy kuminu wystepują w Afryce Północnej, Ameryce Południowej oraz Europie Południowej. Kmin rzymski znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, jak na przykład ziołolecznictwo. Stanowi również podstawowy składnik wielu potraw, stąd tak duża popularność tej rośliny w wielu kuchniach świata. Stosowany jest on głównie w takich krajach jak: Chiny, Chile, Indie, Bałkany oraz Afryka Północna. Wśród smakoszy przyprawa ta ceniona jest przede wszystkim za ostry, korzenny smak o gorzkawej nucie. Smak ten jest bardziej wyrazisty niż zwykłego kminku. W Polsce kumin stosuje się głównie do mięs, pikli oraz różnego rodzaju sałatek.

Comments are closed.