Na temat

  • Boże narodzenie warszawaBoże narodzenie warszawa
    Świeta. Święta Bożego Narodzenia to jedne z ulubionych świąt Polaków. Niestety w ostatnich latach stały się coraz to bardziej komercyjnym świętem. Sklepy zasypują nas świątecznymi przedmiotami już parę miesięcy przed …
  • Drodzy rodzice to od was zależy jaki człowiek wyrośnie z waszej pociechyDrodzy rodzice to od was zależy jaki człowiek wyrośnie z waszej pociechy
    Ważna jest rola opiekunów jeśli chodzi o nawyki żywieniowe. Dziecko większość tradycji wynosi z domu rodzinnego dlatego powinno się starać aby były to jak najbardziej pozytywne kwestię. Aktualnie miliony ludzi …
  • Obiad u WikingówObiad u Wikingów
    Kuchnia na świecie rządzi się takimi samymi trendami jak chociażby moda. Ostatnim hitem nie tylko wśród europejskich smakoszy stała się kuchnia skandynawska. Kopenhaska restauracja Noma stała się numerem jeden wśród …

Strony

Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w stanie dzikim – spotkać go można jedynie w uprawach. W Polsce roślina ta nie jest powszechnie uprawiana, ponieważ jej odporność na mróz jest niewielka. Największe uprawy kuminu wystepują w Afryce Północnej, Ameryce Południowej oraz Europie Południowej. Kmin rzymski znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, jak na przykład ziołolecznictwo. Stanowi również podstawowy składnik wielu potraw, stąd tak duża popularność tej rośliny w wielu kuchniach świata. Stosowany jest on głównie w takich krajach jak: Chiny, Chile, Indie, Bałkany oraz Afryka Północna. Wśród smakoszy przyprawa ta ceniona jest przede wszystkim za ostry, korzenny smak o gorzkawej nucie. Smak ten jest bardziej wyrazisty niż zwykłego kminku. W Polsce kumin stosuje się głównie do mięs, pikli oraz różnego rodzaju sałatek.

Comments are closed.