Na temat

  • Smaki Bliskiego WschoduSmaki Bliskiego Wschodu
    Jadąc do Maroka, Tunezji, czy też Egiptu i kosztując tamtejszych specjałów, bardzo szybko zorientujemy się, że ich smak jest zupełnie inny od tych, których doświadczać możemy w Europie. Wynika to, …
  • Naprawdę słodkie deseryNaprawdę słodkie desery
    Słodki smak to ten, który lubimy chyba najbardziej. Wywołuje on u nas najlepsze skojarzenia oraz pozwala na wytworzenie się dużej ilości endorfiny, co daje spore zadowolenie. Dlatego też, warto wykorzystywać …
  • Dobre gotowanie to indywidualne gotowanieDobre gotowanie to indywidualne gotowanie
    Nauczyć się dobrze gotować może właściwie każdy. Oczywiście nie chodzi tu o zawodowe umiejętności, po prostu żeby zdrowo zjeść. Żeby pracować na przykład w restauracji to oczywiste, że niezbędna jest …

Strony

Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w stanie dzikim – spotkać go można jedynie w uprawach. W Polsce roślina ta nie jest powszechnie uprawiana, ponieważ jej odporność na mróz jest niewielka. Największe uprawy kuminu wystepują w Afryce Północnej, Ameryce Południowej oraz Europie Południowej. Kmin rzymski znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, jak na przykład ziołolecznictwo. Stanowi również podstawowy składnik wielu potraw, stąd tak duża popularność tej rośliny w wielu kuchniach świata. Stosowany jest on głównie w takich krajach jak: Chiny, Chile, Indie, Bałkany oraz Afryka Północna. Wśród smakoszy przyprawa ta ceniona jest przede wszystkim za ostry, korzenny smak o gorzkawej nucie. Smak ten jest bardziej wyrazisty niż zwykłego kminku. W Polsce kumin stosuje się głównie do mięs, pikli oraz różnego rodzaju sałatek.

Comments are closed.