Na temat

  • Smak wina – jak poznać najlepsze?Smak wina – jak poznać najlepsze?
    Wino bardzo często nazywane jest napojem bogów. I rzeczywiście, wiele jest w tym prawdy, ponieważ dobre wino potrafi smakować naprawdę wyjątkowo i dać niepowtarzalny pod każdym względem aromat, którego nie …
  • Podroby na światowych stołachPodroby na światowych stołach
    Na świecie istniej mnóstwo dań, które na pierwszy rzut oka wydają nam się zupełnie niejadalne. Warto jednak czasami podjąć ryzyko spróbowania, bo może się okazać, że trafimy na prawdziwy specjał. …
  • Drodzy rodzice zacznijcie dbać o swoje dzieciDrodzy rodzice zacznijcie dbać o swoje dzieci
    Dzieci nawyki żywieniowe wyciągają z domu, dlatego tak ważna jest rola rodziców. Pociechy bardzo lubią słodycze od których psuja się ze zęby i źle pracuję organizm, należy umieć podejść tak …

Strony

Jedną z niedocenianych w naszym kraju przypraw o wyjątkowym smaku jest z całą pewnością kolendra. A jej smak i aromat mogą dostarczyć wielu potrawom naprawdę ciekawego efektu, o czym z całą pewnością warto pamiętać. Kolendrę znaleźć możemy pod dwoma postaciami – pierwsza to świeża nać, którą dostać możemy na przykład w doniczce. Druga, to kulki, podobne do tych gorczycy, które dodać można do potrawy w całości, bądź też rozbić w moździerzu na proszek. Kolendra idealnie pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych – przede wszystkim do tych, które tworzone są z mięsa wołowego i wieprzowego i wykorzystywane do smażenia. Posiekana kolendra idealnie skomponuje się z marynatą, dając naprawdę ciekawy aromat, który podrobić jest niezwykle trudno. Zaś zmielone ziarenka kolendry pasować będą doskonale do różnego rodzaju dań orientalnych takich, jak na przykład falafele. Możliwości jest jednak oczywiście znacznie więcej i warto poeksperymentować z tą właśnie przyprawą, by osiągnąć ciekawe efekty kulinarne pod każdym względem.

Comments are closed.