Na temat

  • Kuchnia w szkoleKuchnia w szkole
    Szkolne stołówki, mają bardzo charakterystyczny wygląd. Nie dla każdego są one idealnej jakości, jak i dodatkowo czasami panie z kuchni, przyprawiają o gniew. W każdej jednej szkole, są różnej klasy …
  • Podroby na światowych stołachPodroby na światowych stołach
    Na świecie istniej mnóstwo dań, które na pierwszy rzut oka wydają nam się zupełnie niejadalne. Warto jednak czasami podjąć ryzyko spróbowania, bo może się okazać, że trafimy na prawdziwy specjał. …
  • Na słodkoNa słodko
    Słodkie potrawy z pewnością będą bardzo dobrze zaprezentowane, jeżeli chodzi o lekkie potrawy. Nie zawsze można mieć na uwadze tylko i wyłącznie potrawy przygotowywane z mięs. Słodkie potrawy to generalnie …

Strony

Mając w planie zrobienie domowego ciasta, sięgamy bez zastanowienia najczęściej po mąkę pszenną, z której wypieki ładnie i dobrze rosną, są pulchne. Dzięki dużej zawartości glutenu, mąka pszenna zawiera duże ilości skrobi, czyli węglowodanów, a to nie jest dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Można jednak czasem zrobić sobie przerwę na kawałek pysznego tortu, czy inny tuczący smakołyk. Od kilku lat zauważamy wielki powrót mąki orkiszowej, która praktycznie, przez lata nie występowała w naszym handlu. Boom na zdrową żywność spowodował, że przypomniano sobie o orkiszu, który można kupić w większości sklepów. To źródło potasu, cynku, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B i PP. Podobnie jak mąkę razową i żytnią – także bardzo wartościowe produkty, można tę orkiszową wykorzystać do smażenia naleśników, pieczenia pizzy, lepienia pierogów. Najtańsza jest mąka pszenna, może i dlatego najbardziej popularna, ale dobrze jest choć od czasu do czasu spróbować w kuchni tych trzech pozostałych rodzajów mąki, zdrowych, odżywczych, wartościowych.

Comments are closed.