Na temat

  • Zestaw garnków ze stali nierdzewnejZestaw garnków ze stali nierdzewnej
    Wyposażenie kuchni. Dobrze wyposażona kuchnia to coś, bez czego nie poradzi sobie żaden miłośnik gotowania. Producenci sprzętu kuchennego oferują nam obecnie tysiące produktów, które mogą uczynić nasze kuchenne życia łatwiejszym, …
  • Kmin rzymskiKmin rzymski
    Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w …
  • MakowiecMakowiec
    Makowiec to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Jest to danie, które posiada długą historię oraz tradycję. Makowiec jest najczęściej przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Stosuje się również ciasto kruche, jednak …

Strony

Mając w planie zrobienie domowego ciasta, sięgamy bez zastanowienia najczęściej po mąkę pszenną, z której wypieki ładnie i dobrze rosną, są pulchne. Dzięki dużej zawartości glutenu, mąka pszenna zawiera duże ilości skrobi, czyli węglowodanów, a to nie jest dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Można jednak czasem zrobić sobie przerwę na kawałek pysznego tortu, czy inny tuczący smakołyk. Od kilku lat zauważamy wielki powrót mąki orkiszowej, która praktycznie, przez lata nie występowała w naszym handlu. Boom na zdrową żywność spowodował, że przypomniano sobie o orkiszu, który można kupić w większości sklepów. To źródło potasu, cynku, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B i PP. Podobnie jak mąkę razową i żytnią – także bardzo wartościowe produkty, można tę orkiszową wykorzystać do smażenia naleśników, pieczenia pizzy, lepienia pierogów. Najtańsza jest mąka pszenna, może i dlatego najbardziej popularna, ale dobrze jest choć od czasu do czasu spróbować w kuchni tych trzech pozostałych rodzajów mąki, zdrowych, odżywczych, wartościowych.

Comments are closed.