Na temat

  • Wszystko o kuchni włoskiejWszystko o kuchni włoskiej
    Nie tylko kuchnia polska cieszy się w nowoczesnych czasach dużym zainteresowaniem obywateli. W Polsce coraz więcej mieszkańców zaczyna rozszerzać swoje smaki i poznawać inne kuchnie, w tym nawet i kuchnie …
  • MakowiecMakowiec
    Makowiec to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Jest to danie, które posiada długą historię oraz tradycję. Makowiec jest najczęściej przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Stosuje się również ciasto kruche, jednak …
  • Randka przy jedzeniuRandka przy jedzeniu
    Czas miłości to czas, w którym dwie osoby powinny się jak najszybciej poznać. Cały ten proces bardzo ułatwia spędzanie chwil przy wspólnych posiłkach, które najlepiej jak będą tworzone przez obu …

Strony

Mając w planie zrobienie domowego ciasta, sięgamy bez zastanowienia najczęściej po mąkę pszenną, z której wypieki ładnie i dobrze rosną, są pulchne. Dzięki dużej zawartości glutenu, mąka pszenna zawiera duże ilości skrobi, czyli węglowodanów, a to nie jest dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Można jednak czasem zrobić sobie przerwę na kawałek pysznego tortu, czy inny tuczący smakołyk. Od kilku lat zauważamy wielki powrót mąki orkiszowej, która praktycznie, przez lata nie występowała w naszym handlu. Boom na zdrową żywność spowodował, że przypomniano sobie o orkiszu, który można kupić w większości sklepów. To źródło potasu, cynku, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B i PP. Podobnie jak mąkę razową i żytnią – także bardzo wartościowe produkty, można tę orkiszową wykorzystać do smażenia naleśników, pieczenia pizzy, lepienia pierogów. Najtańsza jest mąka pszenna, może i dlatego najbardziej popularna, ale dobrze jest choć od czasu do czasu spróbować w kuchni tych trzech pozostałych rodzajów mąki, zdrowych, odżywczych, wartościowych.

Comments are closed.