Na temat

  • Maszynka do makaronu elektrycznaMaszynka do makaronu elektryczna
    Makaron. Mąż często do mnie dzwoni z pytaniem co na obiad. Jest bardzo niecierpliwy, bo uwielbia moją kuchnię. Często robię różne przysmaki. Lubię makaron domowej roboty, wtedy wiem co jem, …
  • Kuchnia po greckuKuchnia po grecku
    Kulinarna światowego formatu są bardzo różnorodne pod względem smaku. Wszystko graniczy z przyzwyczajeniami, określonymi tradycjami pod względem przepisów, składników dostępnych na danym obszarze. Na pewno kuchnia europejska jest najsmaczniejsza pod …
  • Dieta dla dzieciDieta dla dzieci
    Dzieci mają zupełnie inne zapotrzebowanie niż dorośli. Przede wszystkim dieta dla każdego dziecka powinna być jak najbardziej mleczna. Bez tego nie da się zdrowo rosnąć. Jak wiadomo, dzieci rosną jak …

Strony

Mając w planie zrobienie domowego ciasta, sięgamy bez zastanowienia najczęściej po mąkę pszenną, z której wypieki ładnie i dobrze rosną, są pulchne. Dzięki dużej zawartości glutenu, mąka pszenna zawiera duże ilości skrobi, czyli węglowodanów, a to nie jest dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Można jednak czasem zrobić sobie przerwę na kawałek pysznego tortu, czy inny tuczący smakołyk. Od kilku lat zauważamy wielki powrót mąki orkiszowej, która praktycznie, przez lata nie występowała w naszym handlu. Boom na zdrową żywność spowodował, że przypomniano sobie o orkiszu, który można kupić w większości sklepów. To źródło potasu, cynku, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B i PP. Podobnie jak mąkę razową i żytnią – także bardzo wartościowe produkty, można tę orkiszową wykorzystać do smażenia naleśników, pieczenia pizzy, lepienia pierogów. Najtańsza jest mąka pszenna, może i dlatego najbardziej popularna, ale dobrze jest choć od czasu do czasu spróbować w kuchni tych trzech pozostałych rodzajów mąki, zdrowych, odżywczych, wartościowych.

Comments are closed.