Na temat

  • Smaki dzieciństwa – wielka retrospekcjaSmaki dzieciństwa – wielka retrospekcja
    Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, które kojarzą się właśnie z dzieciństwem. Są to przeważnie smaki ciasta, które przyrządzała babcia, smaki potraw naszych rodziców. Niejednokrotnie słyszy się o potrawach, …
  • Coraz więcej imprez okolicznościowych w restauracjachCoraz więcej imprez okolicznościowych w restauracjach
    W dzisiejszych czasach, kiedy większości osobom zwyczajnie nie chce się wysilać i organizować przyjęć okolicznościowych we własnym domu, coraz częściej przenosi się je do restauracji, których nie brakuje w każdej …
  • Gotowanie w nowej formieGotowanie w nowej formie
    Istnieje dzisiaj w telewizji cały zestaw programów kulinarnych co najlepiej pokazuje, jak ważne stało się dla dzisiejszego człowieka gotowanie i zdrowe życie. Jedzenie przestało być jedynie sposobem na dostarczanie organizmowi …

Strony

Mając w planie zrobienie domowego ciasta, sięgamy bez zastanowienia najczęściej po mąkę pszenną, z której wypieki ładnie i dobrze rosną, są pulchne. Dzięki dużej zawartości glutenu, mąka pszenna zawiera duże ilości skrobi, czyli węglowodanów, a to nie jest dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Można jednak czasem zrobić sobie przerwę na kawałek pysznego tortu, czy inny tuczący smakołyk. Od kilku lat zauważamy wielki powrót mąki orkiszowej, która praktycznie, przez lata nie występowała w naszym handlu. Boom na zdrową żywność spowodował, że przypomniano sobie o orkiszu, który można kupić w większości sklepów. To źródło potasu, cynku, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B i PP. Podobnie jak mąkę razową i żytnią – także bardzo wartościowe produkty, można tę orkiszową wykorzystać do smażenia naleśników, pieczenia pizzy, lepienia pierogów. Najtańsza jest mąka pszenna, może i dlatego najbardziej popularna, ale dobrze jest choć od czasu do czasu spróbować w kuchni tych trzech pozostałych rodzajów mąki, zdrowych, odżywczych, wartościowych.

Comments are closed.