Na temat

  • Kuchnia otwartaKuchnia otwarta
    Każdy dom ma zupełnie inną zabudowę i trudno jest odnaleźć dwa takie same, które nie różniły by się zupełnie niczym pomiędzy sobą. W każdych z nich mieszka bowiem inna osoba, …
  • Na słodkoNa słodko
    Słodkie potrawy z pewnością będą bardzo dobrze zaprezentowane, jeżeli chodzi o lekkie potrawy. Nie zawsze można mieć na uwadze tylko i wyłącznie potrawy przygotowywane z mięs. Słodkie potrawy to generalnie …
  • Deser malinowyDeser malinowy
    Spośród wielu deserów wyróżnić można sałatkę wykonana z malin i soku malinowego. Oczywiście to nie jedyna propozycja deseru, w którym wykorzystane pozostają odpowiednie owoce. Maliny pasują także w budyniach, kisielu, …

Strony

Bałkany to region Europy, który słynny jest ze względu na swoją dość burzliwą historię, ale także dzięki niezwykle smacznej kuchni, która podbiła kubki smakowe europejczyków na wiele sposobów. A to dlatego, że mieszają się. tutaj smaki kuchni nadmorskiej z typowo górską, a wpływy wschodu mieszają się z zachodnimi. Dlatego też, znaleźć możemy tutaj naprawdę ciekawe potrawy takie, jak doskonale wypieczone mięso w ostrych przyprawach, a więc cevapcici, ale także potrawy bardziej łagodne i inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Warto także zakosztować w bałkańskim pieczywie – szczególnie w tak zwanych burkach, a więc bułkach z różnego rodzaju nadzieniem. Do gustu przypadnie nam także z całą pewnością wszystko, co powiązane jest bezpośrednio z sałatkami oraz owocami, ponieważ tu doświadczymy bardzo ciekawych połączeń smakowych. Warto także zwrócić uwagę na bałkańskie alkohole takie, jak na przykład różnego rodzaju nalewki i wina, które będą smakować każdemu, kto lubi nieco mocniejsze, ale nadal słodkie trunki bezwarunkowo.

Comments are closed.