Na temat

  • Ręczniki papierowe krakówRęczniki papierowe kraków
    Pobliska hurtownia. Prowadzę niewielką restaurację. Mimo że jest ona mała, to może poszczycić się zawsze pełną salą. Ludzie chwalą sobie naszą kuchnię i miłą obsługę. Taka restauracja to jednak dość …
  • Pizza we Włoszech inna niż pizza w PolscePizza we Włoszech inna niż pizza w Polsce
    Włoskie rodzaje pizzy są inne niż w Polsce. Oprócz tradycyjnej neapolitańskiej możemy tam dostać Lazio. Ma ona dwa rodzaje. Pierwszy nosi nazwę al Taglio i przeznaczony jest na wynos. Ciasto …
  • Ulubiona kuchniaUlubiona kuchnia
    Ulubiona kuchnia na pewno będzie kojarzyła się wszystkim z domowym smakiem. Tutaj pomysły mamy, babci mogą smakować niesamowicie. Zwłaszcza te babcine pomysły, które uwzględniają wszelkie kwestie dotyczące starszych przepisów, bez …

Strony

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że Chiny mają ogromny wpływ na cały świat. Ich produkty spotykamy w każdym sklepie i dotyczy to zarówno zabawek, jak i ubrań, pożywienia czy też domowych sprzętów. Nic więc dziwnego, że Europa zaczyna odczuwać wpływy kuchni chińskiej. A skoro jest ona nie do końca odkryta i stanowi pewną odmienność od naszej kuchni, toteż chętnie jej próbujemy. To, że w Chinach jada się ryż i że w Europie także takowy pojawia się dość często – nikogo już nie dziwi. Jednakże możemy wyróżnić także i inne typowo chińskie dania, które są już chociażby Polakom całkiem znane. Sushi – czyli surowa, specjalnie przyrządzona ryba, nikomu nie wpadłaby do głowy. Przecież mięso powinno być zawsze gotowane czy pieczone. W Chinach jednak sushi okazało się przysmakiem, a więc w Europie to danie także dopuszczono do menu w wielu restauracjach i naprawdę warto tego spróbować. Podstawą kuchni chińskiej jest tofu oraz specjalne sosy, takie jak chociażby sos ostrygowy czy też sos hoisin. To, że ostatnio popularne są w Polsce kotlety sojowe, także zawdzięczamy Chińczykom, ponieważ dla nich soja jest podstawowym składnikiem codziennego menu. Chcąc dostrzec jakieś podobieństwo pomiędzy kuchnią Polski, a kuchnią Chin, obie dość często opierają się na mięsie kurczaka. Warto dać się do takowej kuchni przekonać.

Comments are closed.