Na temat

  • Domowe bezy, deser mistrzówDomowe bezy, deser mistrzów
    Domowe bezy dla wielu z nas są deserem idealnym, szczególnie jeżeli są przyrządzone w taki sposób, że pod chrupiącą wierzchnią warstwą znajdziemy delikatnie ciągnące się wnętrze. Podpowiemy jak zrobić w …
  • Tradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyznTradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyzn
    Kobiety, które gotują polskim mężczyznom na pewno doskonale wiedzą, że najbardziej preferują oni tradycyjną polską kuchnię. Wykazały to także najnowsze sondaże, w których pytano panów o ich kulinarne upodobania. Najbardziej …
  • Dawniej było życie o wiele zdrowszeDawniej było życie o wiele zdrowsze
    Kiedyś stawiało się na pierwszym miejscu jedzenie w domu, to była podstawa. Ludzie nawet w przerwie w pracy wracali do swojego zacisza by móc skosztować coś pysznego. Świat z każdym …

Strony

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że Chiny mają ogromny wpływ na cały świat. Ich produkty spotykamy w każdym sklepie i dotyczy to zarówno zabawek, jak i ubrań, pożywienia czy też domowych sprzętów. Nic więc dziwnego, że Europa zaczyna odczuwać wpływy kuchni chińskiej. A skoro jest ona nie do końca odkryta i stanowi pewną odmienność od naszej kuchni, toteż chętnie jej próbujemy. To, że w Chinach jada się ryż i że w Europie także takowy pojawia się dość często – nikogo już nie dziwi. Jednakże możemy wyróżnić także i inne typowo chińskie dania, które są już chociażby Polakom całkiem znane. Sushi – czyli surowa, specjalnie przyrządzona ryba, nikomu nie wpadłaby do głowy. Przecież mięso powinno być zawsze gotowane czy pieczone. W Chinach jednak sushi okazało się przysmakiem, a więc w Europie to danie także dopuszczono do menu w wielu restauracjach i naprawdę warto tego spróbować. Podstawą kuchni chińskiej jest tofu oraz specjalne sosy, takie jak chociażby sos ostrygowy czy też sos hoisin. To, że ostatnio popularne są w Polsce kotlety sojowe, także zawdzięczamy Chińczykom, ponieważ dla nich soja jest podstawowym składnikiem codziennego menu. Chcąc dostrzec jakieś podobieństwo pomiędzy kuchnią Polski, a kuchnią Chin, obie dość często opierają się na mięsie kurczaka. Warto dać się do takowej kuchni przekonać.

Comments are closed.