Na temat

  • DziurawiecDziurawiec
    Wśród licznych ziół o dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy jednym z najsilniej działających jest dziurawiec – ziele o charakterystycznych żółtych kwiatkach. Można je zbierać i suszyć przez całe lato lub …
  • CurryCurry
    Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie …
  • Kuchnia Podlasia – potrawy dla każdegoKuchnia Podlasia – potrawy dla każdego
    Każdy region naszego kraju ma swoją bardzo charakterystyczną kuchnię, którą wyróżnia się na terenie naszego kraju. Znaczy to, że odwiedzając różne regiony możemy poznać różnice kulturowe, ale również regionalne smaki. …

Strony

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że Chiny mają ogromny wpływ na cały świat. Ich produkty spotykamy w każdym sklepie i dotyczy to zarówno zabawek, jak i ubrań, pożywienia czy też domowych sprzętów. Nic więc dziwnego, że Europa zaczyna odczuwać wpływy kuchni chińskiej. A skoro jest ona nie do końca odkryta i stanowi pewną odmienność od naszej kuchni, toteż chętnie jej próbujemy. To, że w Chinach jada się ryż i że w Europie także takowy pojawia się dość często – nikogo już nie dziwi. Jednakże możemy wyróżnić także i inne typowo chińskie dania, które są już chociażby Polakom całkiem znane. Sushi – czyli surowa, specjalnie przyrządzona ryba, nikomu nie wpadłaby do głowy. Przecież mięso powinno być zawsze gotowane czy pieczone. W Chinach jednak sushi okazało się przysmakiem, a więc w Europie to danie także dopuszczono do menu w wielu restauracjach i naprawdę warto tego spróbować. Podstawą kuchni chińskiej jest tofu oraz specjalne sosy, takie jak chociażby sos ostrygowy czy też sos hoisin. To, że ostatnio popularne są w Polsce kotlety sojowe, także zawdzięczamy Chińczykom, ponieważ dla nich soja jest podstawowym składnikiem codziennego menu. Chcąc dostrzec jakieś podobieństwo pomiędzy kuchnią Polski, a kuchnią Chin, obie dość często opierają się na mięsie kurczaka. Warto dać się do takowej kuchni przekonać.

Comments are closed.