Na temat

  • Dzieci w kuchniDzieci w kuchni
    Dzieci są bardzo szczęśliwe w chwili, gdy mają możliwość ciągłej zabawy. Warto jednak zauważyć, że nie powinniśmy pozwalać im tylko na swawole, ponieważ w przyszłości może okazać się to dla …
  • Kuchnia to nie obowiązek a sztukaKuchnia to nie obowiązek a sztuka
    Gotowanie to przede wszystkim sztuka. Jeśli ktoś ma choć trochę cierpliwości, wie co to zaangażowanie to nie ma żadnego problemu aby stworzyć coś własnego. Dawniej trudno było zdobyć produkty aktualnie …
  • Szybko i niezdrowo jesz tak też umieraszSzybko i niezdrowo jesz tak też umierasz
    Czas spojrzeć prawdzie w oczy, ludzie masowo zaczynają stołować się w barach szybkiej obsługi, to po prostu przerażające! Kfc, mcdonald to najczęściej odwiedzane lokale. Szczególnie aktualne pokolenie wybrało sobie taką …

Strony

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że Chiny mają ogromny wpływ na cały świat. Ich produkty spotykamy w każdym sklepie i dotyczy to zarówno zabawek, jak i ubrań, pożywienia czy też domowych sprzętów. Nic więc dziwnego, że Europa zaczyna odczuwać wpływy kuchni chińskiej. A skoro jest ona nie do końca odkryta i stanowi pewną odmienność od naszej kuchni, toteż chętnie jej próbujemy. To, że w Chinach jada się ryż i że w Europie także takowy pojawia się dość często – nikogo już nie dziwi. Jednakże możemy wyróżnić także i inne typowo chińskie dania, które są już chociażby Polakom całkiem znane. Sushi – czyli surowa, specjalnie przyrządzona ryba, nikomu nie wpadłaby do głowy. Przecież mięso powinno być zawsze gotowane czy pieczone. W Chinach jednak sushi okazało się przysmakiem, a więc w Europie to danie także dopuszczono do menu w wielu restauracjach i naprawdę warto tego spróbować. Podstawą kuchni chińskiej jest tofu oraz specjalne sosy, takie jak chociażby sos ostrygowy czy też sos hoisin. To, że ostatnio popularne są w Polsce kotlety sojowe, także zawdzięczamy Chińczykom, ponieważ dla nich soja jest podstawowym składnikiem codziennego menu. Chcąc dostrzec jakieś podobieństwo pomiędzy kuchnią Polski, a kuchnią Chin, obie dość często opierają się na mięsie kurczaka. Warto dać się do takowej kuchni przekonać.

Comments are closed.