Na temat

  • Na słodkoNa słodko
    Słodkie potrawy z pewnością będą bardzo dobrze zaprezentowane, jeżeli chodzi o lekkie potrawy. Nie zawsze można mieć na uwadze tylko i wyłącznie potrawy przygotowywane z mięs. Słodkie potrawy to generalnie …
  • Potrawa mięsnaPotrawa mięsna
    Potrawa mięsna to przede wszystkim doskonały pomysł na obiad, czy nawet kolację. Do tej klasyfikacji można zaliczyć wszelkiego rodzaju potrawy z kurczaka, mięsa wieprzowego, wołowinę czy też dziczyznę. Na pewno …
  • Domowe zaplecze ziół a polskie kulinariaDomowe zaplecze ziół a polskie kulinaria
    Każdy z nas wie, że najlepszy smak dają nam świeże rośliny. Mowa tutaj o przyprawach oraz warzywach i owocach, gdzie każdy z nas marzy o tym, aby posiadać własny ogródek …

Strony

Kulinarna światowego formatu są bardzo różnorodne pod względem smaku. Wszystko graniczy z przyzwyczajeniami, określonymi tradycjami pod względem przepisów, składników dostępnych na danym obszarze. Na pewno kuchnia europejska jest najsmaczniejsza pod względem światowej kuchni a jednocześnie jest tak bardzo różnorodna. Każdy kraj posiada inne skarby pod tym względem. Kuchnia po grecku to przede wszystkim doskonałe potrawy z wykorzystaniem sosu tzatziki, który jest przygotowany z jogurtu naturalnego, świeżych ogórków i czosnku. Na pewno warto też skupić się na takim składniku jak doskonała sałatka grecka, wiejska, z serem fetą. Grecja specjalizuje się także w doskonałej formie zapiekankach, jej przedstawicielem jest danie musaka. W Grecji często podaje się też wódkę anyżówkę (ouzo) a do niej specjalne przekąski (ouzomezes). Grecja to także kraj, gdzie często jada się jagnięcinę. Specjalnością greckiej kuchni są też gołąbki zawinięte z ryżem w liść winogrona (dolmades), czasami zawija się tylko samy ryż w ziołach w liściu winogrona.

Comments are closed.