Na temat

  • Dobre gotowanie to indywidualne gotowanieDobre gotowanie to indywidualne gotowanie
    Nauczyć się dobrze gotować może właściwie każdy. Oczywiście nie chodzi tu o zawodowe umiejętności, po prostu żeby zdrowo zjeść. Żeby pracować na przykład w restauracji to oczywiste, że niezbędna jest …
  • Dania WielkanocneDania Wielkanocne
    Kiedy mija Sylwester ludzie zaczynają bardzo powoli popadać w stan zimowej depresji poprzez jako taki brak szczególnych okazji, na których można by było się jakoś zabawić, a także sam brak …
  • Smaki dzieciństwa – wielka retrospekcjaSmaki dzieciństwa – wielka retrospekcja
    Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, które kojarzą się właśnie z dzieciństwem. Są to przeważnie smaki ciasta, które przyrządzała babcia, smaki potraw naszych rodziców. Niejednokrotnie słyszy się o potrawach, …

Strony

Kulinarna światowego formatu są bardzo różnorodne pod względem smaku. Wszystko graniczy z przyzwyczajeniami, określonymi tradycjami pod względem przepisów, składników dostępnych na danym obszarze. Na pewno kuchnia europejska jest najsmaczniejsza pod względem światowej kuchni a jednocześnie jest tak bardzo różnorodna. Każdy kraj posiada inne skarby pod tym względem. Kuchnia po grecku to przede wszystkim doskonałe potrawy z wykorzystaniem sosu tzatziki, który jest przygotowany z jogurtu naturalnego, świeżych ogórków i czosnku. Na pewno warto też skupić się na takim składniku jak doskonała sałatka grecka, wiejska, z serem fetą. Grecja specjalizuje się także w doskonałej formie zapiekankach, jej przedstawicielem jest danie musaka. W Grecji często podaje się też wódkę anyżówkę (ouzo) a do niej specjalne przekąski (ouzomezes). Grecja to także kraj, gdzie często jada się jagnięcinę. Specjalnością greckiej kuchni są też gołąbki zawinięte z ryżem w liść winogrona (dolmades), czasami zawija się tylko samy ryż w ziołach w liściu winogrona.

Comments are closed.