Na temat

  • Piwo Wino Alkohol Nalewki PrzepisyPiwo Wino Alkohol Nalewki Przepisy
    Dobra książka z alkoholami. „Piwo Wino Alkohol Nalewki Przepisy„- brzmi to jak tytuł dobrej książki z przepisami na napoje dla dorosłych. Są wśród nas pasjonaci, którzy sami lubią eksperymentować w …
  • Polak w kuchniPolak w kuchni
    Jesteśmy bardzo specyficznym narodem, jeżeli chodzi o sposoby przyrządzania pożywania i ogólnie cały system konsumpcji. Stawiamy głównie na ilość produktów w koszyku, nie dbając praktycznie o ich jakość. Ta tendencja …
  • Dzieci w kuchniDzieci w kuchni
    Dzieci są bardzo szczęśliwe w chwili, gdy mają możliwość ciągłej zabawy. Warto jednak zauważyć, że nie powinniśmy pozwalać im tylko na swawole, ponieważ w przyszłości może okazać się to dla …

Strony

Każdy region naszego kraju ma swoją bardzo charakterystyczną kuchnię, którą wyróżnia się na terenie naszego kraju. Znaczy to, że odwiedzając różne regiony możemy poznać różnice kulturowe, ale również regionalne smaki. Kuchnia podlaska, na przykład jest naznaczona kuchniami narodów sąsiednich i mieszkających a tym terenie: Tatarów, Litwinów i Białorusinów. Podstawowym produktem spożywczym podlaskiej kuchni są ziemniaki w różnych odsłonach: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kartacze są znane wszystkim mieszkającym na terenie Podlasia. Z kuchni tatarskiej daniem ziemniaczanym jest na przykład pierekaczewnik, czebureki, czyli placki, które są nadziewane mieloną wołowiną z dodatkiem cebuli), no i oczywiście kołduny, czyli pierogi z mięsnym farszem. Znanym nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami jest sękacz, czyli ciasto, które jest bardzo charakterystyczne w postaci kolczastego walca, a robi je się w oryginalny sposób, mianowicie piecze nad ogniem na walcu, który się polewa ciastem.

Comments are closed.