Na temat

  • Kuchnie na wymiar BielskoKuchnie na wymiar Bielsko
    Idealna kuchnia. Każda prawdziwa gospodyni domowa pragnie mieć dużą, funkcjonalną kuchnię. Wielkość kuchni jest ważna szczególnie, wtedy kiedy mamy dużą rodzinę i musimy przygotowywać obiad dla wielu osób. Kuchnia musi …
  • Kafelki w kuchniKafelki w kuchni
    Wiele osób, które budują swoje domy lub też kupują nowe mieszkania starają się je tak zaprojektować, aby wszystkie najważniejsze dla nich miejsca, w których spędzają większą ilość swojego wolnego czasu …
  • Oszczędzanie energii elektrycznejOszczędzanie energii elektrycznej
    Sposoby na oszczędność energii elektrycznej. Rachunki za prąd systematycznie rosną. Rośnie bowiem cena energii elektrycznej, a na dodatkowe w każdym domu stale przybywa urządzeń działających na prąd. A dodatkowo, niektóre …

Strony

Każdy region naszego kraju ma swoją bardzo charakterystyczną kuchnię, którą wyróżnia się na terenie naszego kraju. Znaczy to, że odwiedzając różne regiony możemy poznać różnice kulturowe, ale również regionalne smaki. Kuchnia podlaska, na przykład jest naznaczona kuchniami narodów sąsiednich i mieszkających a tym terenie: Tatarów, Litwinów i Białorusinów. Podstawowym produktem spożywczym podlaskiej kuchni są ziemniaki w różnych odsłonach: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kartacze są znane wszystkim mieszkającym na terenie Podlasia. Z kuchni tatarskiej daniem ziemniaczanym jest na przykład pierekaczewnik, czebureki, czyli placki, które są nadziewane mieloną wołowiną z dodatkiem cebuli), no i oczywiście kołduny, czyli pierogi z mięsnym farszem. Znanym nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami jest sękacz, czyli ciasto, które jest bardzo charakterystyczne w postaci kolczastego walca, a robi je się w oryginalny sposób, mianowicie piecze nad ogniem na walcu, który się polewa ciastem.

Comments are closed.