Na temat

  • Kuchnia w szkoleKuchnia w szkole
    Szkolne stołówki, mają bardzo charakterystyczny wygląd. Nie dla każdego są one idealnej jakości, jak i dodatkowo czasami panie z kuchni, przyprawiają o gniew. W każdej jednej szkole, są różnej klasy …
  • Domowe bezy, deser mistrzówDomowe bezy, deser mistrzów
    Domowe bezy dla wielu z nas są deserem idealnym, szczególnie jeżeli są przyrządzone w taki sposób, że pod chrupiącą wierzchnią warstwą znajdziemy delikatnie ciągnące się wnętrze. Podpowiemy jak zrobić w …
  • Cross fit KrakówCross fit Kraków
    Uprawiamy Cross Fit. Piękne, umięśnione ciało to marzenie, które może się ziścić. Pomogą w tym intensywne ćwiczenia fizyczne oraz specjalna dieta dla sportowców. Dieta, o czym raczej wszystkim wiadomo, powinna …

Strony

Każdy region naszego kraju ma swoją bardzo charakterystyczną kuchnię, którą wyróżnia się na terenie naszego kraju. Znaczy to, że odwiedzając różne regiony możemy poznać różnice kulturowe, ale również regionalne smaki. Kuchnia podlaska, na przykład jest naznaczona kuchniami narodów sąsiednich i mieszkających a tym terenie: Tatarów, Litwinów i Białorusinów. Podstawowym produktem spożywczym podlaskiej kuchni są ziemniaki w różnych odsłonach: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kartacze są znane wszystkim mieszkającym na terenie Podlasia. Z kuchni tatarskiej daniem ziemniaczanym jest na przykład pierekaczewnik, czebureki, czyli placki, które są nadziewane mieloną wołowiną z dodatkiem cebuli), no i oczywiście kołduny, czyli pierogi z mięsnym farszem. Znanym nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami jest sękacz, czyli ciasto, które jest bardzo charakterystyczne w postaci kolczastego walca, a robi je się w oryginalny sposób, mianowicie piecze nad ogniem na walcu, który się polewa ciastem.

Comments are closed.