Na temat

  • Zupa wraca do łaskZupa wraca do łask
    Ta zapomniana ostatnimi czasy, goszcząca niegdyś na każdym polskim stole potrawa, wraca znowu do łask. Nie jedząc jej często, wiele naszych rodaków zatęskniło za jej smakiem, który jest nie do …
  • Kuchenne rewolucjeKuchenne rewolucje
    Kuchenne rewolucje wiążą się z ze zmianami w kuchni i zmianami w jakości gotowania. Kuchnia jest miejscem do przyrządzania potraw, gotowania posiłków dla rodziny i dla gości. Kuchenne rewolucje są …
  • Ręczniki papierowe krakówRęczniki papierowe kraków
    Pobliska hurtownia. Prowadzę niewielką restaurację. Mimo że jest ona mała, to może poszczycić się zawsze pełną salą. Ludzie chwalą sobie naszą kuchnię i miłą obsługę. Taka restauracja to jednak dość …

Strony

Każdy region naszego kraju ma swoją bardzo charakterystyczną kuchnię, którą wyróżnia się na terenie naszego kraju. Znaczy to, że odwiedzając różne regiony możemy poznać różnice kulturowe, ale również regionalne smaki. Kuchnia podlaska, na przykład jest naznaczona kuchniami narodów sąsiednich i mieszkających a tym terenie: Tatarów, Litwinów i Białorusinów. Podstawowym produktem spożywczym podlaskiej kuchni są ziemniaki w różnych odsłonach: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kartacze są znane wszystkim mieszkającym na terenie Podlasia. Z kuchni tatarskiej daniem ziemniaczanym jest na przykład pierekaczewnik, czebureki, czyli placki, które są nadziewane mieloną wołowiną z dodatkiem cebuli), no i oczywiście kołduny, czyli pierogi z mięsnym farszem. Znanym nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami jest sękacz, czyli ciasto, które jest bardzo charakterystyczne w postaci kolczastego walca, a robi je się w oryginalny sposób, mianowicie piecze nad ogniem na walcu, który się polewa ciastem.

Comments are closed.