Na temat

  • Temperówka do warzywTemperówka do warzyw
    Dobrze wyposażona kuchnia. Prawdziwy miłośnik gotowania nie wyobraża sobie przyrządzania potraw w ubogo wyposażonej kuchni. Okazuje się, że producenci sprzętu kuchennego doskonale zdają sobie z tego sprawę i dlatego zalewają …
  • Smaki polskieSmaki polskie
    Jeśli chodzi o smaki polskie to przede wszystkim nie może w nich zabraknąć smaku mięs, smaku kapusty, czy owoców wykorzystywanych do przyrządzania deserów, i dodawanych również do tradycyjnych potraw. Urozmaicenie …
  • Tanie przygotowanie potrawTanie przygotowanie potraw
    Każdy w XXI wieku liczy grosz do grosza i modli się o to, aby nie brakło mu pieniędzy na zapłacenie wszystkich rzeczy. Wynika to z ogromnego wzrostu rachunków za media …

Strony

Każdy region naszego kraju ma swoją bardzo charakterystyczną kuchnię, którą wyróżnia się na terenie naszego kraju. Znaczy to, że odwiedzając różne regiony możemy poznać różnice kulturowe, ale również regionalne smaki. Kuchnia podlaska, na przykład jest naznaczona kuchniami narodów sąsiednich i mieszkających a tym terenie: Tatarów, Litwinów i Białorusinów. Podstawowym produktem spożywczym podlaskiej kuchni są ziemniaki w różnych odsłonach: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kartacze są znane wszystkim mieszkającym na terenie Podlasia. Z kuchni tatarskiej daniem ziemniaczanym jest na przykład pierekaczewnik, czebureki, czyli placki, które są nadziewane mieloną wołowiną z dodatkiem cebuli), no i oczywiście kołduny, czyli pierogi z mięsnym farszem. Znanym nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami jest sękacz, czyli ciasto, które jest bardzo charakterystyczne w postaci kolczastego walca, a robi je się w oryginalny sposób, mianowicie piecze nad ogniem na walcu, który się polewa ciastem.

Comments are closed.