Na temat

  • Ekonomiczna kuchniachEkonomiczna kuchniach
    Dzisiejsze czasy należą w głównej mierze do tych gdzie trzeba naprawdę umieć dobrze oszczędzać, aby nasze pieniądze, nie zniknęły z dnia na dzień. W wielu domach ludzie pomimo tego, że …
  • Warszawa centrum restauracjaWarszawa centrum restauracja
    Restauracje w Warszawie. Będąc w stolicy naszego kraju warto skusić się na zjedzenie posiłku w jednej z tutejszych restauracji. W końcu Warszawa to nasza stolica gdzie gotują znakomici szefowie kuchni. …
  • Zielone potrawyZielone potrawy
    Zielone potrawy na pewno kojarzone są pierwotnie, jako aspekt wykorzystania przewagi warzyw. I nie ma powodu, aby kogokolwiek od tego odwodzić. Warzywa są podstawą względem wielu ciekawych przepisów kulinarnych. Zielone …

Strony

Słysząc kuchnia włoska przenosimy się myślami do słonecznej Italii, wielowiekową kulturę tego kraju, starożytną architekturę. Kuchnia włoska silnie wpływa na kulinaria i świata basenu Morza Śródziemnego. Smak spaghetti po bolońsku, lazanii, pizzy znają ludzie na całym świecie. Kuchnia włoska nie jest jednolita, każdy region ma swoje własne receptury. Kuchnia włoska to przede wszystkim połączenie makaronów, serów, wędlin , owoców morza i warzyw. Najbardziej cenionymi włoskimi serami są  sera mozzarella  i ser  gorgonzola, parmezan. To przecież dzięki Włochom poznaliśmy smak zieleniny, którą sprowadziła do Polski królowa Bona. Najczęściej używanymi warzywami w kuchni włoskiej są; pomidory, cebulę i czosnek. Są one częścią składową pomidorowych sosów i zup. Smaku kuchni włoskiej dodają przyprawy, np; bazylia, oregano, tymianek oraz oliwa, która wartościowe kwasy nienasycone. Naród włoski uwielbia słodycze. Wspaniałe desery , jak tiramisu, czy panna cotta znane są na całym świecie. Włochy to kraina win. Zróżnicowanie klimatu w poszczególnych regionach, ( gorące południe, chłodniejsza północ) pozwala na uprawę różnych winorośli będących podstawą białych i czerwonych win.

Comments are closed.