Na temat

  • Kuchnia kawiarnianaKuchnia kawiarniana
    Kawiarnie są dla nas miejscami, w jakich znajduje się dla nas naprawdę wiele różnego rodzaju dań, idealnie nadających się do spożywania na szybko. Czasami trzeba jeszcze postarać się zrobić coś, …
  • Kuchnia amerykańskaKuchnia amerykańska
    Stany Zjednoczone, uznawane za potęgę, są krajem stosunkowo młodym. Ich tradycja nie sięga więc wieków i oczywiście odbiło się to wyraźnie także na amerykańskiej kuchni. W Stanach mieszkają i od …
  • Destylator do alkoholuDestylator do alkoholu
    Dla miłośników domowych alkoholi. Jeżeli jesteś miłośnikiem dobrej kuchni a przy tym miłośnikiem domowych trunków, koniecznie powinieneś sprawić sobie destylator do alkoholu! Domowej roboty alkohole są zdecydowanie najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne …

Strony

Hiszpania wita wszystkich turystów fuzją kolorów, śpiewem i ogólnym gwarem. Wygrzewające się w słońcu soczyste pomarańcze i nabierające ostrości papryczki zapraszają do degustacji kuchni tak innej od naszej, słowiańskiej. Wieczorami wszystkie knajpki tętnią życiem a ludzie po prostu biesiadują przy suto zastawionych stołach. Każdy region charakteryzuje się czymś czego nie maja inni. Paprykowe, suszone kiełbasy zwane chorizo są tak pyszne, że stają się wspaniałą przekąską do piwa. Podobnie jak poczciwy słonecznik, tyle, że prażony na słono. W upalny dzień nie można nie sięgnąć po mocno schłodzone gaspacho, które smakuje zupełnie inaczej niż to które niejeden z nas próbował przyrządzić we własnym domu. Jednakże prawdziwym hitem wśród turystów odkrywających rąbek kuchni hiszpańskiej jest zupa z ciecierzycy. Połączenie jej z paprykową kiełbasą, dojrzewającym boczkiem i świeżymi, pełnymi słońca warzywami zachwyca każdego kto spróbuje tego przysmaku z Asturii. Prawdziwa kuchnia hiszpańska jest prawdziwą fiestą i przyjemnością gotowania. To kuchnia pełna temperamentu, tętniąca życiem, w której nie ma miejsca na nudę czy też szablonowość. Kto raz jej skosztuje będzie chciał choć jej niewielką część przenieść do swojej dostojnej, polskiej kuchni, by dodać jej lekkości i dźwięku wieczornej uczty przy dźwięku flamenco.

Comments are closed.