Na temat

  • Drodzy rodzice to od was zależy jaki człowiek wyrośnie z waszej pociechyDrodzy rodzice to od was zależy jaki człowiek wyrośnie z waszej pociechy
    Ważna jest rola opiekunów jeśli chodzi o nawyki żywieniowe. Dziecko większość tradycji wynosi z domu rodzinnego dlatego powinno się starać aby były to jak najbardziej pozytywne kwestię. Aktualnie miliony ludzi …
  • Podroby na światowych stołachPodroby na światowych stołach
    Na świecie istniej mnóstwo dań, które na pierwszy rzut oka wydają nam się zupełnie niejadalne. Warto jednak czasami podjąć ryzyko spróbowania, bo może się okazać, że trafimy na prawdziwy specjał. …
  • Jak łączyć smaki?Jak łączyć smaki?
    To pytanie zadaje sobie wielu kucharzy amatorów, którzy nie mają pojęcia, jak dobierać przyprawy do odpowiednich potraw. Nie ma się jednak, czym przejmować. Dzisiejszy świat poszedł naprawdę do przodu i …

Strony

Hiszpania wita wszystkich turystów fuzją kolorów, śpiewem i ogólnym gwarem. Wygrzewające się w słońcu soczyste pomarańcze i nabierające ostrości papryczki zapraszają do degustacji kuchni tak innej od naszej, słowiańskiej. Wieczorami wszystkie knajpki tętnią życiem a ludzie po prostu biesiadują przy suto zastawionych stołach. Każdy region charakteryzuje się czymś czego nie maja inni. Paprykowe, suszone kiełbasy zwane chorizo są tak pyszne, że stają się wspaniałą przekąską do piwa. Podobnie jak poczciwy słonecznik, tyle, że prażony na słono. W upalny dzień nie można nie sięgnąć po mocno schłodzone gaspacho, które smakuje zupełnie inaczej niż to które niejeden z nas próbował przyrządzić we własnym domu. Jednakże prawdziwym hitem wśród turystów odkrywających rąbek kuchni hiszpańskiej jest zupa z ciecierzycy. Połączenie jej z paprykową kiełbasą, dojrzewającym boczkiem i świeżymi, pełnymi słońca warzywami zachwyca każdego kto spróbuje tego przysmaku z Asturii. Prawdziwa kuchnia hiszpańska jest prawdziwą fiestą i przyjemnością gotowania. To kuchnia pełna temperamentu, tętniąca życiem, w której nie ma miejsca na nudę czy też szablonowość. Kto raz jej skosztuje będzie chciał choć jej niewielką część przenieść do swojej dostojnej, polskiej kuchni, by dodać jej lekkości i dźwięku wieczornej uczty przy dźwięku flamenco.

Comments are closed.