Na temat

  • Oświetlenie kuchenneOświetlenie kuchenne
    Oświetlenie jest bardzo ważnym elementem każdego pomieszczenia. Z tego powodu wszelkie prace wykończeniowe oraz aranżacyjne powinniśmy rozpoczynać przede wszystkim od przygotowania instalacji oświetleniowej. W przypadku kuchni z jednej strony możemy …
  • Kawa w saszetkachKawa w saszetkach
    Aromatyczny napój. Nie od dziś wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poprawia koncentrację i pobudza organizm do pacy, a także pomaga ochronić zęby przed …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas …

Strony

Hiszpania wita wszystkich turystów fuzją kolorów, śpiewem i ogólnym gwarem. Wygrzewające się w słońcu soczyste pomarańcze i nabierające ostrości papryczki zapraszają do degustacji kuchni tak innej od naszej, słowiańskiej. Wieczorami wszystkie knajpki tętnią życiem a ludzie po prostu biesiadują przy suto zastawionych stołach. Każdy region charakteryzuje się czymś czego nie maja inni. Paprykowe, suszone kiełbasy zwane chorizo są tak pyszne, że stają się wspaniałą przekąską do piwa. Podobnie jak poczciwy słonecznik, tyle, że prażony na słono. W upalny dzień nie można nie sięgnąć po mocno schłodzone gaspacho, które smakuje zupełnie inaczej niż to które niejeden z nas próbował przyrządzić we własnym domu. Jednakże prawdziwym hitem wśród turystów odkrywających rąbek kuchni hiszpańskiej jest zupa z ciecierzycy. Połączenie jej z paprykową kiełbasą, dojrzewającym boczkiem i świeżymi, pełnymi słońca warzywami zachwyca każdego kto spróbuje tego przysmaku z Asturii. Prawdziwa kuchnia hiszpańska jest prawdziwą fiestą i przyjemnością gotowania. To kuchnia pełna temperamentu, tętniąca życiem, w której nie ma miejsca na nudę czy też szablonowość. Kto raz jej skosztuje będzie chciał choć jej niewielką część przenieść do swojej dostojnej, polskiej kuchni, by dodać jej lekkości i dźwięku wieczornej uczty przy dźwięku flamenco.

Comments are closed.