Na temat

  • Randka przy jedzeniuRandka przy jedzeniu
    Czas miłości to czas, w którym dwie osoby powinny się jak najszybciej poznać. Cały ten proces bardzo ułatwia spędzanie chwil przy wspólnych posiłkach, które najlepiej jak będą tworzone przez obu …
  • Nie truj się jedzeniemNie truj się jedzeniem
    Współczesny świat charakteryzuje się tym, że żyjemy i jemy bardzo szybko nie zwracając w większości przypadków uwagi na to jakiej jakości są spożywane przez nas produkty. Okazuje się, że nawet …
  • Przyprawy i smakiPrzyprawy i smaki
    Bardzo często w różnych potrawach decydujemy się na łączenie smaków, czy różnych warzyw oraz składników. Stosowanie słodko, kwaśnych smaków jest bardzo popularne w kuchni orientalnej. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, …

Strony

Hiszpania wita wszystkich turystów fuzją kolorów, śpiewem i ogólnym gwarem. Wygrzewające się w słońcu soczyste pomarańcze i nabierające ostrości papryczki zapraszają do degustacji kuchni tak innej od naszej, słowiańskiej. Wieczorami wszystkie knajpki tętnią życiem a ludzie po prostu biesiadują przy suto zastawionych stołach. Każdy region charakteryzuje się czymś czego nie maja inni. Paprykowe, suszone kiełbasy zwane chorizo są tak pyszne, że stają się wspaniałą przekąską do piwa. Podobnie jak poczciwy słonecznik, tyle, że prażony na słono. W upalny dzień nie można nie sięgnąć po mocno schłodzone gaspacho, które smakuje zupełnie inaczej niż to które niejeden z nas próbował przyrządzić we własnym domu. Jednakże prawdziwym hitem wśród turystów odkrywających rąbek kuchni hiszpańskiej jest zupa z ciecierzycy. Połączenie jej z paprykową kiełbasą, dojrzewającym boczkiem i świeżymi, pełnymi słońca warzywami zachwyca każdego kto spróbuje tego przysmaku z Asturii. Prawdziwa kuchnia hiszpańska jest prawdziwą fiestą i przyjemnością gotowania. To kuchnia pełna temperamentu, tętniąca życiem, w której nie ma miejsca na nudę czy też szablonowość. Kto raz jej skosztuje będzie chciał choć jej niewielką część przenieść do swojej dostojnej, polskiej kuchni, by dodać jej lekkości i dźwięku wieczornej uczty przy dźwięku flamenco.

Comments are closed.