Na temat

  • Kawior astrachański – rosyjskie złotoKawior astrachański – rosyjskie złoto
    Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku …
  • Kulinarne zwyczaje Dalekiego WschoduKulinarne zwyczaje Dalekiego Wschodu
    Coraz większą popularność zdobywają ostatnio potrawy, które swoim rodowodem sięgają krajów Dalekiego wschodu, takich jak Indie, Chiny, czy Japonia. Nie tylko są one przygotowywane (w bardzo jednak zmienionych wersjach) w …
  • Bulion dietetycznyBulion dietetyczny
    A może szybki bulion dietetyczny z pieczarkami? Składniki, które będą wam potrzebne, to: 80dag wołowiny z kością, włoszczyzna (bez pora), 10dag pieczarek, dwie łyżki masła, mielony imbir, gałka muszkatołowa (mielona), …

Strony

Święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez całe społeczeństwo, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Dla gospodyń okres przedświąteczny nie zawsze jest przyjemny, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed świętami Bożego Narodzenia powinny być wysprzątane wszystkie kąty domu. W sytuacji, gdy nasze mieszkanie jest duże porządki przedświąteczne spędzają nam sen z powiek. Przygotowanie potraw świątecznych to również nie lada wyzwanie. Najczęściej na stołach polskich rodzin znajduje się szereg różnorodnych dań i smakołyków. Mowa tutaj głównie o różnych rodzajach ryb i zup. Głównie na stolach króluje panga, łosoś oraz pospolity karp. Gdy mowa o zupach wyróżnimy najczęściej spotykane – barszcz czerwony, grzybowa oraz rybna. Przyglądając się natomiast smakołykom na pewno na polskich stołach znajdziemy makówki w różnej formie. Oczywiście święta nie odbyłyby się bez pierników oraz makowca, stąd składniki potrzebne do przygotowania tych smakołyków, są wykupywane na masową skalę.

Comments are closed.