Na temat

  • Potrawa mięsnaPotrawa mięsna
    Potrawa mięsna to przede wszystkim doskonały pomysł na obiad, czy nawet kolację. Do tej klasyfikacji można zaliczyć wszelkiego rodzaju potrawy z kurczaka, mięsa wieprzowego, wołowinę czy też dziczyznę. Na pewno …
  • Karp na stole wigilijnymKarp na stole wigilijnym
    Karp świąteczny to najsmaczniejsza ryba w całym roku. Z takim stwierdzeniem zgodzi się bardzo wielu z nas. Oczywiście, by karp był smaczny trzeba go odpowiednio przygotować. Najbardziej popularnym sposobem na …
  • Kawa w saszetkachKawa w saszetkach
    Aromatyczny napój. Nie od dziś wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poprawia koncentrację i pobudza organizm do pacy, a także pomaga ochronić zęby przed …

Strony

Niemal od zarania dziejów gotowanie było zarezerwowane dla kobiet. Przekonanie, iż to kobiety powinny przyrządzać posiłki przetrwało do dnia dzisiejszego, choć można zaobserwować coraz więcej mężczyzn, radzących sobie ze sztuką kulinarną nader doskonale. Bo kulinaria, wbrew pozorom, nie jest wyłącznie kobiecą domeną. Przekonanie to wzięło się jeszcze z czasów początków dziejów ludzkości, kiedy to mężczyzna zajmował się dostarczaniem pożywienia, kobieta zaś jego przyrządzaniem. Poniekąd taki podział ról funkcjonuj do dziś dnia, bo z reguły to mężczyźni pracują, a kobiety dbają o dom i jedzenie. Jak już jednak wspomniano, bardzo wielu mężczyzn odnalazło w sztuce kulinarnej swoją pasję. Panowie sprawdzają się w trudnej sztuce gotowania równie dobrze, jak kobiety, a często nawet o wiele lepiej. Pogląd, jakoby sztuka kulinarna zarezerwowana była dla kobiet powinien odejść z niepamięć już bardzo dawno temu, bo mężczyźni od wielu już wieków pracują w zawodach gastronomicznych, niejednokrotnie zajmując stanowisko szefa kuchni. Kulinaria jest dla wszystkich, tak dla Kobe, jak dla mężczyzn. Choć w codziennym życiu bardzo często to właśnie kobieta zajmuje się przyrządzaniem posiłków i gotowaniem.

Comments are closed.