Na temat

  • Kmin rzymskiKmin rzymski
    Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w …
  • Miłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzuMiłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzu
    W dzisiejszym świecie wielu z nas może poszczycić się umiejętnościami z dziedziny kulinarnej, jedni uczą się w tym kierunku inni z biegiem lat nabierają pewnego rodzaju wprawy i umiejętności, jakie …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas …

Strony

Coraz większą popularność zdobywają ostatnio potrawy, które swoim rodowodem sięgają krajów Dalekiego wschodu, takich jak Indie, Chiny, czy Japonia. Nie tylko są one przygotowywane (w bardzo jednak zmienionych wersjach) w domach w wielu częściach świata, ale też coraz więcej powstaje lokali gastronomicznych, w których można posilić się takimi właśnie daniami. Ciężko byłoby znaleźć miasto, w którym nie znajdowałaby choćby jedna chińska knajpka, restauracja serwująca specjały zadziwiającej swoją różnorodnością kuchni hinduskiej czy sushi bar, czyli miejsce gdzie skosztować można tego tradycyjnego, japońskiego specjału. Wiele z potraw weszło też w skład menu oferowanego przez lokale typu fast food, a jako przykład takiej sytuacji można podać na przykład ryż w chińskim sosie, oferowany w wielu miejscach na wynos, w specjalnym kubeczku. Nie ma w takiej popularności kuchni azjatyckich nic dziwnego, trudno bowiem byłoby znaleźć kogoś, komu nie smakowałyby te wyjątkowe dania, których przez wieki nie sposób byłoby znaleźć na Starym Kontynencie.

Comments are closed.