Na temat

  • Przyprawy i smakiPrzyprawy i smaki
    Bardzo często w różnych potrawach decydujemy się na łączenie smaków, czy różnych warzyw oraz składników. Stosowanie słodko, kwaśnych smaków jest bardzo popularne w kuchni orientalnej. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, …
  • Podroby na światowych stołachPodroby na światowych stołach
    Na świecie istniej mnóstwo dań, które na pierwszy rzut oka wydają nam się zupełnie niejadalne. Warto jednak czasami podjąć ryzyko spróbowania, bo może się okazać, że trafimy na prawdziwy specjał. …
  • Gałka muszkatołowaGałka muszkatołowa
    Gałka muszkatołowa, a właściwie muszkatołowiec korzenny to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Roślina ta pochodzi z Archipelagu Wysp Malajskich, a dokładniej z Wysp Banda. Do Europy przyprawa ta trafiła podczas …

Strony

Coraz większą popularność zdobywają ostatnio potrawy, które swoim rodowodem sięgają krajów Dalekiego wschodu, takich jak Indie, Chiny, czy Japonia. Nie tylko są one przygotowywane (w bardzo jednak zmienionych wersjach) w domach w wielu częściach świata, ale też coraz więcej powstaje lokali gastronomicznych, w których można posilić się takimi właśnie daniami. Ciężko byłoby znaleźć miasto, w którym nie znajdowałaby choćby jedna chińska knajpka, restauracja serwująca specjały zadziwiającej swoją różnorodnością kuchni hinduskiej czy sushi bar, czyli miejsce gdzie skosztować można tego tradycyjnego, japońskiego specjału. Wiele z potraw weszło też w skład menu oferowanego przez lokale typu fast food, a jako przykład takiej sytuacji można podać na przykład ryż w chińskim sosie, oferowany w wielu miejscach na wynos, w specjalnym kubeczku. Nie ma w takiej popularności kuchni azjatyckich nic dziwnego, trudno bowiem byłoby znaleźć kogoś, komu nie smakowałyby te wyjątkowe dania, których przez wieki nie sposób byłoby znaleźć na Starym Kontynencie.

Comments are closed.