Na temat

  • Gotowanie jest prosteGotowanie jest proste
    Czy ktoś kiedyś próbował gotować bez żadnej wiedzy, przygotowania? Na pewno nie było to najprostsze zadanie. Oczywiście po konkretnej nabytej wiedzy, w jaki sposób ma się obchodzić konkretnymi potrawami, składnikami, …
  • Nasze babcie najlepszymi kreatorkami kulinarnymiNasze babcie najlepszymi kreatorkami kulinarnymi
    W wielu domach zachowały się starannie dziś przechowywane babcine sztambuchy, w których kochane seniorki spisywały swoje przepisy kulinarne. I co jest najlepsze, kobiety te nie miały tak szerokiego dostępu do …
  • Smaki dzieciństwa – wielka retrospekcjaSmaki dzieciństwa – wielka retrospekcja
    Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, które kojarzą się właśnie z dzieciństwem. Są to przeważnie smaki ciasta, które przyrządzała babcia, smaki potraw naszych rodziców. Niejednokrotnie słyszy się o potrawach, …

Strony

Coraz większą popularność zdobywają ostatnio potrawy, które swoim rodowodem sięgają krajów Dalekiego wschodu, takich jak Indie, Chiny, czy Japonia. Nie tylko są one przygotowywane (w bardzo jednak zmienionych wersjach) w domach w wielu częściach świata, ale też coraz więcej powstaje lokali gastronomicznych, w których można posilić się takimi właśnie daniami. Ciężko byłoby znaleźć miasto, w którym nie znajdowałaby choćby jedna chińska knajpka, restauracja serwująca specjały zadziwiającej swoją różnorodnością kuchni hinduskiej czy sushi bar, czyli miejsce gdzie skosztować można tego tradycyjnego, japońskiego specjału. Wiele z potraw weszło też w skład menu oferowanego przez lokale typu fast food, a jako przykład takiej sytuacji można podać na przykład ryż w chińskim sosie, oferowany w wielu miejscach na wynos, w specjalnym kubeczku. Nie ma w takiej popularności kuchni azjatyckich nic dziwnego, trudno bowiem byłoby znaleźć kogoś, komu nie smakowałyby te wyjątkowe dania, których przez wieki nie sposób byłoby znaleźć na Starym Kontynencie.

Comments are closed.