Na temat

  • Polacy wydają coraz więcej na jedzeniePolacy wydają coraz więcej na jedzenie
    Najnowsze statystyki pokazują, że podniebienia Polaków stają się coraz bardziej wymagające. Chcąc jeść coraz to oryginalniejsze dania, wydajemy na nie coraz więcej pieniędzy. Ku zdziwieniu większości, przeciętny Polak wydaje na …
  • Kuchnia dobrze urządzonaKuchnia dobrze urządzona
    Każdy z nas stara się w dużej mierze o to, aby jego dom był naprawdę ciekawie wykonany i bez większych problemów nadawał się do odpoczynku. Warto jest go urządzić w …
  • JemiołaJemioła
    Znana ze związanych z nią przesądów, jemioła, pospolity półpasożyt rosnący na drzewach, może nie tylko, zgodnie z bożonarodzeniowym zwyczajem, dać okazję do pocałunku zakochanym, ale wpływa korzystnie na sprawy serca …

Strony

Makowiec to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Jest to danie, które posiada długą historię oraz tradycję. Makowiec jest najczęściej przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Stosuje się również ciasto kruche, jednak znacznie rzadziej. Ciasto takie smaruje się przygotowaną uprzednio masą makową i zawija w roladę. Istnieje również inna wersja makowca, gdzie ciasto ma formę biszkoptu, na który wędruje masa makowa. Nie jest ono zawijane, tylko odstawiane do ostygnięcia. Makowiec to danie, które bardzo często spożywa się w Polsce w okresie świąt Bożego Narodzenia, jednak równie często przygotowywane ono jest na inne okazje. Masa makowa składa się głównie z maku, który trzeba dokładnie umyć lub wymoczyć przez noc w wodzie. Następnie trzeba to zagotować do miękkości, po czym tak przygotowany mak mieli się bardzo drobno. Czasami ten proces trzeba powtórzyć dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, aby uzyskać zadowalający rezultat. Do masy makowej dodaje się różnego rodzaju bakalie oraz miód. Całość polewa się lukrem.

Comments are closed.