Na temat

  • Kawa w saszetkachKawa w saszetkach
    Aromatyczny napój. Nie od dziś wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poprawia koncentrację i pobudza organizm do pacy, a także pomaga ochronić zęby przed …
  • Domowe smakiDomowe smaki
    W każdym domu panuje inna tradycja kulinarna. Trzeba bowiem przyznać, że zazwyczaj dzieci w dorosłym okresie lubią te smaki, które najczęściej pojawiały się w ich rodzinnym domu. Ale – jak …
  • Przyprawy i smakiPrzyprawy i smaki
    Bardzo często w różnych potrawach decydujemy się na łączenie smaków, czy różnych warzyw oraz składników. Stosowanie słodko, kwaśnych smaków jest bardzo popularne w kuchni orientalnej. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, …

Strony

Makowiec to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Jest to danie, które posiada długą historię oraz tradycję. Makowiec jest najczęściej przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Stosuje się również ciasto kruche, jednak znacznie rzadziej. Ciasto takie smaruje się przygotowaną uprzednio masą makową i zawija w roladę. Istnieje również inna wersja makowca, gdzie ciasto ma formę biszkoptu, na który wędruje masa makowa. Nie jest ono zawijane, tylko odstawiane do ostygnięcia. Makowiec to danie, które bardzo często spożywa się w Polsce w okresie świąt Bożego Narodzenia, jednak równie często przygotowywane ono jest na inne okazje. Masa makowa składa się głównie z maku, który trzeba dokładnie umyć lub wymoczyć przez noc w wodzie. Następnie trzeba to zagotować do miękkości, po czym tak przygotowany mak mieli się bardzo drobno. Czasami ten proces trzeba powtórzyć dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, aby uzyskać zadowalający rezultat. Do masy makowej dodaje się różnego rodzaju bakalie oraz miód. Całość polewa się lukrem.

Comments are closed.