Na temat

  • Jak prowadzić dobrą restauracjęJak prowadzić dobrą restaurację
    Wraz z rozwojem cywilizacji coraz popularniejsze staje się jedzenie na mieście. Szczególne zasługi przypisują sobie restauracje. Na początek należy zadać pytanie – dla jakiej klasy ludzi chcę prowadzić lokal? Wtedy …
  • Jeść zdrowoJeść zdrowo
    Każdy z nas powinien jak najbardziej jeść zdrowo, aby mógł czerpać z jedzenia nie tylko przyjemności w spożywaniu, ale także w odniesieniu do kwestii zdrowotnych. Jeść zdrowo oznacza przede wszystkim …
  • Dieta dla dzieciDieta dla dzieci
    Dzieci mają zupełnie inne zapotrzebowanie niż dorośli. Przede wszystkim dieta dla każdego dziecka powinna być jak najbardziej mleczna. Bez tego nie da się zdrowo rosnąć. Jak wiadomo, dzieci rosną jak …

Strony

Makowiec to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Jest to danie, które posiada długą historię oraz tradycję. Makowiec jest najczęściej przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Stosuje się również ciasto kruche, jednak znacznie rzadziej. Ciasto takie smaruje się przygotowaną uprzednio masą makową i zawija w roladę. Istnieje również inna wersja makowca, gdzie ciasto ma formę biszkoptu, na który wędruje masa makowa. Nie jest ono zawijane, tylko odstawiane do ostygnięcia. Makowiec to danie, które bardzo często spożywa się w Polsce w okresie świąt Bożego Narodzenia, jednak równie często przygotowywane ono jest na inne okazje. Masa makowa składa się głównie z maku, który trzeba dokładnie umyć lub wymoczyć przez noc w wodzie. Następnie trzeba to zagotować do miękkości, po czym tak przygotowany mak mieli się bardzo drobno. Czasami ten proces trzeba powtórzyć dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, aby uzyskać zadowalający rezultat. Do masy makowej dodaje się różnego rodzaju bakalie oraz miód. Całość polewa się lukrem.

Comments are closed.