Na temat

  • Lampy ogrodowe retroLampy ogrodowe retro
    Lampy ogrodowe retro. Odpowiednie oświetlenie ogrodu jest równie ważne jak oświetlenie domu czy tarasu. Szczególnie wiosną i latem, kiedy pogoda sprzyja spędzaniu długich wieczorów i organizowaniu spotkań towarzyskich w ogrodzie …
  • Lodówka przyczynia się do poprawy jakości smakuLodówka przyczynia się do poprawy jakości smaku
    Dobra lodówka, w której wnętrzu występuje zróżnicowanie temperatury jest idealnym narzędziem przechowywania żywności. Musisz jednak uważać, aby zawsze segregować produkty według wskazań producenta. Wtedy dopiero otrzymujesz maksymalną efektywność. Wysoka klasa …
  • Rolada z indykaRolada z indyka
    Co powiecie na soczyste, przepyszne roladki z indyka z sosem musztardowym? Do przygotowania tej jakże smakowicie brzmiącej potrawy będą nam potrzebne: 8 plasterków wędzonej piersi indyka, 6 łyżek śmietany kremówki, …

Strony

Makowiec to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Jest to danie, które posiada długą historię oraz tradycję. Makowiec jest najczęściej przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Stosuje się również ciasto kruche, jednak znacznie rzadziej. Ciasto takie smaruje się przygotowaną uprzednio masą makową i zawija w roladę. Istnieje również inna wersja makowca, gdzie ciasto ma formę biszkoptu, na który wędruje masa makowa. Nie jest ono zawijane, tylko odstawiane do ostygnięcia. Makowiec to danie, które bardzo często spożywa się w Polsce w okresie świąt Bożego Narodzenia, jednak równie często przygotowywane ono jest na inne okazje. Masa makowa składa się głównie z maku, który trzeba dokładnie umyć lub wymoczyć przez noc w wodzie. Następnie trzeba to zagotować do miękkości, po czym tak przygotowany mak mieli się bardzo drobno. Czasami ten proces trzeba powtórzyć dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, aby uzyskać zadowalający rezultat. Do masy makowej dodaje się różnego rodzaju bakalie oraz miód. Całość polewa się lukrem.

Comments are closed.