Na temat

  • Kuchnia państw MaghrebuKuchnia państw Maghrebu
    Państwa Maghrebu, a więc Algieria, Maroko oraz Tunezja cechują się niezwykle wyjątkową fuzją smaków europejskich oraz arabskich. Dlatego też, kuchnia tamtego regionu jest naprawdę wyjątkowa i warto ją na pewno …
  • Polak w kuchniPolak w kuchni
    Jesteśmy bardzo specyficznym narodem, jeżeli chodzi o sposoby przyrządzania pożywania i ogólnie cały system konsumpcji. Stawiamy głównie na ilość produktów w koszyku, nie dbając praktycznie o ich jakość. Ta tendencja …
  • DziurawiecDziurawiec
    Wśród licznych ziół o dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy jednym z najsilniej działających jest dziurawiec – ziele o charakterystycznych żółtych kwiatkach. Można je zbierać i suszyć przez całe lato lub …

Strony

Mięso pieczone jest bardzo dobrym pomysłem na obiad. Nie trzeba przecież podawać go każdego dnia, jednak można w jakimś stopniu rozgraniczyć jego czas. Bardzo smaczne są potrawy pieczone, które przygotowuje się na niedzielny obiad, świąteczny lub na jakąś ważną uroczystość. Mięso pieczone w piekarniku może być bardzo smacznym posiłkiem. Najczęściej w ten sposób się przygotowuje kurczaka w całości lub w częściach. Zwykle obtacza się do w przyprawach, część przypraw wsypuje się także do środka, lub za sprawą specjalnego farszu wypycha się go i wkłada na określony czas do piekarnika. Czas przygotowania takiej potrawy przede wszystkim zależy od tego ile wazy taki kurczak. Jeśli waży kilogram to czas oczekiwania na jego przygotowanie będzie około godziny. Piec w piekarniku można także roladę schabowa z nadzieniem, wszelkiego rodzaju dziczyznę, kaczkę nadziewaną. Mięso pieczone jest znacznie zdrowsze niż smażone, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej cały niebezpieczny dla zdrowia tłuszcz wycieka. Mięso smażone jest dodatkowo w nim jeszcze obtoczone.

Comments are closed.