Na temat

  • Oświetlenie kuchenneOświetlenie kuchenne
    Oświetlenie jest bardzo ważnym elementem każdego pomieszczenia. Z tego powodu wszelkie prace wykończeniowe oraz aranżacyjne powinniśmy rozpoczynać przede wszystkim od przygotowania instalacji oświetleniowej. W przypadku kuchni z jednej strony możemy …
  • Praca nad kuchniąPraca nad kuchnią
    Nie dla każdej jednej kobiety, czas, który spędzić przyjdzie w kuchni, jest idealny. Czasami należy się dość mocno nadenerwować, aby mieć jakieś możliwości na pozyskanie dla siebie, a także dla …
  • CurryCurry
    Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie …

Strony

Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, jogurtów i szpinaku. Używana także w przemyśle cukierniczym. Służy do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Jest również składnikiem napojów, wódek czy likierów lub nalewek. Sos miętowy jest potrawą narodową w Anglii. Ma także właściwości lecznicze. Używana często w przypadku zapalenia woreczka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, żółtaczce, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, wydzielania żółci i układu nerwowego (np. bezsenności, migrenie, drgawkach nerwowych i nerwobólach oraz w zaburzeniach menstruacyjnych). Olejek miętowy wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej, dlatego występuje w pastach do zębów i gumach do żucia. Zbyt duża ilość mięty w diecie może wywołać takie objawy jak: bóle brzucha i wymioty. Jeśli nadmiernie stosujemy ją na skórę może powodować podrażnienia skóry i wysypki.

Comments are closed.