Na temat

  • Zielone potrawyZielone potrawy
    Zielone potrawy na pewno kojarzone są pierwotnie, jako aspekt wykorzystania przewagi warzyw. I nie ma powodu, aby kogokolwiek od tego odwodzić. Warzywa są podstawą względem wielu ciekawych przepisów kulinarnych. Zielone …
  • Bulion dietetycznyBulion dietetyczny
    A może szybki bulion dietetyczny z pieczarkami? Składniki, które będą wam potrzebne, to: 80dag wołowiny z kością, włoszczyzna (bez pora), 10dag pieczarek, dwie łyżki masła, mielony imbir, gałka muszkatołowa (mielona), …
  • Kuchnia państw MaghrebuKuchnia państw Maghrebu
    Państwa Maghrebu, a więc Algieria, Maroko oraz Tunezja cechują się niezwykle wyjątkową fuzją smaków europejskich oraz arabskich. Dlatego też, kuchnia tamtego regionu jest naprawdę wyjątkowa i warto ją na pewno …

Strony

Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, jogurtów i szpinaku. Używana także w przemyśle cukierniczym. Służy do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Jest również składnikiem napojów, wódek czy likierów lub nalewek. Sos miętowy jest potrawą narodową w Anglii. Ma także właściwości lecznicze. Używana często w przypadku zapalenia woreczka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, żółtaczce, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, wydzielania żółci i układu nerwowego (np. bezsenności, migrenie, drgawkach nerwowych i nerwobólach oraz w zaburzeniach menstruacyjnych). Olejek miętowy wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej, dlatego występuje w pastach do zębów i gumach do żucia. Zbyt duża ilość mięty w diecie może wywołać takie objawy jak: bóle brzucha i wymioty. Jeśli nadmiernie stosujemy ją na skórę może powodować podrażnienia skóry i wysypki.

Comments are closed.