Na temat

  • Kuchnia rumuńskaKuchnia rumuńska
    Kuchnia każdego kraju ma powiązanie z historią. Jest to niezwykłe, ale taka jest prawda. Toteż nie bez przyczyny powiada się, że chcąc w pełni poznać jakiś kraj, trzeba obowiązkowo poznać …
  • Karp na stole wigilijnymKarp na stole wigilijnym
    Karp świąteczny to najsmaczniejsza ryba w całym roku. Z takim stwierdzeniem zgodzi się bardzo wielu z nas. Oczywiście, by karp był smaczny trzeba go odpowiednio przygotować. Najbardziej popularnym sposobem na …
  • Jeść smacznieJeść smacznie
    Każdy chyba chciałby tak naprawdę jeść smacznie i zdrowo. Nie każdy jednak wie, jakiego rodzaju przepisów ma tutaj używać, by móc wyznaczyć odpowiednie wartości ku temu. Smaczne jedzenie nie powinno …

Strony

Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, jogurtów i szpinaku. Używana także w przemyśle cukierniczym. Służy do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Jest również składnikiem napojów, wódek czy likierów lub nalewek. Sos miętowy jest potrawą narodową w Anglii. Ma także właściwości lecznicze. Używana często w przypadku zapalenia woreczka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, żółtaczce, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, wydzielania żółci i układu nerwowego (np. bezsenności, migrenie, drgawkach nerwowych i nerwobólach oraz w zaburzeniach menstruacyjnych). Olejek miętowy wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej, dlatego występuje w pastach do zębów i gumach do żucia. Zbyt duża ilość mięty w diecie może wywołać takie objawy jak: bóle brzucha i wymioty. Jeśli nadmiernie stosujemy ją na skórę może powodować podrażnienia skóry i wysypki.

Comments are closed.