Na temat

  • Kuchnia bałkańskaKuchnia bałkańska
    Bałkany to region Europy, który słynny jest ze względu na swoją dość burzliwą historię, ale także dzięki niezwykle smacznej kuchni, która podbiła kubki smakowe europejczyków na wiele sposobów. A to …
  • Piwo Wino Alkohol Nalewki PrzepisyPiwo Wino Alkohol Nalewki Przepisy
    Dobra książka z alkoholami. „Piwo Wino Alkohol Nalewki Przepisy„- brzmi to jak tytuł dobrej książki z przepisami na napoje dla dorosłych. Są wśród nas pasjonaci, którzy sami lubią eksperymentować w …
  • Praca kucharza to ciężki kawałek chlebaPraca kucharza to ciężki kawałek chleba
    Praca w kuchni z każdym dniem zanika. Dla niektórych przyznanie się, że jest się z zawodu kucharzem to wstyd. Takie skojarzenia wzięły się z dawniejszych czasów kiedy to tak zwane …

Strony

Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, jogurtów i szpinaku. Używana także w przemyśle cukierniczym. Służy do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Jest również składnikiem napojów, wódek czy likierów lub nalewek. Sos miętowy jest potrawą narodową w Anglii. Ma także właściwości lecznicze. Używana często w przypadku zapalenia woreczka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, żółtaczce, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, wydzielania żółci i układu nerwowego (np. bezsenności, migrenie, drgawkach nerwowych i nerwobólach oraz w zaburzeniach menstruacyjnych). Olejek miętowy wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej, dlatego występuje w pastach do zębów i gumach do żucia. Zbyt duża ilość mięty w diecie może wywołać takie objawy jak: bóle brzucha i wymioty. Jeśli nadmiernie stosujemy ją na skórę może powodować podrażnienia skóry i wysypki.

Comments are closed.