Na temat

  • Męskie smakiMęskie smaki
    Mężczyźni lubią jeść i to nie mało. Wiadomo to bynajmniej nie od dziś. Często mówi się nawet i o tym, że mężczyźni mają swój własny, specyficzny smak, swój własny specyficzny …
  • Lodówka przyczynia się do poprawy jakości smakuLodówka przyczynia się do poprawy jakości smaku
    Dobra lodówka, w której wnętrzu występuje zróżnicowanie temperatury jest idealnym narzędziem przechowywania żywności. Musisz jednak uważać, aby zawsze segregować produkty według wskazań producenta. Wtedy dopiero otrzymujesz maksymalną efektywność. Wysoka klasa …
  • Domowe bezy, deser mistrzówDomowe bezy, deser mistrzów
    Domowe bezy dla wielu z nas są deserem idealnym, szczególnie jeżeli są przyrządzone w taki sposób, że pod chrupiącą wierzchnią warstwą znajdziemy delikatnie ciągnące się wnętrze. Podpowiemy jak zrobić w …

Strony

Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, jogurtów i szpinaku. Używana także w przemyśle cukierniczym. Służy do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Jest również składnikiem napojów, wódek czy likierów lub nalewek. Sos miętowy jest potrawą narodową w Anglii. Ma także właściwości lecznicze. Używana często w przypadku zapalenia woreczka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, żółtaczce, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, wydzielania żółci i układu nerwowego (np. bezsenności, migrenie, drgawkach nerwowych i nerwobólach oraz w zaburzeniach menstruacyjnych). Olejek miętowy wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej, dlatego występuje w pastach do zębów i gumach do żucia. Zbyt duża ilość mięty w diecie może wywołać takie objawy jak: bóle brzucha i wymioty. Jeśli nadmiernie stosujemy ją na skórę może powodować podrażnienia skóry i wysypki.

Comments are closed.