Na temat

  • Warszawa centrum restauracjaWarszawa centrum restauracja
    Restauracje w Warszawie. Będąc w stolicy naszego kraju warto skusić się na zjedzenie posiłku w jednej z tutejszych restauracji. W końcu Warszawa to nasza stolica gdzie gotują znakomici szefowie kuchni. …
  • Polski miód sklepPolski miód sklep
    Pyszne i naturalne polskie miody!. Zima to okres chorób i przeziębień. Zamiast chorować i faszerować się lekarstwami i antybiotykami, nie da się, działaj profilaktycznie. Jednym z najlepszych naturalnych probiotyków jest …
  • Naboje do syfonu do bitej śmietanyNaboje do syfonu do bitej śmietany
    Bita śmietana? Pycha!. Każda pani domu lubi od czasu do czasu upiec coś pysznego dla swoich bliskich albo na spotkanie ze znajomymi. Przepisów na smakowite ciasta i desery jest mnóstwo, …

Strony

Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, jogurtów i szpinaku. Używana także w przemyśle cukierniczym. Służy do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Jest również składnikiem napojów, wódek czy likierów lub nalewek. Sos miętowy jest potrawą narodową w Anglii. Ma także właściwości lecznicze. Używana często w przypadku zapalenia woreczka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, żółtaczce, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, wydzielania żółci i układu nerwowego (np. bezsenności, migrenie, drgawkach nerwowych i nerwobólach oraz w zaburzeniach menstruacyjnych). Olejek miętowy wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej, dlatego występuje w pastach do zębów i gumach do żucia. Zbyt duża ilość mięty w diecie może wywołać takie objawy jak: bóle brzucha i wymioty. Jeśli nadmiernie stosujemy ją na skórę może powodować podrażnienia skóry i wysypki.

Comments are closed.