Na temat

  • Ręczniki papierowe krakówRęczniki papierowe kraków
    Pobliska hurtownia. Prowadzę niewielką restaurację. Mimo że jest ona mała, to może poszczycić się zawsze pełną salą. Ludzie chwalą sobie naszą kuchnię i miłą obsługę. Taka restauracja to jednak dość …
  • Potrawa mięsnaPotrawa mięsna
    Potrawa mięsna to przede wszystkim doskonały pomysł na obiad, czy nawet kolację. Do tej klasyfikacji można zaliczyć wszelkiego rodzaju potrawy z kurczaka, mięsa wieprzowego, wołowinę czy też dziczyznę. Na pewno …
  • Jak łączyć smaki?Jak łączyć smaki?
    To pytanie zadaje sobie wielu kucharzy amatorów, którzy nie mają pojęcia, jak dobierać przyprawy do odpowiednich potraw. Nie ma się jednak, czym przejmować. Dzisiejszy świat poszedł naprawdę do przodu i …

Strony

W wielu domach zachowały się starannie dziś przechowywane babcine sztambuchy, w których kochane seniorki spisywały swoje przepisy kulinarne. I co jest najlepsze, kobiety te nie miały tak szerokiego dostępu do produktów, które dla nas są dziś oczywistym towarem każdego sklepu. Ale mimo to potrafiły wyczarować naprawdę wspaniałe cuda sztuki kulinarnej. I chwała tym babciom, które swoje przepisy spisały bardziej lub mniej starannie w jakimś zeszycie, na luźnych kartkach, czy w jakikolwiek inny sposób. Chociaż prawda jest taka, że najlepsza gospodyni nigdy do końca nie zdradzi swoich przepisów. Zawsze jakąś cząstkę ich ukryje. Niewykluczone, że i tak było z naszymi babciami. Że zapisały ważne informacje, ale jedną jakąś najważniejszą miały tylko w głowie. Dlatego też smak wielu potraw nie jest już taki, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Co by jednak nie powiedzieć, to i tak babcie najlepiej gotowały i piekły, a swoją tradycję wzięły od swoich babć czy matek. I tak, z pokolenia na pokolenie, przekazywane zostawały przepisy na fantastyczne potrawy. Mimo, że uszczuplane często właśnie o jakiś szczegół, to i tak wspaniałe. Dlatego warto, jeżeli znajdziemy w domu babciny zeszycik z przepisami, przechować go w niezmienionej formie.

Comments are closed.