Na temat

  • Zupa wraca do łaskZupa wraca do łask
    Ta zapomniana ostatnimi czasy, goszcząca niegdyś na każdym polskim stole potrawa, wraca znowu do łask. Nie jedząc jej często, wiele naszych rodaków zatęskniło za jej smakiem, który jest nie do …
  • Domowe zaplecze ziół a polskie kulinariaDomowe zaplecze ziół a polskie kulinaria
    Każdy z nas wie, że najlepszy smak dają nam świeże rośliny. Mowa tutaj o przyprawach oraz warzywach i owocach, gdzie każdy z nas marzy o tym, aby posiadać własny ogródek …
  • Hod-dog jako potrwa fast-foodHod-dog jako potrwa fast-food
    Pizza i kebab to stosunkowo nowe potrawy z gatunku fast-food. O wiele wcześniej w przydrożnych barach i budkach bardzo popularne były hot-dogi. Dziś danie to, mimo najnowszych wynalazków, ciągle ma …

Strony

W wielu domach zachowały się starannie dziś przechowywane babcine sztambuchy, w których kochane seniorki spisywały swoje przepisy kulinarne. I co jest najlepsze, kobiety te nie miały tak szerokiego dostępu do produktów, które dla nas są dziś oczywistym towarem każdego sklepu. Ale mimo to potrafiły wyczarować naprawdę wspaniałe cuda sztuki kulinarnej. I chwała tym babciom, które swoje przepisy spisały bardziej lub mniej starannie w jakimś zeszycie, na luźnych kartkach, czy w jakikolwiek inny sposób. Chociaż prawda jest taka, że najlepsza gospodyni nigdy do końca nie zdradzi swoich przepisów. Zawsze jakąś cząstkę ich ukryje. Niewykluczone, że i tak było z naszymi babciami. Że zapisały ważne informacje, ale jedną jakąś najważniejszą miały tylko w głowie. Dlatego też smak wielu potraw nie jest już taki, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Co by jednak nie powiedzieć, to i tak babcie najlepiej gotowały i piekły, a swoją tradycję wzięły od swoich babć czy matek. I tak, z pokolenia na pokolenie, przekazywane zostawały przepisy na fantastyczne potrawy. Mimo, że uszczuplane często właśnie o jakiś szczegół, to i tak wspaniałe. Dlatego warto, jeżeli znajdziemy w domu babciny zeszycik z przepisami, przechować go w niezmienionej formie.

Comments are closed.