Na temat

  • Domowe zaplecze ziół a polskie kulinariaDomowe zaplecze ziół a polskie kulinaria
    Każdy z nas wie, że najlepszy smak dają nam świeże rośliny. Mowa tutaj o przyprawach oraz warzywach i owocach, gdzie każdy z nas marzy o tym, aby posiadać własny ogródek …
  • Słodkie miodySłodkie miody
    W momencie kiedy zbliża się jesień coraz więcej z nas zaczyna mieć dość poważne problemy związane przede wszystkim z kwestiami takimi jak grypa czy też przeziębienie. Do tego wszystkiego dochodzi …
  • Kawior astrachański – rosyjskie złotoKawior astrachański – rosyjskie złoto
    Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku …

Strony

Pikantne przyprawy mają w sobie coś niezwykłego. Bardzo wiele osób je uwielbia i często stosuje w wielu daniach. Trzeba jednak podkreślić, że należy robić to w sposób niezwykle wyważony, aby pikantna przyprawa nie przykryła smaku całego dania. Przede wszystkim najbardziej znaną taką przeprawą jest oczywiście pieprz. Doskonale smakuje on w połączeniu z mizerią, a także rosołem. Dodaje smaku jajkom czy też innym potrawom. Faktem jest, że obok soli jest niezastąpiony. Przede wszystkim mężczyźni uwielbiają dodawać do swoich dań nieco więcej pieprzu. wśród pikantnych przypraw z pewnością pojawić się musi także papryka. Dzięki niej także kurczak i inne mięsa wyróżniają się doskonałym smakiem, a także aromatem. Taka papryka może urozmaicić także dania ziemniaczane, a przede wszystkim frytki. Dodana pod koniec ich pieczenia nadaje im całkiem innego smaku. Wśród pikantnych przypraw znajduje się także oczywiście curry, gdyż znakomicie sprawdza się ona także w daniach mięsnych. Dzięki niej możemy z powodzeniem doprawić naszego kurczaka i inne. Trzeba przyznać, że także kolendra sprawdza się tutaj znakomicie. Nie należy więc zapominać o wyrazistych smakach w naszej polskiej kuchni, ale stosować je rozsądnie tworząc dobry smak.

Comments are closed.