Na temat

  • Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska
    Za naszą wschodnią granicą znaleźć można bardzo ciekawe kulinarnie miejsce, jakim jest Rosja. I choć jeździmy tam zazwyczaj z dużym dystansem, to bardzo szybko okazać się może, że zakochamy się …
  • Boże narodzenie warszawaBoże narodzenie warszawa
    Świeta. Święta Bożego Narodzenia to jedne z ulubionych świąt Polaków. Niestety w ostatnich latach stały się coraz to bardziej komercyjnym świętem. Sklepy zasypują nas świątecznymi przedmiotami już parę miesięcy przed …
  • Rosół na obiadRosół na obiad
    Rosół w naszej tradycji jest bardzo starym daniem, któremu przepisuje się właściwości lecznicze. Nasze babki, gdy tylko dopadał kogoś najmniejszy katar lub osłabienie organizmu zaraz zabierały się za sporządzanie tej …

Strony

Pikantne przyprawy mają w sobie coś niezwykłego. Bardzo wiele osób je uwielbia i często stosuje w wielu daniach. Trzeba jednak podkreślić, że należy robić to w sposób niezwykle wyważony, aby pikantna przyprawa nie przykryła smaku całego dania. Przede wszystkim najbardziej znaną taką przeprawą jest oczywiście pieprz. Doskonale smakuje on w połączeniu z mizerią, a także rosołem. Dodaje smaku jajkom czy też innym potrawom. Faktem jest, że obok soli jest niezastąpiony. Przede wszystkim mężczyźni uwielbiają dodawać do swoich dań nieco więcej pieprzu. wśród pikantnych przypraw z pewnością pojawić się musi także papryka. Dzięki niej także kurczak i inne mięsa wyróżniają się doskonałym smakiem, a także aromatem. Taka papryka może urozmaicić także dania ziemniaczane, a przede wszystkim frytki. Dodana pod koniec ich pieczenia nadaje im całkiem innego smaku. Wśród pikantnych przypraw znajduje się także oczywiście curry, gdyż znakomicie sprawdza się ona także w daniach mięsnych. Dzięki niej możemy z powodzeniem doprawić naszego kurczaka i inne. Trzeba przyznać, że także kolendra sprawdza się tutaj znakomicie. Nie należy więc zapominać o wyrazistych smakach w naszej polskiej kuchni, ale stosować je rozsądnie tworząc dobry smak.

Comments are closed.