Na temat

  • Rolada z indykaRolada z indyka
    Co powiecie na soczyste, przepyszne roladki z indyka z sosem musztardowym? Do przygotowania tej jakże smakowicie brzmiącej potrawy będą nam potrzebne: 8 plasterków wędzonej piersi indyka, 6 łyżek śmietany kremówki, …
  • Potrawa mięsnaPotrawa mięsna
    Potrawa mięsna to przede wszystkim doskonały pomysł na obiad, czy nawet kolację. Do tej klasyfikacji można zaliczyć wszelkiego rodzaju potrawy z kurczaka, mięsa wieprzowego, wołowinę czy też dziczyznę. Na pewno …
  • Kmin rzymskiKmin rzymski
    Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w …

Strony

Podstawowymi warzywami goszczącymi na naszych stołach są ukochane przez większość pomidory, lubimy ogórki we wszystkich postaciach, fasolkę strączkową, sałatę, marchewkę, kalafiory, brokuły, kapustę, paprykę. Oglądając asortyment na targowych straganach wydaje się, że mamy bardzo duży wybór warzyw i owoców. Ale coraz częściej spotykamy warzywa, o których słyszeliśmy, że kiedyś były powszechne, tylko jak je przyrządzić? Wystarczy obejrzeć kilka programów kulinarnych w telewizji, a z pewnością trafimy na interesujący nas program dotyczący mniej znanych produktów roślinnych. Patisona najczęściej widzimy w słoiczkach, w marynacie – zresztą są znakomitym dodatkiem do sałatek i przekąsek. Możemy także kupić świeże patisony, które są wspaniałe po usmażeniu, można je zapiekać z rozmaitymi nadzieniami, albo ze zmiksowanych zrobić smaczną pastę do kanapek. Brukiew, znana także pod nazwą karpiel, to warzywo zbliżone do rzepy, dziś rzadko uprawiane. Kiedyś brukiew stanowiła bardzo ważne warzywo w kuchni, gotowano z niej pożywne zupy, potem stała się podstawą żywienia trzody chlewnej i bydła. Nadal jednak są regiony w Polsce, gdzie zupa z brukwi trafia na stół gospodarzy. Pasternak – to warzywo podobne do marchewki i pietruszki, było znane od wieków. Dziś jest zapomniane, tak jak i przepisy kulinarne do jego przygotowania. Może znowu trafi do naszych kuchni – jest znakomite jako warzywo zapiekane lub składnik surówek.

Comments are closed.