Na temat

  • Rosół na obiadRosół na obiad
    Rosół w naszej tradycji jest bardzo starym daniem, któremu przepisuje się właściwości lecznicze. Nasze babki, gdy tylko dopadał kogoś najmniejszy katar lub osłabienie organizmu zaraz zabierały się za sporządzanie tej …
  • Smaczne posiłkiSmaczne posiłki
    Dla każdego smaczny posiłek oznacza zupełnie, co innego. Bardzo dobrze, że gusta i smaki są tak zróżnicowane przynajmniej świat nie jest nudny. Gdyby każdy lubił jedną i tę samą potrawę, …
  • Kuchnia w szkoleKuchnia w szkole
    Szkolne stołówki, mają bardzo charakterystyczny wygląd. Nie dla każdego są one idealnej jakości, jak i dodatkowo czasami panie z kuchni, przyprawiają o gniew. W każdej jednej szkole, są różnej klasy …

Strony

Podstawowymi warzywami goszczącymi na naszych stołach są ukochane przez większość pomidory, lubimy ogórki we wszystkich postaciach, fasolkę strączkową, sałatę, marchewkę, kalafiory, brokuły, kapustę, paprykę. Oglądając asortyment na targowych straganach wydaje się, że mamy bardzo duży wybór warzyw i owoców. Ale coraz częściej spotykamy warzywa, o których słyszeliśmy, że kiedyś były powszechne, tylko jak je przyrządzić? Wystarczy obejrzeć kilka programów kulinarnych w telewizji, a z pewnością trafimy na interesujący nas program dotyczący mniej znanych produktów roślinnych. Patisona najczęściej widzimy w słoiczkach, w marynacie – zresztą są znakomitym dodatkiem do sałatek i przekąsek. Możemy także kupić świeże patisony, które są wspaniałe po usmażeniu, można je zapiekać z rozmaitymi nadzieniami, albo ze zmiksowanych zrobić smaczną pastę do kanapek. Brukiew, znana także pod nazwą karpiel, to warzywo zbliżone do rzepy, dziś rzadko uprawiane. Kiedyś brukiew stanowiła bardzo ważne warzywo w kuchni, gotowano z niej pożywne zupy, potem stała się podstawą żywienia trzody chlewnej i bydła. Nadal jednak są regiony w Polsce, gdzie zupa z brukwi trafia na stół gospodarzy. Pasternak – to warzywo podobne do marchewki i pietruszki, było znane od wieków. Dziś jest zapomniane, tak jak i przepisy kulinarne do jego przygotowania. Może znowu trafi do naszych kuchni – jest znakomite jako warzywo zapiekane lub składnik surówek.

Comments are closed.