Na temat

  • Czego w kuchni zabraknąć nie może?Czego w kuchni zabraknąć nie może?
    Kuchnia jest miejscem, które by pełniło z powodzeniem swoją rolę, musi być odpowiednio wyposażone w przemyślany sposób. Możliwości w tym zakresie są naprawdę szerokie, ponieważ znaleźć możemy wiele ciekawych akcesoriów …
  • Smaczne i zdrowe jedzenieSmaczne i zdrowe jedzenie
    W dzisiejszych czasach ludzie w coraz większym stopniu zaczynają narzekać na swoją otyłość spowodowaną głównie brakiem ruchu oraz niewłaściwą dietą. Z tego też powodu warto jest się nader zainteresować kwestiami …
  • Kuchenne rewolucjeKuchenne rewolucje
    Kuchenne rewolucje wiążą się z ze zmianami w kuchni i zmianami w jakości gotowania. Kuchnia jest miejscem do przyrządzania potraw, gotowania posiłków dla rodziny i dla gości. Kuchenne rewolucje są …

Strony

Podstawowymi warzywami goszczącymi na naszych stołach są ukochane przez większość pomidory, lubimy ogórki we wszystkich postaciach, fasolkę strączkową, sałatę, marchewkę, kalafiory, brokuły, kapustę, paprykę. Oglądając asortyment na targowych straganach wydaje się, że mamy bardzo duży wybór warzyw i owoców. Ale coraz częściej spotykamy warzywa, o których słyszeliśmy, że kiedyś były powszechne, tylko jak je przyrządzić? Wystarczy obejrzeć kilka programów kulinarnych w telewizji, a z pewnością trafimy na interesujący nas program dotyczący mniej znanych produktów roślinnych. Patisona najczęściej widzimy w słoiczkach, w marynacie – zresztą są znakomitym dodatkiem do sałatek i przekąsek. Możemy także kupić świeże patisony, które są wspaniałe po usmażeniu, można je zapiekać z rozmaitymi nadzieniami, albo ze zmiksowanych zrobić smaczną pastę do kanapek. Brukiew, znana także pod nazwą karpiel, to warzywo zbliżone do rzepy, dziś rzadko uprawiane. Kiedyś brukiew stanowiła bardzo ważne warzywo w kuchni, gotowano z niej pożywne zupy, potem stała się podstawą żywienia trzody chlewnej i bydła. Nadal jednak są regiony w Polsce, gdzie zupa z brukwi trafia na stół gospodarzy. Pasternak – to warzywo podobne do marchewki i pietruszki, było znane od wieków. Dziś jest zapomniane, tak jak i przepisy kulinarne do jego przygotowania. Może znowu trafi do naszych kuchni – jest znakomite jako warzywo zapiekane lub składnik surówek.

Comments are closed.