Na temat

  • Śniadanie dla przyszłej mamyŚniadanie dla przyszłej mamy
    Wiele kobiet w ciąży ma naprawdę bardzo duże problemy względem tego jak powinno się odżywiać. W wielu wypadkach ich zachcianki nastrojowe są naprawdę bardzo mocno rozbujane i trudno się oprzeć …
  • Oszczędzanie energii elektrycznejOszczędzanie energii elektrycznej
    Sposoby na oszczędność energii elektrycznej. Rachunki za prąd systematycznie rosną. Rośnie bowiem cena energii elektrycznej, a na dodatkowe w każdym domu stale przybywa urządzeń działających na prąd. A dodatkowo, niektóre …
  • Kuchnia to nie obowiązek a sztukaKuchnia to nie obowiązek a sztuka
    Gotowanie to przede wszystkim sztuka. Jeśli ktoś ma choć trochę cierpliwości, wie co to zaangażowanie to nie ma żadnego problemu aby stworzyć coś własnego. Dawniej trudno było zdobyć produkty aktualnie …

Strony

Podstawowymi warzywami goszczącymi na naszych stołach są ukochane przez większość pomidory, lubimy ogórki we wszystkich postaciach, fasolkę strączkową, sałatę, marchewkę, kalafiory, brokuły, kapustę, paprykę. Oglądając asortyment na targowych straganach wydaje się, że mamy bardzo duży wybór warzyw i owoców. Ale coraz częściej spotykamy warzywa, o których słyszeliśmy, że kiedyś były powszechne, tylko jak je przyrządzić? Wystarczy obejrzeć kilka programów kulinarnych w telewizji, a z pewnością trafimy na interesujący nas program dotyczący mniej znanych produktów roślinnych. Patisona najczęściej widzimy w słoiczkach, w marynacie – zresztą są znakomitym dodatkiem do sałatek i przekąsek. Możemy także kupić świeże patisony, które są wspaniałe po usmażeniu, można je zapiekać z rozmaitymi nadzieniami, albo ze zmiksowanych zrobić smaczną pastę do kanapek. Brukiew, znana także pod nazwą karpiel, to warzywo zbliżone do rzepy, dziś rzadko uprawiane. Kiedyś brukiew stanowiła bardzo ważne warzywo w kuchni, gotowano z niej pożywne zupy, potem stała się podstawą żywienia trzody chlewnej i bydła. Nadal jednak są regiony w Polsce, gdzie zupa z brukwi trafia na stół gospodarzy. Pasternak – to warzywo podobne do marchewki i pietruszki, było znane od wieków. Dziś jest zapomniane, tak jak i przepisy kulinarne do jego przygotowania. Może znowu trafi do naszych kuchni – jest znakomite jako warzywo zapiekane lub składnik surówek.

Comments are closed.