Na temat

  • Kilka słów na temat zupKilka słów na temat zup
    W każdej kuchni świata obecne są zupy. Czasem pełnią one rolę dania głównego, szczególnie jeśli są one gęste i posiadają wiele składników, innym razem serwowane są jako pierwsze danie, przygotowujące …
  • Jeść smacznieJeść smacznie
    Każdy chyba chciałby tak naprawdę jeść smacznie i zdrowo. Nie każdy jednak wie, jakiego rodzaju przepisów ma tutaj używać, by móc wyznaczyć odpowiednie wartości ku temu. Smaczne jedzenie nie powinno …
  • Łosoś królem wśród rybŁosoś królem wśród ryb
    Nie od dziś wiadomo, że jedzenie ryb jest zbawienne dla organizmu każdego człowieka. Posiadają one wiele bezcennych witamin oraz tak ważny dla nas kwas Omega 3. Najnowsze dane pokazują, że …

Strony

Włoskie rodzaje pizzy są inne niż w Polsce. Oprócz tradycyjnej neapolitańskiej możemy tam dostać Lazio. Ma ona dwa rodzaje. Pierwszy nosi nazwę al Taglio i przeznaczony jest na wynos. Ciasto ma grubość 1-2 cm, wypiekane jest w prostokątnej formie w kuchenkach mikrofalowych. Następnie pizzę kroi się na kawałki i w ten sposób sprzedaje. Drugi rodzaj pizzy Lazio to Rustica. W przeciwieństwie do al Taglio przeznaczona jest do sprzedaży w restauracji, ma okrągły kształt i jest opiekana w piecu na drewno. Obłożenie tej pizzy sprowadza się do kilku znanych składników jak ser mozzarella, pomidory, pieczarki i szynka. Kolejny włoski rodzaj to pizza sycylijska. Jej cechą jest bardzo grube ciasto, natomiast dobór dodatków jest przeróżny. Bardzo ciekawa jest pizza bianca. Słowo to odnosi się do koloru i tłumaczy się jako biały. Cechą tej pizzy jest to, że nie ma ona, jak większość tego rodzaju potraw, sosu pomidorowego w składzie, tylko sos biały. Jest on przyrządzany z mleka bądź pesto. Okazuje się zatem, że tradycyjne włoskie pizze znacznie odbiegają od tego, co serwuje się w naszym kraju.

Comments are closed.