Na temat

  • Jak nauczyć się gotować?Jak nauczyć się gotować?
    Nauka gotowania nie jest trudna, wystarczy odpowiednie podejście do tej nauki a wszystkiego można spróbować. Niewątpliwe w kwestii gotowania przy nauce warto nieco postawić na odwagę. Bycie odważnym w kuchni …
  • Meksykańskie potrawyMeksykańskie potrawy
    Kulinarna podróż do Meksyku może stanowić zwrot całej akcji smakowej. Wszystko w Meksyku jest bardzo dobrze doprawione wręcz pikantne. Na pewno charakterystycznym daniem meksykańskim jest tortilla oraz jej odmiany. Burito …
  • Ciekawe plany na życieCiekawe plany na życie
    Im ciekawsze mamy plany na życie, jak i na gotowanie, tym dla nas lepiej. Wszystkie dania, które są powiązane z wykonywaniem każdego dnia, ciekawych dodatków, można dowolnie przekształcić. Dokonanie w …

Strony

Włoskie rodzaje pizzy są inne niż w Polsce. Oprócz tradycyjnej neapolitańskiej możemy tam dostać Lazio. Ma ona dwa rodzaje. Pierwszy nosi nazwę al Taglio i przeznaczony jest na wynos. Ciasto ma grubość 1-2 cm, wypiekane jest w prostokątnej formie w kuchenkach mikrofalowych. Następnie pizzę kroi się na kawałki i w ten sposób sprzedaje. Drugi rodzaj pizzy Lazio to Rustica. W przeciwieństwie do al Taglio przeznaczona jest do sprzedaży w restauracji, ma okrągły kształt i jest opiekana w piecu na drewno. Obłożenie tej pizzy sprowadza się do kilku znanych składników jak ser mozzarella, pomidory, pieczarki i szynka. Kolejny włoski rodzaj to pizza sycylijska. Jej cechą jest bardzo grube ciasto, natomiast dobór dodatków jest przeróżny. Bardzo ciekawa jest pizza bianca. Słowo to odnosi się do koloru i tłumaczy się jako biały. Cechą tej pizzy jest to, że nie ma ona, jak większość tego rodzaju potraw, sosu pomidorowego w składzie, tylko sos biały. Jest on przyrządzany z mleka bądź pesto. Okazuje się zatem, że tradycyjne włoskie pizze znacznie odbiegają od tego, co serwuje się w naszym kraju.

Comments are closed.