Na temat

  • Śniadanie dla przyszłej mamyŚniadanie dla przyszłej mamy
    Wiele kobiet w ciąży ma naprawdę bardzo duże problemy względem tego jak powinno się odżywiać. W wielu wypadkach ich zachcianki nastrojowe są naprawdę bardzo mocno rozbujane i trudno się oprzeć …
  • Polski miód sklepPolski miód sklep
    Pyszne i naturalne polskie miody!. Zima to okres chorób i przeziębień. Zamiast chorować i faszerować się lekarstwami i antybiotykami, nie da się, działaj profilaktycznie. Jednym z najlepszych naturalnych probiotyków jest …
  • Oświetlenie kuchenneOświetlenie kuchenne
    Oświetlenie jest bardzo ważnym elementem każdego pomieszczenia. Z tego powodu wszelkie prace wykończeniowe oraz aranżacyjne powinniśmy rozpoczynać przede wszystkim od przygotowania instalacji oświetleniowej. W przypadku kuchni z jednej strony możemy …

Strony

Włoskie rodzaje pizzy są inne niż w Polsce. Oprócz tradycyjnej neapolitańskiej możemy tam dostać Lazio. Ma ona dwa rodzaje. Pierwszy nosi nazwę al Taglio i przeznaczony jest na wynos. Ciasto ma grubość 1-2 cm, wypiekane jest w prostokątnej formie w kuchenkach mikrofalowych. Następnie pizzę kroi się na kawałki i w ten sposób sprzedaje. Drugi rodzaj pizzy Lazio to Rustica. W przeciwieństwie do al Taglio przeznaczona jest do sprzedaży w restauracji, ma okrągły kształt i jest opiekana w piecu na drewno. Obłożenie tej pizzy sprowadza się do kilku znanych składników jak ser mozzarella, pomidory, pieczarki i szynka. Kolejny włoski rodzaj to pizza sycylijska. Jej cechą jest bardzo grube ciasto, natomiast dobór dodatków jest przeróżny. Bardzo ciekawa jest pizza bianca. Słowo to odnosi się do koloru i tłumaczy się jako biały. Cechą tej pizzy jest to, że nie ma ona, jak większość tego rodzaju potraw, sosu pomidorowego w składzie, tylko sos biały. Jest on przyrządzany z mleka bądź pesto. Okazuje się zatem, że tradycyjne włoskie pizze znacznie odbiegają od tego, co serwuje się w naszym kraju.

Comments are closed.