Na temat

  • Kuchnia dobrze urządzonaKuchnia dobrze urządzona
    Każdy z nas stara się w dużej mierze o to, aby jego dom był naprawdę ciekawie wykonany i bez większych problemów nadawał się do odpoczynku. Warto jest go urządzić w …
  • Oświetlenie kuchenneOświetlenie kuchenne
    Oświetlenie jest bardzo ważnym elementem każdego pomieszczenia. Z tego powodu wszelkie prace wykończeniowe oraz aranżacyjne powinniśmy rozpoczynać przede wszystkim od przygotowania instalacji oświetleniowej. W przypadku kuchni z jednej strony możemy …
  • Destylator do alkoholuDestylator do alkoholu
    Dla miłośników domowych alkoholi. Jeżeli jesteś miłośnikiem dobrej kuchni a przy tym miłośnikiem domowych trunków, koniecznie powinieneś sprawić sobie destylator do alkoholu! Domowej roboty alkohole są zdecydowanie najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne …

Strony

Większość z nas słyszała o blanszowaniu, jednak nie każdy wie co to jest takiego blanszowanie. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która ma za zadanie eliminację bakterii, które znajdują się na produkcie. Przy blanszowaniu warzywa nie tracą witamin, a przy mrożeniu nie tracą naturalnego koloru. Blanszować można na parze lub we wrzątku i trwa to od kilku sekund do kilku minut. Następnym krokiem jest natychmiastowe schłodzenie, czyli zahartowanie w bardzo zimnej wodzie, nawet można dodać kilka kostek lodu. Ta czynność powinna trwać około pięciu minut. Najczęściej blanszowane są kalafiory, brokuły i brukselka. Blanszowanie pomidorów pomaga przy zdjęciu z nich skórki, groszek natomiast zachowuje świeży kolor przy mrożeniu. Nie wszyscy wiedzą, że cebula, jeżeli ją się zblanszuje, łatwiej się kroi również zapach jest mniej intensywny, a to dla wielu ma duże znaczenie. Blanszowane mięso piecze się szybciej, jednak trzeba pamiętać, że w wyniku tej czynności mięso traci na swojej objętości. Również piersi przed grillowaniem dobrze jest zblanszować mięso, będzie bardziej kruche.

Comments are closed.