Na temat

  • Jeść zdrowoJeść zdrowo
    Każdy z nas powinien jak najbardziej jeść zdrowo, aby mógł czerpać z jedzenia nie tylko przyjemności w spożywaniu, ale także w odniesieniu do kwestii zdrowotnych. Jeść zdrowo oznacza przede wszystkim …
  • Męskie smakiMęskie smaki
    Mężczyźni lubią jeść i to nie mało. Wiadomo to bynajmniej nie od dziś. Często mówi się nawet i o tym, że mężczyźni mają swój własny, specyficzny smak, swój własny specyficzny …
  • Polak w kuchniPolak w kuchni
    Jesteśmy bardzo specyficznym narodem, jeżeli chodzi o sposoby przyrządzania pożywania i ogólnie cały system konsumpcji. Stawiamy głównie na ilość produktów w koszyku, nie dbając praktycznie o ich jakość. Ta tendencja …

Strony

Większość z nas słyszała o blanszowaniu, jednak nie każdy wie co to jest takiego blanszowanie. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która ma za zadanie eliminację bakterii, które znajdują się na produkcie. Przy blanszowaniu warzywa nie tracą witamin, a przy mrożeniu nie tracą naturalnego koloru. Blanszować można na parze lub we wrzątku i trwa to od kilku sekund do kilku minut. Następnym krokiem jest natychmiastowe schłodzenie, czyli zahartowanie w bardzo zimnej wodzie, nawet można dodać kilka kostek lodu. Ta czynność powinna trwać około pięciu minut. Najczęściej blanszowane są kalafiory, brokuły i brukselka. Blanszowanie pomidorów pomaga przy zdjęciu z nich skórki, groszek natomiast zachowuje świeży kolor przy mrożeniu. Nie wszyscy wiedzą, że cebula, jeżeli ją się zblanszuje, łatwiej się kroi również zapach jest mniej intensywny, a to dla wielu ma duże znaczenie. Blanszowane mięso piecze się szybciej, jednak trzeba pamiętać, że w wyniku tej czynności mięso traci na swojej objętości. Również piersi przed grillowaniem dobrze jest zblanszować mięso, będzie bardziej kruche.

Comments are closed.