Na temat

  • Catering na wigilię warszawaCatering na wigilię warszawa
    Wigilia w pracy. W naszej firmie zawsze jest miła rodzinna atmosfera. Nikt na nikogo nie donosi, a raczej staramy się pomagać o ile to możliwe. Szef też jest w porządku. …
  • Cross fit KrakówCross fit Kraków
    Uprawiamy Cross Fit. Piękne, umięśnione ciało to marzenie, które może się ziścić. Pomogą w tym intensywne ćwiczenia fizyczne oraz specjalna dieta dla sportowców. Dieta, o czym raczej wszystkim wiadomo, powinna …
  • Karp na stole wigilijnymKarp na stole wigilijnym
    Karp świąteczny to najsmaczniejsza ryba w całym roku. Z takim stwierdzeniem zgodzi się bardzo wielu z nas. Oczywiście, by karp był smaczny trzeba go odpowiednio przygotować. Najbardziej popularnym sposobem na …

Strony

Większość z nas słyszała o blanszowaniu, jednak nie każdy wie co to jest takiego blanszowanie. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która ma za zadanie eliminację bakterii, które znajdują się na produkcie. Przy blanszowaniu warzywa nie tracą witamin, a przy mrożeniu nie tracą naturalnego koloru. Blanszować można na parze lub we wrzątku i trwa to od kilku sekund do kilku minut. Następnym krokiem jest natychmiastowe schłodzenie, czyli zahartowanie w bardzo zimnej wodzie, nawet można dodać kilka kostek lodu. Ta czynność powinna trwać około pięciu minut. Najczęściej blanszowane są kalafiory, brokuły i brukselka. Blanszowanie pomidorów pomaga przy zdjęciu z nich skórki, groszek natomiast zachowuje świeży kolor przy mrożeniu. Nie wszyscy wiedzą, że cebula, jeżeli ją się zblanszuje, łatwiej się kroi również zapach jest mniej intensywny, a to dla wielu ma duże znaczenie. Blanszowane mięso piecze się szybciej, jednak trzeba pamiętać, że w wyniku tej czynności mięso traci na swojej objętości. Również piersi przed grillowaniem dobrze jest zblanszować mięso, będzie bardziej kruche.

Comments are closed.