Na temat

  • Dobre gotowanie to indywidualne gotowanieDobre gotowanie to indywidualne gotowanie
    Nauczyć się dobrze gotować może właściwie każdy. Oczywiście nie chodzi tu o zawodowe umiejętności, po prostu żeby zdrowo zjeść. Żeby pracować na przykład w restauracji to oczywiste, że niezbędna jest …
  • Lampy ogrodowe retroLampy ogrodowe retro
    Lampy ogrodowe retro. Odpowiednie oświetlenie ogrodu jest równie ważne jak oświetlenie domu czy tarasu. Szczególnie wiosną i latem, kiedy pogoda sprzyja spędzaniu długich wieczorów i organizowaniu spotkań towarzyskich w ogrodzie …
  • Drink bar na weseleDrink bar na wesele
    Wesele jak z marzeń. Nie ma co ukrywać, dzień ślubu jest jednym z najważniejszych dni w całym naszym życiu. Potrafimy planować go przez wiele miesięcy, w najdrobniejszych szczegółach, tak by …

Strony

Większość z nas słyszała o blanszowaniu, jednak nie każdy wie co to jest takiego blanszowanie. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która ma za zadanie eliminację bakterii, które znajdują się na produkcie. Przy blanszowaniu warzywa nie tracą witamin, a przy mrożeniu nie tracą naturalnego koloru. Blanszować można na parze lub we wrzątku i trwa to od kilku sekund do kilku minut. Następnym krokiem jest natychmiastowe schłodzenie, czyli zahartowanie w bardzo zimnej wodzie, nawet można dodać kilka kostek lodu. Ta czynność powinna trwać około pięciu minut. Najczęściej blanszowane są kalafiory, brokuły i brukselka. Blanszowanie pomidorów pomaga przy zdjęciu z nich skórki, groszek natomiast zachowuje świeży kolor przy mrożeniu. Nie wszyscy wiedzą, że cebula, jeżeli ją się zblanszuje, łatwiej się kroi również zapach jest mniej intensywny, a to dla wielu ma duże znaczenie. Blanszowane mięso piecze się szybciej, jednak trzeba pamiętać, że w wyniku tej czynności mięso traci na swojej objętości. Również piersi przed grillowaniem dobrze jest zblanszować mięso, będzie bardziej kruche.

Comments are closed.