Na temat

  • Kuchnia rumuńskaKuchnia rumuńska
    Kuchnia każdego kraju ma powiązanie z historią. Jest to niezwykłe, ale taka jest prawda. Toteż nie bez przyczyny powiada się, że chcąc w pełni poznać jakiś kraj, trzeba obowiązkowo poznać …
  • Swojskie mięsaSwojskie mięsa
    Współczesne jedzenie jest na chwilę obecną o dziwo najtańszym w dziejach historii człowieka. We wcześniejszych czasach ludzie nie tylko nie mieli dostępu do tak ogromnej różnorodności produktów, ale także o …
  • Smaki dzieciństwa – wielka retrospekcjaSmaki dzieciństwa – wielka retrospekcja
    Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, które kojarzą się właśnie z dzieciństwem. Są to przeważnie smaki ciasta, które przyrządzała babcia, smaki potraw naszych rodziców. Niejednokrotnie słyszy się o potrawach, …

Strony

Na świecie istniej mnóstwo dań, które na pierwszy rzut oka wydają nam się zupełnie niejadalne. Warto jednak czasami podjąć ryzyko spróbowania, bo może się okazać, że trafimy na prawdziwy specjał. We Włoszech popularne jest danie przygotowane z duszonych ogonów wołowych podawanych z pomidorowo-winnym sosem z dodatkiem selera. We Francji można spróbować kiełbasek z wieprzowych flaków (andouillettes de Troyes) o bardzo delikatnym smaku, ale okropnym zapachu, który wiele osób może doprowadzić do niekontrolowanych rewolucji żołądkowych. W wielu miejscach na świecie możecie spróbować potraw z jąder różnych zwierząt. Podobno jest to delikatne mięso, a przy tym jak wierzono w starożytności podnosi męską potencję. W Szkocji koniecznie trzeba spróbować haggis – podrobów owczych z kaszą i cebulą zaszytych w żołądku. Polska też się może pochwalić swoimi daniami na bazie odrzucanych części zwierząt. Osobiście uwielbiam nasze flaki przygotowywane z żołądków wołowych oraz kaszankę produkowaną z krwi i kaszy podaną najlepiej z przysmażaną cebulką. Niebo w gębie. Warto więc czasem zrezygnować z utartych schematów i spróbować kuchni podrobowej. Często będziecie po prostu zachwyceni rezultatem.

Comments are closed.