Na temat

  • Miłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzuMiłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzu
    W dzisiejszym świecie wielu z nas może poszczycić się umiejętnościami z dziedziny kulinarnej, jedni uczą się w tym kierunku inni z biegiem lat nabierają pewnego rodzaju wprawy i umiejętności, jakie …
  • Tanie przygotowanie potrawTanie przygotowanie potraw
    Każdy w XXI wieku liczy grosz do grosza i modli się o to, aby nie brakło mu pieniędzy na zapłacenie wszystkich rzeczy. Wynika to z ogromnego wzrostu rachunków za media …
  • Po co blanszujemy produktyPo co blanszujemy produkty
    Większość z nas słyszała o blanszowaniu, jednak nie każdy wie co to jest takiego blanszowanie. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która ma za zadanie eliminację bakterii, które znajdują się na produkcie. …

Strony

Na świecie istniej mnóstwo dań, które na pierwszy rzut oka wydają nam się zupełnie niejadalne. Warto jednak czasami podjąć ryzyko spróbowania, bo może się okazać, że trafimy na prawdziwy specjał. We Włoszech popularne jest danie przygotowane z duszonych ogonów wołowych podawanych z pomidorowo-winnym sosem z dodatkiem selera. We Francji można spróbować kiełbasek z wieprzowych flaków (andouillettes de Troyes) o bardzo delikatnym smaku, ale okropnym zapachu, który wiele osób może doprowadzić do niekontrolowanych rewolucji żołądkowych. W wielu miejscach na świecie możecie spróbować potraw z jąder różnych zwierząt. Podobno jest to delikatne mięso, a przy tym jak wierzono w starożytności podnosi męską potencję. W Szkocji koniecznie trzeba spróbować haggis – podrobów owczych z kaszą i cebulą zaszytych w żołądku. Polska też się może pochwalić swoimi daniami na bazie odrzucanych części zwierząt. Osobiście uwielbiam nasze flaki przygotowywane z żołądków wołowych oraz kaszankę produkowaną z krwi i kaszy podaną najlepiej z przysmażaną cebulką. Niebo w gębie. Warto więc czasem zrezygnować z utartych schematów i spróbować kuchni podrobowej. Często będziecie po prostu zachwyceni rezultatem.

Comments are closed.