Na temat

  • Kawa w saszetkachKawa w saszetkach
    Aromatyczny napój. Nie od dziś wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poprawia koncentrację i pobudza organizm do pacy, a także pomaga ochronić zęby przed …
  • Mięso pieczoneMięso pieczone
    Mięso pieczone jest bardzo dobrym pomysłem na obiad. Nie trzeba przecież podawać go każdego dnia, jednak można w jakimś stopniu rozgraniczyć jego czas. Bardzo smaczne są potrawy pieczone, które przygotowuje …
  • Kuchnia w szkoleKuchnia w szkole
    Szkolne stołówki, mają bardzo charakterystyczny wygląd. Nie dla każdego są one idealnej jakości, jak i dodatkowo czasami panie z kuchni, przyprawiają o gniew. W każdej jednej szkole, są różnej klasy …

Strony

Bardzo często w różnych potrawach decydujemy się na łączenie smaków, czy różnych warzyw oraz składników. Stosowanie słodko, kwaśnych smaków jest bardzo popularne w kuchni orientalnej. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że wiele warzyw, czy owoców nie powinno być ze sobą łączonych. W ten sposób możemy generować powstawanie trucizn jakie negatywnie są w stanie wpływać na nasz organizm. Do takich warzyw jakie nie powinniśmy łączyć możemy zaliczyć pomidory oraz ogórki. Sole jakie znajdują się w ogórkach powodują, że pomidory są w stanie wypuszczać truciznę w celach obronnych. Taka sytuacja może powstać, jeśli połączymy oba warzywa w jednej potrawie w formie surowej oraz odłożymy ją na jakiś czas, by nabrała smaku. Jeśli chcemy poprawić smak czekolady oraz ją wzmocnić w takich przepisach, jak musy, możemy decydować się na dodanie do niej kawy. Innym rozwiązaniem może być zastosowanie chilli. W przypadku sosów bardzo często możemy spotkać się z ich zagęszczaniem. W tym celu stosujemy mąkę, ale gdy robimy sosy pomidorowe, jakie popularne są w kuchni włoskiej, możemy dodać banana, jaki zagęści sos oraz podkreśli jego smak. Smak pomidorów możemy bez obaw poprawić poprzez zastosowanie bazylii oraz cukier.

Comments are closed.