Na temat

  • Kawa w saszetkachKawa w saszetkach
    Aromatyczny napój. Nie od dziś wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poprawia koncentrację i pobudza organizm do pacy, a także pomaga ochronić zęby przed …
  • Randka przy jedzeniuRandka przy jedzeniu
    Czas miłości to czas, w którym dwie osoby powinny się jak najszybciej poznać. Cały ten proces bardzo ułatwia spędzanie chwil przy wspólnych posiłkach, które najlepiej jak będą tworzone przez obu …
  • Zupa ogórkowaZupa ogórkowa
    Zupa ogórkowa jest na pewno bardzo dobrym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy już pomysłu. Przygotowywana jest na wywarze mięsnym, bardzo dobrze odzwierciedla doskonały smak. Aby przygotować tego …

Strony

Przygotowując różnego rodzaju produkty mączne, powinniśmy się dobrze zastanowić nad wyborem mąki. Choć bowiem na pierwszy rzut oka to, jaka mąka zostanie przez nas wybrana do ciasta nie ma większego znaczenia, to znaczenie jest bardzo duże. Podstawowa zasada jest taka, że do ciast używa się mąki, która zmielona jest bardzo drobno – najlepiej typ 450 bądź też o niższej jeszcze wartości. Zaś do produktów mącznych takich, jak makarony i inne kluski, użyć możemy z powodzeniem mąki w typie 650, bądź też niższej. Im bardziej będzie pełnoziarnista, tym w przypadku produktów w stylu makaronu lepiej, ponieważ dostarczą nam one wystarczającej ilości błonnika. Do ciast jednak taka mąka się nie nadaje, ponieważ może spowodować wiele różnorodnych komplikacji w tej kwestii – przede wszystkim, ciasto może na niej nie urosnąć tak, jak powinno. Dlatego też, warto przyjrzeć się dobrze temu, jaki typ mąki wybieramy i dlaczego tak robimy. To bowiem może znacznie wpłynąć na smak oraz konsystencję produktu mącznego, który przyrządzamy.

Comments are closed.