Na temat

  • MiętaMięta
    Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, …
  • Coraz więcej imprez okolicznościowych w restauracjachCoraz więcej imprez okolicznościowych w restauracjach
    W dzisiejszych czasach, kiedy większości osobom zwyczajnie nie chce się wysilać i organizować przyjęć okolicznościowych we własnym domu, coraz częściej przenosi się je do restauracji, których nie brakuje w każdej …
  • Małe i duże firmyMałe i duże firmy
    Istnieje dzisiaj mnóstwo firm i przedsiębiorstw, które zarabiają na popularności zdrowego jedzenia i ogólnie gotowania – spędzanie czasu w kuchni stało się bowiem w ostatnich latach wyjątkowo modne. Tak jak …

Strony

Przygotowując różnego rodzaju produkty mączne, powinniśmy się dobrze zastanowić nad wyborem mąki. Choć bowiem na pierwszy rzut oka to, jaka mąka zostanie przez nas wybrana do ciasta nie ma większego znaczenia, to znaczenie jest bardzo duże. Podstawowa zasada jest taka, że do ciast używa się mąki, która zmielona jest bardzo drobno – najlepiej typ 450 bądź też o niższej jeszcze wartości. Zaś do produktów mącznych takich, jak makarony i inne kluski, użyć możemy z powodzeniem mąki w typie 650, bądź też niższej. Im bardziej będzie pełnoziarnista, tym w przypadku produktów w stylu makaronu lepiej, ponieważ dostarczą nam one wystarczającej ilości błonnika. Do ciast jednak taka mąka się nie nadaje, ponieważ może spowodować wiele różnorodnych komplikacji w tej kwestii – przede wszystkim, ciasto może na niej nie urosnąć tak, jak powinno. Dlatego też, warto przyjrzeć się dobrze temu, jaki typ mąki wybieramy i dlaczego tak robimy. To bowiem może znacznie wpłynąć na smak oraz konsystencję produktu mącznego, który przyrządzamy.

Comments are closed.