Na temat

  • Kuchnia wegetariańskaKuchnia wegetariańska
    Nieraz słyszy się o tym, że ktoś jest wegetarianinem. Oznacza to, że taka osoba nie je mięsa. Dla wielu jest to szokujące, ponieważ jedzenie głównie opiera się na mięsie. Jak …
  • Tradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyznTradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyzn
    Kobiety, które gotują polskim mężczyznom na pewno doskonale wiedzą, że najbardziej preferują oni tradycyjną polską kuchnię. Wykazały to także najnowsze sondaże, w których pytano panów o ich kulinarne upodobania. Najbardziej …
  • Nasze babcie najlepszymi kreatorkami kulinarnymiNasze babcie najlepszymi kreatorkami kulinarnymi
    W wielu domach zachowały się starannie dziś przechowywane babcine sztambuchy, w których kochane seniorki spisywały swoje przepisy kulinarne. I co jest najlepsze, kobiety te nie miały tak szerokiego dostępu do …

Strony

Przygotowując różnego rodzaju produkty mączne, powinniśmy się dobrze zastanowić nad wyborem mąki. Choć bowiem na pierwszy rzut oka to, jaka mąka zostanie przez nas wybrana do ciasta nie ma większego znaczenia, to znaczenie jest bardzo duże. Podstawowa zasada jest taka, że do ciast używa się mąki, która zmielona jest bardzo drobno – najlepiej typ 450 bądź też o niższej jeszcze wartości. Zaś do produktów mącznych takich, jak makarony i inne kluski, użyć możemy z powodzeniem mąki w typie 650, bądź też niższej. Im bardziej będzie pełnoziarnista, tym w przypadku produktów w stylu makaronu lepiej, ponieważ dostarczą nam one wystarczającej ilości błonnika. Do ciast jednak taka mąka się nie nadaje, ponieważ może spowodować wiele różnorodnych komplikacji w tej kwestii – przede wszystkim, ciasto może na niej nie urosnąć tak, jak powinno. Dlatego też, warto przyjrzeć się dobrze temu, jaki typ mąki wybieramy i dlaczego tak robimy. To bowiem może znacznie wpłynąć na smak oraz konsystencję produktu mącznego, który przyrządzamy.

Comments are closed.