Na temat

  • Kuchnia amerykańskaKuchnia amerykańska
    Stany Zjednoczone, uznawane za potęgę, są krajem stosunkowo młodym. Ich tradycja nie sięga więc wieków i oczywiście odbiło się to wyraźnie także na amerykańskiej kuchni. W Stanach mieszkają i od …
  • Ulubiona kuchniaUlubiona kuchnia
    Ulubiona kuchnia na pewno będzie kojarzyła się wszystkim z domowym smakiem. Tutaj pomysły mamy, babci mogą smakować niesamowicie. Zwłaszcza te babcine pomysły, które uwzględniają wszelkie kwestie dotyczące starszych przepisów, bez …
  • Destylator do alkoholuDestylator do alkoholu
    Dla miłośników domowych alkoholi. Jeżeli jesteś miłośnikiem dobrej kuchni a przy tym miłośnikiem domowych trunków, koniecznie powinieneś sprawić sobie destylator do alkoholu! Domowej roboty alkohole są zdecydowanie najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne …

Strony

Przygotowując różnego rodzaju produkty mączne, powinniśmy się dobrze zastanowić nad wyborem mąki. Choć bowiem na pierwszy rzut oka to, jaka mąka zostanie przez nas wybrana do ciasta nie ma większego znaczenia, to znaczenie jest bardzo duże. Podstawowa zasada jest taka, że do ciast używa się mąki, która zmielona jest bardzo drobno – najlepiej typ 450 bądź też o niższej jeszcze wartości. Zaś do produktów mącznych takich, jak makarony i inne kluski, użyć możemy z powodzeniem mąki w typie 650, bądź też niższej. Im bardziej będzie pełnoziarnista, tym w przypadku produktów w stylu makaronu lepiej, ponieważ dostarczą nam one wystarczającej ilości błonnika. Do ciast jednak taka mąka się nie nadaje, ponieważ może spowodować wiele różnorodnych komplikacji w tej kwestii – przede wszystkim, ciasto może na niej nie urosnąć tak, jak powinno. Dlatego też, warto przyjrzeć się dobrze temu, jaki typ mąki wybieramy i dlaczego tak robimy. To bowiem może znacznie wpłynąć na smak oraz konsystencję produktu mącznego, który przyrządzamy.

Comments are closed.