Na temat

  • CurryCurry
    Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie …
  • MakowiecMakowiec
    Makowiec to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Jest to danie, które posiada długą historię oraz tradycję. Makowiec jest najczęściej przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Stosuje się również ciasto kruche, jednak …
  • Kuchnia z czerwoną papryczkąKuchnia z czerwoną papryczką
    Hiszpania wita wszystkich turystów fuzją kolorów, śpiewem i ogólnym gwarem. Wygrzewające się w słońcu soczyste pomarańcze i nabierające ostrości papryczki zapraszają do degustacji kuchni tak innej od naszej, słowiańskiej. Wieczorami …

Strony

Rosół w naszej tradycji jest bardzo starym daniem, któremu przepisuje się właściwości lecznicze. Nasze babki, gdy tylko dopadał kogoś najmniejszy katar lub osłabienie organizmu zaraz zabierały się za sporządzanie tej potrawy. Jednak coś musi w tym być skoro to działało, po w przeważających przypadkach osoba taka czuła ulgę w cierpieniu. Jednakże bardzo się zdziwiłam kiedy będąc u znajomej, że rosół był jedynym daniem dla jej męża wracającego z pracy na budowie. Nie powiem, bym była szczególnie rozrzutna jeśli chodzi o gotowanie obiadu, aczkolwiek uważam, ze rosół nie powinien być jedynym daniem podczas obiadu, w szczególności dla osoby ciężko pracującej. Owszem lubię i to bardzo tą zupę, aczkolwiek myślę, że raczej powinna ona występować jako dodatek do obiadu, a nie obiad właściwy. Zupa ta jest bardzo szybko trawiona, bo to praktycznie woda z tłuszczem i makaronem, a zadaniem obiadu nie jest to, że człowiek go zje a po godzinie podjada. Obiad powinien zasycić głód, a nie go oszukać.

Comments are closed.