Na temat

  • Kuchnia bałkańskaKuchnia bałkańska
    Bałkany to region Europy, który słynny jest ze względu na swoją dość burzliwą historię, ale także dzięki niezwykle smacznej kuchni, która podbiła kubki smakowe europejczyków na wiele sposobów. A to …
  • Tanie rozwiązania dla kuchniTanie rozwiązania dla kuchni
    Dzisiejsze czasy naprawdę nie należą do najłatwiejszych jeżeli chodzi o dzisiejsze czasy i przygotowanie się do życia. Jest ono bardzo trudne i większość młodych osób wchodząc w nie dostaje po …
  • Kulinaria na Boże NarodzenieKulinaria na Boże Narodzenie
    Święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez całe społeczeństwo, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Dla gospodyń okres przedświąteczny nie zawsze jest przyjemny, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed …

Strony

Rosół w naszej tradycji jest bardzo starym daniem, któremu przepisuje się właściwości lecznicze. Nasze babki, gdy tylko dopadał kogoś najmniejszy katar lub osłabienie organizmu zaraz zabierały się za sporządzanie tej potrawy. Jednak coś musi w tym być skoro to działało, po w przeważających przypadkach osoba taka czuła ulgę w cierpieniu. Jednakże bardzo się zdziwiłam kiedy będąc u znajomej, że rosół był jedynym daniem dla jej męża wracającego z pracy na budowie. Nie powiem, bym była szczególnie rozrzutna jeśli chodzi o gotowanie obiadu, aczkolwiek uważam, ze rosół nie powinien być jedynym daniem podczas obiadu, w szczególności dla osoby ciężko pracującej. Owszem lubię i to bardzo tą zupę, aczkolwiek myślę, że raczej powinna ona występować jako dodatek do obiadu, a nie obiad właściwy. Zupa ta jest bardzo szybko trawiona, bo to praktycznie woda z tłuszczem i makaronem, a zadaniem obiadu nie jest to, że człowiek go zje a po godzinie podjada. Obiad powinien zasycić głód, a nie go oszukać.

Comments are closed.