Na temat

  • Życie bez cukruŻycie bez cukru
    Coraz częściej możemy z ust lekarzy specjalistów usłyszeć, że cukier jest dla nas białą śmiercią co de facto okazuje się prawą jeżeli chodzi o zbyt duże jego ilości. Ludzie bardzo …
  • Tradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyznTradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyzn
    Kobiety, które gotują polskim mężczyznom na pewno doskonale wiedzą, że najbardziej preferują oni tradycyjną polską kuchnię. Wykazały to także najnowsze sondaże, w których pytano panów o ich kulinarne upodobania. Najbardziej …
  • Nasze babcie najlepszymi kreatorkami kulinarnymiNasze babcie najlepszymi kreatorkami kulinarnymi
    W wielu domach zachowały się starannie dziś przechowywane babcine sztambuchy, w których kochane seniorki spisywały swoje przepisy kulinarne. I co jest najlepsze, kobiety te nie miały tak szerokiego dostępu do …

Strony

Rosół w naszej tradycji jest bardzo starym daniem, któremu przepisuje się właściwości lecznicze. Nasze babki, gdy tylko dopadał kogoś najmniejszy katar lub osłabienie organizmu zaraz zabierały się za sporządzanie tej potrawy. Jednak coś musi w tym być skoro to działało, po w przeważających przypadkach osoba taka czuła ulgę w cierpieniu. Jednakże bardzo się zdziwiłam kiedy będąc u znajomej, że rosół był jedynym daniem dla jej męża wracającego z pracy na budowie. Nie powiem, bym była szczególnie rozrzutna jeśli chodzi o gotowanie obiadu, aczkolwiek uważam, ze rosół nie powinien być jedynym daniem podczas obiadu, w szczególności dla osoby ciężko pracującej. Owszem lubię i to bardzo tą zupę, aczkolwiek myślę, że raczej powinna ona występować jako dodatek do obiadu, a nie obiad właściwy. Zupa ta jest bardzo szybko trawiona, bo to praktycznie woda z tłuszczem i makaronem, a zadaniem obiadu nie jest to, że człowiek go zje a po godzinie podjada. Obiad powinien zasycić głód, a nie go oszukać.

Comments are closed.