Na temat

  • Deser malinowyDeser malinowy
    Spośród wielu deserów wyróżnić można sałatkę wykonana z malin i soku malinowego. Oczywiście to nie jedyna propozycja deseru, w którym wykorzystane pozostają odpowiednie owoce. Maliny pasują także w budyniach, kisielu, …
  • Kawior astrachański – rosyjskie złotoKawior astrachański – rosyjskie złoto
    Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku …
  • Swojskie mięsaSwojskie mięsa
    Współczesne jedzenie jest na chwilę obecną o dziwo najtańszym w dziejach historii człowieka. We wcześniejszych czasach ludzie nie tylko nie mieli dostępu do tak ogromnej różnorodności produktów, ale także o …

Strony

Wino bardzo często nazywane jest napojem bogów. I rzeczywiście, wiele jest w tym prawdy, ponieważ dobre wino potrafi smakować naprawdę wyjątkowo i dać niepowtarzalny pod każdym względem aromat, którego nie da się porównać z niczym innym. Jak jednak nauczyć się oceniać smak wina i komponować je z dodatkami w postaci jedzenia? Zacząć trzeba przede wszystkim od tego, że mamy trzy podstawowe odmiany wina, jak chodzi o typ winogron, jakie zostały użyte do jego stworzenia oraz trzy typy, jak chodzi o zawartość cukru. Mamy więc wina białe, czerwone i różowe, a dodatkowo mamy wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Każde z nich pasuje do zupełnie innego kontekstu funkcjonowania i zdecydowanie należy sobie z tego zdać sprawę w praktyce. Ponadto, warto być także świadomym tego, że wina mają bardzo różnorodne nuty zapachowe i smakowe, co ma znaczący wpływ na wiele kwestii. Warto więc na pewno smaki wina poznawać i jak najlepiej rozumieć i w teorii i w praktyce działania, aby czerpać z nich przyjemność.

Comments are closed.