Na temat

  • Dzieci w kuchniDzieci w kuchni
    Dzieci są bardzo szczęśliwe w chwili, gdy mają możliwość ciągłej zabawy. Warto jednak zauważyć, że nie powinniśmy pozwalać im tylko na swawole, ponieważ w przyszłości może okazać się to dla …
  • MiętaMięta
    Mięta to wieloletnia bylina dorastająca na wysokość 30 – 90 cm. Zbierana na przełomie lipca i września. Jest wykorzystywana jako przyprawa do różnych sałatek (najczęściej składających się z pomidorów), twarogów, …
  • Najlepsza kuchnia świataNajlepsza kuchnia świata
    Polacy uwielbiają jeść. Chociaż trzeba przyznać, że lubią też gotować. Na szczęście w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku jest mnóstwo sposobów na to, by zwiększać swoje kompetencje w tej …

Strony

Jadąc do Maroka, Tunezji, czy też Egiptu i kosztując tamtejszych specjałów, bardzo szybko zorientujemy się, że ich smak jest zupełnie inny od tych, których doświadczać możemy w Europie. Wynika to, co oczywiste, z bardzo wielu czynników, jednakże tym, który jest najważniejszy w całej tej układance z całą pewnością jest kompozycja przypraw, jakie tam są używane. A to dlatego, że kuchnia krajów Maghrebu, czyli północnej Afryki, są zupełnie inne niż te, które znane są na co dzień. Bardzo popularnymi tam właśnie przyprawami są na przykład kolendra, kmin rzymski, pietruszka, mięta, cynamon, goździki, czy też kozieradka. Są one wykorzystywane do tworzenia mieszanek do przyprawiania mięsa na różne sposoby. I to daje naprawdę ciekawy i zupełnie inny od europejskiego efekt, o czym zdecydowanie warto pamiętać. Próbując wykorzystać te smaki, możemy uzyskać niepowtarzalne efekty w naszym codziennym gotowaniu. A jako że wszystkie te przyprawy są nam dostępne na co dzień bez problemów, to dziś każdy z nas może z nich bez ograniczeń korzystać w kuchni.

Comments are closed.