Na temat

  • Tradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyznTradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyzn
    Kobiety, które gotują polskim mężczyznom na pewno doskonale wiedzą, że najbardziej preferują oni tradycyjną polską kuchnię. Wykazały to także najnowsze sondaże, w których pytano panów o ich kulinarne upodobania. Najbardziej …
  • Nie truj się jedzeniemNie truj się jedzeniem
    Współczesny świat charakteryzuje się tym, że żyjemy i jemy bardzo szybko nie zwracając w większości przypadków uwagi na to jakiej jakości są spożywane przez nas produkty. Okazuje się, że nawet …
  • Kuchnia bałkańskaKuchnia bałkańska
    Bałkany to region Europy, który słynny jest ze względu na swoją dość burzliwą historię, ale także dzięki niezwykle smacznej kuchni, która podbiła kubki smakowe europejczyków na wiele sposobów. A to …

Strony

Jadąc do Maroka, Tunezji, czy też Egiptu i kosztując tamtejszych specjałów, bardzo szybko zorientujemy się, że ich smak jest zupełnie inny od tych, których doświadczać możemy w Europie. Wynika to, co oczywiste, z bardzo wielu czynników, jednakże tym, który jest najważniejszy w całej tej układance z całą pewnością jest kompozycja przypraw, jakie tam są używane. A to dlatego, że kuchnia krajów Maghrebu, czyli północnej Afryki, są zupełnie inne niż te, które znane są na co dzień. Bardzo popularnymi tam właśnie przyprawami są na przykład kolendra, kmin rzymski, pietruszka, mięta, cynamon, goździki, czy też kozieradka. Są one wykorzystywane do tworzenia mieszanek do przyprawiania mięsa na różne sposoby. I to daje naprawdę ciekawy i zupełnie inny od europejskiego efekt, o czym zdecydowanie warto pamiętać. Próbując wykorzystać te smaki, możemy uzyskać niepowtarzalne efekty w naszym codziennym gotowaniu. A jako że wszystkie te przyprawy są nam dostępne na co dzień bez problemów, to dziś każdy z nas może z nich bez ograniczeń korzystać w kuchni.

Comments are closed.