Na temat

  • Kuchnia wegetariańskaKuchnia wegetariańska
    Nieraz słyszy się o tym, że ktoś jest wegetarianinem. Oznacza to, że taka osoba nie je mięsa. Dla wielu jest to szokujące, ponieważ jedzenie głównie opiera się na mięsie. Jak …
  • Domowe smakiDomowe smaki
    W każdym domu panuje inna tradycja kulinarna. Trzeba bowiem przyznać, że zazwyczaj dzieci w dorosłym okresie lubią te smaki, które najczęściej pojawiały się w ich rodzinnym domu. Ale – jak …
  • Randka przy jedzeniuRandka przy jedzeniu
    Czas miłości to czas, w którym dwie osoby powinny się jak najszybciej poznać. Cały ten proces bardzo ułatwia spędzanie chwil przy wspólnych posiłkach, które najlepiej jak będą tworzone przez obu …

Strony

Jadąc do Maroka, Tunezji, czy też Egiptu i kosztując tamtejszych specjałów, bardzo szybko zorientujemy się, że ich smak jest zupełnie inny od tych, których doświadczać możemy w Europie. Wynika to, co oczywiste, z bardzo wielu czynników, jednakże tym, który jest najważniejszy w całej tej układance z całą pewnością jest kompozycja przypraw, jakie tam są używane. A to dlatego, że kuchnia krajów Maghrebu, czyli północnej Afryki, są zupełnie inne niż te, które znane są na co dzień. Bardzo popularnymi tam właśnie przyprawami są na przykład kolendra, kmin rzymski, pietruszka, mięta, cynamon, goździki, czy też kozieradka. Są one wykorzystywane do tworzenia mieszanek do przyprawiania mięsa na różne sposoby. I to daje naprawdę ciekawy i zupełnie inny od europejskiego efekt, o czym zdecydowanie warto pamiętać. Próbując wykorzystać te smaki, możemy uzyskać niepowtarzalne efekty w naszym codziennym gotowaniu. A jako że wszystkie te przyprawy są nam dostępne na co dzień bez problemów, to dziś każdy z nas może z nich bez ograniczeń korzystać w kuchni.

Comments are closed.