Na temat

  • Słodkie miodySłodkie miody
    W momencie kiedy zbliża się jesień coraz więcej z nas zaczyna mieć dość poważne problemy związane przede wszystkim z kwestiami takimi jak grypa czy też przeziębienie. Do tego wszystkiego dochodzi …
  • Smaczne dania dla dzieciSmaczne dania dla dzieci
    Dieta naszych dzieci składa się z różnych smaków. Każde dziecko lubi coś innego. Czasami ciężko jest dobrać odpowiednie dania dla naszego dziecka. Szczególnie, jeżeli jest to mały niejadek. Dziecko trzeba …
  • Kuchnia po greckuKuchnia po grecku
    Kulinarna światowego formatu są bardzo różnorodne pod względem smaku. Wszystko graniczy z przyzwyczajeniami, określonymi tradycjami pod względem przepisów, składników dostępnych na danym obszarze. Na pewno kuchnia europejska jest najsmaczniejsza pod …

Strony

Będąc panem we własnej kuchni dobrze jest zrobić swoje własne przetwory, które będą cennym skarbem zimową porą. Każdy z nas ma swoje ulubione smaki lata, które można zamknąć w przetworach i cieszyć się nimi w długie zimowe wieczory. Nie wszystko nadaje się do tak zwanego zaprawiania. Są bowiem owoce, które lepiej znoszą mrożenie. Ten proces nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Wymaga odpowiednich woreczków zamykanych na klips oraz sporej zamrażarki. Na ten przykład tak przygotowane śliwki będą idealne na ciasto, które przywoła słońce i letnie zapachy sadów. Natomiast jabłka lepiej zamknąć w słoiku lub też przezimować je w ciemnym i chłodnym miejscu takim jak kopiec czy piwnica. Tak schowane specjały nie stracą nic ze swojego wyjątkowego smaku a będą zaskakiwały w najbardziej śnieżny i niemiły dzień. Hitem ostatnich lat są suszone pomidory. Ich smak jest tak niepowtarzalny, że zakochało się w nim wielu rodaków. Kwintesencja gałązki, której smak jest po prostu oszałamiający i niepowtarzalny zamykany jest w słoiczku z oliwą oraz ziołami. To zioła sprawiają, że suszone pomidory są takim rarytasem dodawanym praktycznie do wszystkiego. Podobnież jest z konfiturami z truskawek czy malin. Rogalik posmarowany nimi trąci wyjątkowością i śpiewem wesołego słowika. Smaki warte zachodu i pracy to właśnie smaki słonecznego lata.

Comments are closed.