Na temat

  • Naboje do syfonu do bitej śmietanyNaboje do syfonu do bitej śmietany
    Bita śmietana? Pycha!. Każda pani domu lubi od czasu do czasu upiec coś pysznego dla swoich bliskich albo na spotkanie ze znajomymi. Przepisów na smakowite ciasta i desery jest mnóstwo, …
  • Hod-dog jako potrwa fast-foodHod-dog jako potrwa fast-food
    Pizza i kebab to stosunkowo nowe potrawy z gatunku fast-food. O wiele wcześniej w przydrożnych barach i budkach bardzo popularne były hot-dogi. Dziś danie to, mimo najnowszych wynalazków, ciągle ma …
  • CurryCurry
    Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie …

Strony

Jeśli chodzi o smaki polskie to przede wszystkim nie może w nich zabraknąć smaku mięs, smaku kapusty, czy owoców wykorzystywanych do przyrządzania deserów, i dodawanych również do tradycyjnych potraw. Urozmaicenie klasycznych posiłków jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli drażni nas monotonność, starajmy się wykorzystywać to co mamy w domu. Zarówno warzywa jak i owoce, przyprawy i zioła, które nadają oryginalnego smaku i aromatu potrawom. Polskie smaki to jajecznica z kiełbasą lub bekonem, to jajecznica z pieczarkami podawana na śniadanie, to omlety, naleśniki i pierogi, to w końcu knedle, zupy, kotlety, filety z drobiu, golonka, galaretki z nóżek, surówki i sałatki, uszka lub kołduny. W kuchni polskiej stosuje się przyprawy tj. pieprz, sól, papryka, bazylia, tymianek, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka, natka selera, jak również oregano, curry, zioła prowansalskie, majeranek, itd. wiele z tych przypraw zostało sprowadzonych z zagranicy. W nowoczesnej kuchni wykorzystywane są typowe przyprawy polskie jak również wschodnie i zachodnie. Przyprawy orientalne nadają polskim potrawom nowego smaku i zapachu. Są eksperymentem, który sprawdza się w domach, w których lubiane są ostre dania, przyprawiane np. chilli.

Comments are closed.