Na temat

  • Jakiego jedzenia się wystrzegać?Jakiego jedzenia się wystrzegać?
    Wszyscy wiemy o tym, że jedzenie możemy z grubsza podzielić na zdrowe i niezdrowe, podczas gdy na przekór dla naszego zdrowia ta niezdrowa żywność bardzo często okazuje się znacznie smaczniejsza …
  • Tradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyznTradycyjna Polska kuchnia uwielbiania przez mężczyzn
    Kobiety, które gotują polskim mężczyznom na pewno doskonale wiedzą, że najbardziej preferują oni tradycyjną polską kuchnię. Wykazały to także najnowsze sondaże, w których pytano panów o ich kulinarne upodobania. Najbardziej …
  • Miłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzuMiłośnicy gotowania, czyli sztuka na talerzu
    W dzisiejszym świecie wielu z nas może poszczycić się umiejętnościami z dziedziny kulinarnej, jedni uczą się w tym kierunku inni z biegiem lat nabierają pewnego rodzaju wprawy i umiejętności, jakie …

Strony

Jeśli chodzi o smaki polskie to przede wszystkim nie może w nich zabraknąć smaku mięs, smaku kapusty, czy owoców wykorzystywanych do przyrządzania deserów, i dodawanych również do tradycyjnych potraw. Urozmaicenie klasycznych posiłków jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli drażni nas monotonność, starajmy się wykorzystywać to co mamy w domu. Zarówno warzywa jak i owoce, przyprawy i zioła, które nadają oryginalnego smaku i aromatu potrawom. Polskie smaki to jajecznica z kiełbasą lub bekonem, to jajecznica z pieczarkami podawana na śniadanie, to omlety, naleśniki i pierogi, to w końcu knedle, zupy, kotlety, filety z drobiu, golonka, galaretki z nóżek, surówki i sałatki, uszka lub kołduny. W kuchni polskiej stosuje się przyprawy tj. pieprz, sól, papryka, bazylia, tymianek, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka, natka selera, jak również oregano, curry, zioła prowansalskie, majeranek, itd. wiele z tych przypraw zostało sprowadzonych z zagranicy. W nowoczesnej kuchni wykorzystywane są typowe przyprawy polskie jak również wschodnie i zachodnie. Przyprawy orientalne nadają polskim potrawom nowego smaku i zapachu. Są eksperymentem, który sprawdza się w domach, w których lubiane są ostre dania, przyprawiane np. chilli.

Comments are closed.