Na temat

  • Kolendra – przyprawa idealnaKolendra – przyprawa idealna
    Jedną z niedocenianych w naszym kraju przypraw o wyjątkowym smaku jest z całą pewnością kolendra. A jej smak i aromat mogą dostarczyć wielu potrawom naprawdę ciekawego efektu, o czym z …
  • Kulinaria na Boże NarodzenieKulinaria na Boże Narodzenie
    Święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez całe społeczeństwo, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Dla gospodyń okres przedświąteczny nie zawsze jest przyjemny, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed …
  • Ekonomiczna kuchniachEkonomiczna kuchniach
    Dzisiejsze czasy należą w głównej mierze do tych gdzie trzeba naprawdę umieć dobrze oszczędzać, aby nasze pieniądze, nie zniknęły z dnia na dzień. W wielu domach ludzie pomimo tego, że …

Strony

Jeśli chodzi o smaki polskie to przede wszystkim nie może w nich zabraknąć smaku mięs, smaku kapusty, czy owoców wykorzystywanych do przyrządzania deserów, i dodawanych również do tradycyjnych potraw. Urozmaicenie klasycznych posiłków jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli drażni nas monotonność, starajmy się wykorzystywać to co mamy w domu. Zarówno warzywa jak i owoce, przyprawy i zioła, które nadają oryginalnego smaku i aromatu potrawom. Polskie smaki to jajecznica z kiełbasą lub bekonem, to jajecznica z pieczarkami podawana na śniadanie, to omlety, naleśniki i pierogi, to w końcu knedle, zupy, kotlety, filety z drobiu, golonka, galaretki z nóżek, surówki i sałatki, uszka lub kołduny. W kuchni polskiej stosuje się przyprawy tj. pieprz, sól, papryka, bazylia, tymianek, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka, natka selera, jak również oregano, curry, zioła prowansalskie, majeranek, itd. wiele z tych przypraw zostało sprowadzonych z zagranicy. W nowoczesnej kuchni wykorzystywane są typowe przyprawy polskie jak również wschodnie i zachodnie. Przyprawy orientalne nadają polskim potrawom nowego smaku i zapachu. Są eksperymentem, który sprawdza się w domach, w których lubiane są ostre dania, przyprawiane np. chilli.

Comments are closed.