Na temat

  • Rodzaj mąki ma znaczenieRodzaj mąki ma znaczenie
    Przygotowując różnego rodzaju produkty mączne, powinniśmy się dobrze zastanowić nad wyborem mąki. Choć bowiem na pierwszy rzut oka to, jaka mąka zostanie przez nas wybrana do ciasta nie ma większego …
  • Catering na wigilię warszawaCatering na wigilię warszawa
    Wigilia w pracy. W naszej firmie zawsze jest miła rodzinna atmosfera. Nikt na nikogo nie donosi, a raczej staramy się pomagać o ile to możliwe. Szef też jest w porządku. …
  • CurryCurry
    Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie …

Strony

Jeśli chodzi o smaki polskie to przede wszystkim nie może w nich zabraknąć smaku mięs, smaku kapusty, czy owoców wykorzystywanych do przyrządzania deserów, i dodawanych również do tradycyjnych potraw. Urozmaicenie klasycznych posiłków jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli drażni nas monotonność, starajmy się wykorzystywać to co mamy w domu. Zarówno warzywa jak i owoce, przyprawy i zioła, które nadają oryginalnego smaku i aromatu potrawom. Polskie smaki to jajecznica z kiełbasą lub bekonem, to jajecznica z pieczarkami podawana na śniadanie, to omlety, naleśniki i pierogi, to w końcu knedle, zupy, kotlety, filety z drobiu, golonka, galaretki z nóżek, surówki i sałatki, uszka lub kołduny. W kuchni polskiej stosuje się przyprawy tj. pieprz, sól, papryka, bazylia, tymianek, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka, natka selera, jak również oregano, curry, zioła prowansalskie, majeranek, itd. wiele z tych przypraw zostało sprowadzonych z zagranicy. W nowoczesnej kuchni wykorzystywane są typowe przyprawy polskie jak również wschodnie i zachodnie. Przyprawy orientalne nadają polskim potrawom nowego smaku i zapachu. Są eksperymentem, który sprawdza się w domach, w których lubiane są ostre dania, przyprawiane np. chilli.

Comments are closed.