Na temat

  • Kuchnia państw MaghrebuKuchnia państw Maghrebu
    Państwa Maghrebu, a więc Algieria, Maroko oraz Tunezja cechują się niezwykle wyjątkową fuzją smaków europejskich oraz arabskich. Dlatego też, kuchnia tamtego regionu jest naprawdę wyjątkowa i warto ją na pewno …
  • Kawior astrachański – rosyjskie złotoKawior astrachański – rosyjskie złoto
    Rosyjscy rybacy znają metodę pozyskiwania kawioru już od XII wieku. Nie był on jednak uznawany za rarytas, jego walory smakowe doceniali najbiedniejsi. Dopiero w bliższych nam czasach, w XVIII wieku …
  • Rosół na obiadRosół na obiad
    Rosół w naszej tradycji jest bardzo starym daniem, któremu przepisuje się właściwości lecznicze. Nasze babki, gdy tylko dopadał kogoś najmniejszy katar lub osłabienie organizmu zaraz zabierały się za sporządzanie tej …

Strony

Zupa ogórkowa jest na pewno bardzo dobrym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy już pomysłu. Przygotowywana jest na wywarze mięsnym, bardzo dobrze odzwierciedla doskonały smak. Aby przygotować tego rodzaju zupę, należy przede wszystkim przygotować ogórki kiszone. Takie ogórki można pokroić na drobna kosteczkę, jednak znacznie lepiej zupa prezentuje, się, kiedy będzie można odnieść się d tartych ogórków. Do tego wrzucamy marchewkę, także pokrojoną, ziemniaki, można dodać seler. Taką zupę gotujemy. Najlepiej jest gotować także konkretne mięsne kawałki, aby znacznie wzbogacić takie danie. Zupa taka jest lekka, pożywna, a także ma ciekawy kwaskowaty smak. Doskonale nadaje się ze słodkimi potrawami na ciepło, przykładowo z naleśnikami, plackami ziemniaczanymi, kluskami na słodko (lane kluski). Oczywiście ogórkowa zupa bardzo dobrze pozostaje także dostosowana na zasadzie smacznych potraw. Sprawdza się zwłaszcza w odniesieniu do poranków po udanej imprezie, gdzie w głowie jeszcze praktycznie szumi.

Comments are closed.