Na temat

  • CurryCurry
    Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie …
  • Maszynka do makaronu elektrycznaMaszynka do makaronu elektryczna
    Makaron. Mąż często do mnie dzwoni z pytaniem co na obiad. Jest bardzo niecierpliwy, bo uwielbia moją kuchnię. Często robię różne przysmaki. Lubię makaron domowej roboty, wtedy wiem co jem, …
  • Kawa w saszetkachKawa w saszetkach
    Aromatyczny napój. Nie od dziś wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poprawia koncentrację i pobudza organizm do pacy, a także pomaga ochronić zęby przed …

Strony

Ta zapomniana ostatnimi czasy, goszcząca niegdyś na każdym polskim stole potrawa, wraca znowu do łask. Nie jedząc jej często, wiele naszych rodaków zatęskniło za jej smakiem, który jest nie do podrobienia. Tradycyjnej, polskiej zupy nie zastąpią żadne chłodniki. O tym właśnie przekonali się Polacy, którzy znowu zaczynają doceniać tą potrawę. Zupa znowu pojawia się codziennie na naszych stołach w różnorodnych odsłonach. Najmodniejszy ostatnio wciąż jest staropolski żurek, który opływa w bogactwo smaku. Pełno w nim kiełbasy, często białej oraz grzanek z chleba podsmażanego na patelni. Przyrządzony według tradycyjnej receptury, jest daniem niezmiernie pożywnym oraz rozgrzewającym. Polacy uwielbiają go szczególnie w długie, zimowe wieczory. Pozostałe, znane wszystkim od najmłodszych lat zupy, również stają się ponownie coraz bardziej modne. Polacy zorientowali się, że nic tak nie dodaje sił i energii jak talerz pożywnej zupy, szczególnie ugotowanej na mięsnej kości. W zupie uwielbianej przez Polaków nie może zabraknąć także dużej ilości śmietany. Rzadka i słabo zabarwiona zupa nie ma tu prawa bytu. Musi być syto, pożywnie i tradycyjnie. Chwilowy szał na chłodniki czy zupy w wersji light minął. Miejmy nadzieję, że już bezpowrotnie.

Comments are closed.