Na temat

  • Kuchnia otwartaKuchnia otwarta
    Każdy dom ma zupełnie inną zabudowę i trudno jest odnaleźć dwa takie same, które nie różniły by się zupełnie niczym pomiędzy sobą. W każdych z nich mieszka bowiem inna osoba, …
  • Kuchnia rumuńskaKuchnia rumuńska
    Kuchnia każdego kraju ma powiązanie z historią. Jest to niezwykłe, ale taka jest prawda. Toteż nie bez przyczyny powiada się, że chcąc w pełni poznać jakiś kraj, trzeba obowiązkowo poznać …
  • Smaczne i zdrowe jedzenieSmaczne i zdrowe jedzenie
    W dzisiejszych czasach ludzie w coraz większym stopniu zaczynają narzekać na swoją otyłość spowodowaną głównie brakiem ruchu oraz niewłaściwą dietą. Z tego też powodu warto jest się nader zainteresować kwestiami …

Strony

Ta zapomniana ostatnimi czasy, goszcząca niegdyś na każdym polskim stole potrawa, wraca znowu do łask. Nie jedząc jej często, wiele naszych rodaków zatęskniło za jej smakiem, który jest nie do podrobienia. Tradycyjnej, polskiej zupy nie zastąpią żadne chłodniki. O tym właśnie przekonali się Polacy, którzy znowu zaczynają doceniać tą potrawę. Zupa znowu pojawia się codziennie na naszych stołach w różnorodnych odsłonach. Najmodniejszy ostatnio wciąż jest staropolski żurek, który opływa w bogactwo smaku. Pełno w nim kiełbasy, często białej oraz grzanek z chleba podsmażanego na patelni. Przyrządzony według tradycyjnej receptury, jest daniem niezmiernie pożywnym oraz rozgrzewającym. Polacy uwielbiają go szczególnie w długie, zimowe wieczory. Pozostałe, znane wszystkim od najmłodszych lat zupy, również stają się ponownie coraz bardziej modne. Polacy zorientowali się, że nic tak nie dodaje sił i energii jak talerz pożywnej zupy, szczególnie ugotowanej na mięsnej kości. W zupie uwielbianej przez Polaków nie może zabraknąć także dużej ilości śmietany. Rzadka i słabo zabarwiona zupa nie ma tu prawa bytu. Musi być syto, pożywnie i tradycyjnie. Chwilowy szał na chłodniki czy zupy w wersji light minął. Miejmy nadzieję, że już bezpowrotnie.

Comments are closed.