Na temat

  • Którą mąkę wybrać do domowych wypiekówKtórą mąkę wybrać do domowych wypieków
    Mając w planie zrobienie domowego ciasta, sięgamy bez zastanowienia najczęściej po mąkę pszenną, z której wypieki ładnie i dobrze rosną, są pulchne. Dzięki dużej zawartości glutenu, mąka pszenna zawiera duże …
  • Dzieci w kuchniDzieci w kuchni
    Dzieci są bardzo szczęśliwe w chwili, gdy mają możliwość ciągłej zabawy. Warto jednak zauważyć, że nie powinniśmy pozwalać im tylko na swawole, ponieważ w przyszłości może okazać się to dla …
  • Ciężkostrawność? Uważaj na jedzenieCiężkostrawność? Uważaj na jedzenie
    Współczesny człowiek uwielbia przyjść do domu i zjeść super potrawę, ale to co jest najgorsze w takim działaniu to fakt, że czasami z jedzeniem mocno przesadzamy i niestety pojawia się …

Strony

Ta zapomniana ostatnimi czasy, goszcząca niegdyś na każdym polskim stole potrawa, wraca znowu do łask. Nie jedząc jej często, wiele naszych rodaków zatęskniło za jej smakiem, który jest nie do podrobienia. Tradycyjnej, polskiej zupy nie zastąpią żadne chłodniki. O tym właśnie przekonali się Polacy, którzy znowu zaczynają doceniać tą potrawę. Zupa znowu pojawia się codziennie na naszych stołach w różnorodnych odsłonach. Najmodniejszy ostatnio wciąż jest staropolski żurek, który opływa w bogactwo smaku. Pełno w nim kiełbasy, często białej oraz grzanek z chleba podsmażanego na patelni. Przyrządzony według tradycyjnej receptury, jest daniem niezmiernie pożywnym oraz rozgrzewającym. Polacy uwielbiają go szczególnie w długie, zimowe wieczory. Pozostałe, znane wszystkim od najmłodszych lat zupy, również stają się ponownie coraz bardziej modne. Polacy zorientowali się, że nic tak nie dodaje sił i energii jak talerz pożywnej zupy, szczególnie ugotowanej na mięsnej kości. W zupie uwielbianej przez Polaków nie może zabraknąć także dużej ilości śmietany. Rzadka i słabo zabarwiona zupa nie ma tu prawa bytu. Musi być syto, pożywnie i tradycyjnie. Chwilowy szał na chłodniki czy zupy w wersji light minął. Miejmy nadzieję, że już bezpowrotnie.

Comments are closed.